EL MERCAT LABORAL

Catalunya encapçala la reducció de l'atur i la creació d'ocupació

La Generalitat interpreta les dades com la confirmació d'un canvi de tendència en el mercat laboral

Un grup de persones entren en una oficia de Treball a Badalona, l’abril passat.

Un grup de persones entren en una oficia de Treball a Badalona, l’abril passat. / ALBERT GEA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / Barcelona

Catalunya es va desmarcar amb força de la resta d'Espanya al registrar una creació d'ocupació i una reducció de l'atur molt més intensa que la mitjana i que la resta de comunitats autònomes. En el tercer trimestre es van crear 52.300 llocs de treball a Catalunya i l'atur va baixar en 32.500 persones a causa de l'efecte combinat amb un increment de la població activa que busca feina.

L'atur va baixar un 3,72% i es va situar en 840.500 desocupats al setembre, amb la qual cosa la taxa va quedar en el 22,84%, segons l'última Enquesta de Població Activa (EPA). En termes anuals, la desocupació ha tocat fons al comptabilitzar un augment de 100 aturats. La forta creació d'ocupació de Catalunya va quedar finalment laminada en el conjunt d'Espanya perquè altres comunitats van destruir llocs de treball, encapçalades per Andalusia, amb 52.300, i Madrid, amb 43.800 ocupats menys.

Notícies relacionades

La Generalitat interpreta les dades de l'EPA com la confirmació del canvi de tendència en el mercat laboral al registrar una evolució millor que la de la mitjana d'Espanya. "Si es consolida la recuperació, a Catalunya serà més accelerada", ha afirmat el secretari d'Ocupació, Ramon Bonastre, que ha recordat que a l'inici de la crisi l'ocupació també va caure més a Catalunya.

Malgrat la bona dada, Bonastre ha reconegut que la creació d'ocipació en el tercer trimestre ha estat fonamentalment estacional i amb contractes temporals. El {responable} d'Ocupació ha assegurat que els conflictes industrials oberts (Alstom{Panrico} i {Delphi}) només es podran solucionar "si totes les parts tenen voluntat de negociació i d'arribar a acords", encara que ha destacat que el sector productiu es troba al final del procés de reestructuració.