Comença el trasllat al Museu de Badalona dels mosaics romans de la C31

Les excavacions també documenten una Bètulo major que la coneguda fins ara

Mitjançant la plataforma Change.org s'ha obert una recol·lecta de firmes per parar les obres del lateral de l'autopista

mosaic-1badalona

mosaic-1badalona

1
Es llegeix en minuts
X.P.S / BADALONA

Han començat les tasques per a traslladar al Museu de Badalona dos dels mosaics trobats en les excavacions arqueològiques que es van descobrir durant les obres del futur lateral de l'autopista C-31.

 

S'ha optat per l'extracció dels mosaics, encara que no és un fet habitual, per l'excepcionalitat de les peces, en un procés que s'allargarà durant uns dies amb la utilització de tècniques molt especialitzades.

 

Els dos mosaics que són traslladats per ser mostrats a l'exposició permanent del Museu, a més de la seva bellesa i el seu magnífic estat de conservació, aporten dues dades molt rellevants per al coneixement de l'antiga Bètulo -o Beatulo en llatí-.

 

Per un costat, segons el Museu de Badalona, “es troben fets amb una tradició itàlica que ens mostren un alt estatus social de les famílies que vivien en aquestes domus, o cases acomodades".

 

Per un altre, afegeix "estem davant d'un dels carrers principals -cardus maximus- que ens mostra que l'antiga Bètulo tenia una dimensió major que la que teníem documentada".

 

Els mosaics, l'escultura i la resta d'elements apareguts durant les excavacions (monedes, làmpades, ceràmica, pintures murals i altres peces), passaran a formar part del fons arqueològic del Museu de Badalona una vegada s'hagin documentat i estudiat amb deteniment.

 

Finalitzada l'excavació arqueològica, les restes ja consolidades quedaran protegides sota la nova estructura vial.

 

Actualment s'està redactant un projecte que haurà de ser aprovat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona de la Generalitat de Catalunya.

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat preveu iniciar l'execució de les obres del lateral de la C-31 al juny pròxim.

POLÈMICA PER LA FALTA DE TEMPS

Paral·lelament a l'excavació arqueològica, a través de la plataforma Change.org s'ha obert una recol·lecta de firmes per parar les obres del lateral de l'autopista.

Alba Claro García és estudiant de 4t d'Arqueologia a la Universitat de Barcelona i responsable d'aquesta campanya. Per a ella no s'han fet bé les coses: “primer s'hauria d'haver avisat als arqueòlegs que això era territori protegit per la Generalitat, però no es va fer així”.

Notícies relacionades

Ella mateixa explica que la seva voluntat no és que no es faci el lateral de la C-31 previst, sinó que es reservi un temps més ampli per a les excavacions: “Tenir el dia 31 com a data límit és un inconvenient per als arqueòlegs que han de treballar amb presses i no podran arribar a trobar tot el que podrien. Han tingut poc temps d'actuació”.

Més notícies de Badalona