reorganització del cos de seguretat

El nou Govern de Badalona dissol la unitat antiavalots de la Guàrdia Urbana

La unitat Omega passarà a reforçar el patrullatge nocturn durant l'estiu i al setembre es planteja una reorganització del cos

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, acompanyada pel tinent d’alcalde, Àlex Mañas, i el superintendent de la Guàrdia Urbana, Conrado Fernández.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, acompanyada pel tinent d’alcalde, Àlex Mañas, i el superintendent de la Guàrdia Urbana, Conrado Fernández. / ACN / JORDI PUJOLAR

1
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Badalona ha trigat una setmana a aplicar un dels principals compromisos dels partits que recolzen el nou govern. La unitat Omega de la Guàrdia Urbana (agents antiavalots de la policia local) ja és història, i aquest és el primer pas d'una reorganització en el cos que es començarà a aplicar els pròxims mesos.

Aprofitant la nit de Sant Joan i l'inici de l'estiu, el Govern municipal ha decidit prescindir dels antiavalots per dotar de més musculatura les patrulles convencionals que ofereixen el servei de vigilància a la ciutat durant les nits d'estiu. El canvi suposa doblar el servei nocturn, que passa de tenir entre quatre i cinc patrulles a tenir-ne entre set i nou.

Aquest reforç surt de distribuir els 16 agents de la unitat Omega --vuit per torn--, que patrullaven junts en una furgoneta per abordar situacions de conflicte, en patrulles convencionals de dos agents. El mateix servei serà ara qui assumirà aquestes intervencions de més complexitat i, quan sigui necessari, s'hi desplaçarà més d'una patrulla.

Durant la resta del servei, en canvi, l'augment de patrulles permetrà "ocupar més territori" i, per tant, que cada parella d'agents tingui un tros de ciutat més petit per controlar, explica el superintendent de la Guàrdia Urbana, Conrado Fernández. Al setembre, quan acabi la temporada d'estiu, es presentarà una reorganització més profunda i completa del cos.

El cap de la Guàrdia Urbana assegura que ara "les formes i les instruccions que rebran els agents seran diferents", perquè "hi ha diferents polítiques públiques de seguretat i ara es veu diferent". Fernández ha justificat així els canvis organitzatius, que, en cap cas, diu, han de suposar una millor o una pitjor seguretat per als ciutadans.

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, assegura que el nou model "s'ajusta més a les necessitats de la ciutat", ja que la base del servei policial està més ben distribuïda territorialment. "Ens sembla més racional", afirma. "El Govern assumeix que qualsevol persona té el dret a sentir-se segur, però per fer-ho efectiu hi ha molts models", afegeix Sabater.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l'alcaldessa ha avançat que també s'està estudiant a fons l'ordenança de civisme de la ciutat per modificar-la profundament. Segons Sabater, l'actual normativa és massa sancionadora. El nou Govern municipal aposta per un model d'ordenança "més participativa i educadora per afavorir els canvis d'actitud respecte a la convivència".

Més notícies de Badalona