On Catalunya

Badalona reconeix el problema cíclic de la brutícia a les seves platges

fcasals39691143 badalona170814190155

fcasals39691143 badalona170814190155 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El col·lector de Llevant de Badalona, la canalització que porta les aigües residuals cap a l’estació depuradora del riu Besòs, no té suficient capacitat per assumir tot el cabal d’aigua en dies de pluja. Així ho reconeix el govern municipal de la ciutat catalana, que convocarà una sessió extraordinària del Fòrum de Medi Ambient per buscar solucions el pròxim mes de setembre.

    

Per aquest motiu, a Badalona ja és habitual que, quan el col·lector sobrepassa el seu límit, l’aigua de la pluja surti barrejada amb les aigües residuals pels sobreeixidors que hi ha al llarg de tot el litoral. No tan sols passa en casos de pluja extrema: també quan cauen uns exigus dos litres per metre quadrat en 30 minuts al centre i deu litres en zones allunyades de la primera línia de mar, com va passar fa poc més d’una setmana.

    

A Badalona hi ha un total de 13 sobreeixidors i això provoca una alteració de la qualitat de l’aigua de la zona de bany per la presència de sòlids flotants i contaminació macrobiòtica. Aquest és un problema reiterat des de fa uns anys i que aquest mes d’agost ha tornat a incomodar els banyistes. 

«CONSCIENTS» DEL PROBLEMA 

El segon tinent d’alcaldia i regidor de Medi Ambient, Àlex Mañas, reconeix el problema i assegura que el Govern municipal és «conscient de la importància del problema i de la inquietud que generen les banderes vermelles en un dels espais més utilitzats i valorats per la ciutadania».

    

«Els episodis de bandera vermella del mes d’agost han sigut produïts per la incapacitat del col·lector per assumir tot el cabal en dies de pluges i és per aquest motiu que des del mes de setembre del 2015 aquest Govern municipal reclama públicament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) una solució per al col·lector de Llevant», afegeix Mañas.

    

El dia 4 de febrer del 2014, l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat va constituir la comissió de treball per estudiar la presència de sòlids flotants a les platges de Badalona. Una de les conclusions a què va arribar aquella comissió va ser que «en episodis de pluges abundants el sistema de clavegueram no pot absorbir el gran cabal que es genera».

    

El col·lector de Llevant, que porta les aigües residuals cap a l’estació depuradora del Besòs, no té suficient capacitat per conduir el gran volum d’aigua i, per tant, aquesta surt barrejada amb aigües residuals pels sobreeixidors que hi ha al llarg de tot el litoral». 

    

Notícies relacionades

D’aquesta manera, «la qualitat de l’aigua queda alterada per contaminació microbiològica i, per tant, s’ha de posar bandera vermella. Una vegada passat aquest temps, la qualitat es restableix. Els dies posteriors a les pluges poden aparèixer sòlids que havien quedat al fons i que amb els corrents poden aflorar», sostenen les conclusions de la comissió de treball.

TRES ANYS DESPRÉS 

Aquest 22 d’agost, tres anys després que es coneguessin les conclusions, l’Ajuntament de Badalona ha fet públic un comunicat en què «des del Govern s’assumeixen les conclusions de l’estudi del 2014, la magnitud del problema i la importància de la platja com a punt d’esbarjo i gaudi de la ciutadania, especialment a l’estiu».