Portada

Actualitat

Esports

Cultura

Extra

Entre tots

Vídeos

Serveis

La foguera

Travestis, racisme i Reis Mags

Si jo no em vaig adonar que besava el meu propi pare, poc deu importar als nens que desfilin amb els Reis Mags travestis, pigmeus, senyores amb barba o el mateix Cantor de Jazz

periodico

L’última vegada que els Reis Mags es van recordar de mi va ser a l’església del poble de la meva mare. Baltasar em va cridar, hi vaig anar corrents i em va preguntar si havia sigut bo. Li vaig fer un petó i em vaig tacar la cara de pintura. ¡Ai! Era el meu últim any de credulitat, i la meva credulitat era tan gran que ni tan sols em vaig adonar que Baltasar, en realitat, era el meu pare amb la cara emmascarada.

L’any següent va començar el gris. Vaig aprendre que els negres no taquen quan els fas un petó. Van deixar de semblar-me animals mitològics i es van convertir en veïns. Mossegar la poma del coneixement va posar fi a les meves nits de Reis. Avui, si em preguntes quin és el cop més dur que ens dona el pas del temps, et diré que és perdre aquesta credulitat. (Servidor repetirà això sempre que segueixi conservant els cabells).
   

Però no vivim temps d'il·lusió infantil, sinó d'enrabiades. Els Reis no arribaran aquest any guiats per l'estrella d'Orient, sinó pel fum de les fogueres de la xarxa social. A Vallecas desfilaran uns travestis en una carrossa, decisió que a la dreta li ha semblat aberrant, i no m’ho explico: les cavalcades són, amb permís de la Setmana Santa i el Carnaval, les festes que han adaptat millor el transformisme a la tradició. Per la seva part, l’esquerra puritana brama per la cavalcada d’Alcoi, que té 150 anys d’història. Diu la diputada Rita Bosaho que pintar als patges de Baltasar la cara de negre i els llavis de vermell és una apologia intolerable del racisme i la xenofòbia, i que s’hauria d’anar pensant a acabar amb això.

S’equivoquen l’esquerra ofesa amb les tradicions i la dreta escandalitzada amb qualsevol innovació. Si jo no em vaig adonar que besava el meu propi pare, poc deu importar als nens que desfilin amb els Reis Mags travestis, pigmeus, senyores amb barba o el mateix Cantor de Jazz. Considerem-ho en fred: en aquest món només hi ha una cosa que ens deixa més cecs que el prejudici ideològic, i és la il·lusió infantil

Outbrain