INICIATIVA CONTRA L'INCIVISME EN EL TRANSPORT PÚBLIC

El Trambesòs recorre a dos mediadors antivandalisme

El seu treball a Sant Roc i la Mina ha aconseguit reduir els repetits incidents

La Federació d'Associacions Gitanes va seleccionar els candidats

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS
SANT ADRIÀ DE BESÒS

E l Trambesòs ha començat a bregar amb el vandalisme endèmic a les línies T-5 i

T-6 contractant mediadors de barri, veïns de la Mina (Sant Adrià de Besòs) i Sant Roc (Badalona), que es coneixen la zona com si fos casa seva. Les dues línies registren un alt índex de frau de passatgers que es colen i tenen afectacions constants per actes incívics, que suposen un cost anual de 275.000 euros a l'empresa Tram, que explota el servei.

El Trambesòs compta ara amb dos mediadors, Antonio Carmona,tío Curro, de 60 anys, i Alfonso Amaya, de 32, seleccionats per la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) després que Tram acudís a l'entitat per minimitzar el vandalisme.

Agressions a inspectors i conductors; trencaments de vidres dels combois a pedrades, que tenen un cost de reposició que puja a 37.000 euros del total de la factura per vandalisme; fumar o consumir drogues al seu interior; nens penjant-se de les subjeccions i molta gent que es cola sense pagar són fets quotidians en aquestes línies.

Antonio Carmona forma part del consell d'ancians de la Fagic i ja fa 30 anys que resol conflictes. Alfonso Amaya treballa amb joves conflictius. Al Trambesòs es mouen per tramvies i estacions, recorden que s'ha de pagar el bitllet i van a casa dels que cometen algun acte vandàlic, tot plegat ho fan amb roba que els identifica.

«Amb la nostra presència imposem una mica de respecte», assegura Antonio Carmona, i recorda que fins i tot han aconseguit per primera vegada que una família aboni els 1.362 euros que va costar un vidre que va trencar el seu fill. Relata que, després de comprovar-ho en un vídeo, van anar a casa de la família. «He vist el teu fill que ha trencat el vidre i val 1.362 euros, aquí tens la factura», els va dir, i la família li va entregar els diners.

Les dades de Tram del 2011 demostren que es van produir 18 trencaments de vidres en el primer semestre, sense mediadors, i 13 des que van començar a treballar. Després de sis mesos de prova amb quatre mediadors, Tram ha renovat per a mig any més només a Carmona i Amaya, i tres hores al dia els laborables, cosa que els mediadors veuen insuficient. Tram ho justifica per «contenció de despeses».

«Fem falta al tramvia», asseguren els mediadors, i recorden que els conductors van més tranquils i que han solucionat situacions amb què inspectors i fins i tot Mossos d'Esquadra no han pogut, i alguns infractors han acabat disculpant-se.

Notícies relacionades

BARALLA PER DROGUES / La setmana passada van evitar que a l'estació Parc del Besòs acabés al tramvia una baralla per passar comptes -un deute d'escassos cinc euros de drogues-,

i els que la van presenciar van demanar als joves que se n'anessin a un altre lloc per respecte altío Curro. Pel que fa a les repetides pedrades, Amaya assegura que moltes són represàlies de joves que han estat multats per colar-se.