Opinió

LA CLAU

El quist catalą

La quimioterąpia judicial i la radioterąpia mediątica confinen l'independentisme que se sent cņmode sense haver d'enfrontar-se a la realitat

E ls uns i els altres semblen interessats a convertir l’assumpte catalą en un quist. Des de l’Estat   –com va dir dijous passat Mariano Rajoy ara ja no és cosa del Govern ni del PP– es dona per fet que confinar a l’independentisme en una cąpsula judicial resultarą una terąpia miraculosa que comportarą, no se sap ni com ni quan, l’erradicació del teixit maligne una vegada delmades les cčl·lules mare que van provocar l’aparició de la protuberąncia en forma de dos milions de vots. Una part de l’independentisme també sembla cņmode aļllat en la retķcula judicial amb debats tan apassionats com estčrils entorn del legitimisme després de l’estrepitós fracąs de la via unilateral en forma de cirurgia d’amputació de la tardor passada. Ni el membre es va esqueixar ni el cos va entrar en col·lapse. Aquella lliēó queda per aprendre.

El problema és per a la cčl·lules sanes dins i fora de la zona enquistada. Cada dia els costa més d’entendre el que es diu des de l’altre bloc. Als uns els horroritza sentir parlar d’una presidčncia simbņlica de la Generalitat mentre que als altres els sona a xinčs allņ de «sacrificar un catalą». La distąncia semąntica i polķtica s’engrandeix al pantą judicial entelada amb dosis a parts iguals de realisme mągic i d’ąnsies d’escarment. 

Davant d’aquest panorama, la constitució del nou govern en les actuals condicions no farą res més que consagrar aquest frągil equilibri basat a aļllar l’independentisme en un quist, en una protuberąncia a la qual s’infringeixen algunes dosis de quimioterąpia judicial combinades amb altres de radioterąpia mediątica juntament amb algun placebo polķtic com el de Marķa Dolores de Cospedal que segueix més escandalitzada pel  que es diu a TV-3 que pel que es diu als jutjats on declara Francisco Correa

Veurem a mitją termini el resultat d’aquest complex tractament. Podria resultar efectiu, certament, perņ també podria donar peu a una metąstasi com la que insinua una part del PNB o  a una mutació de manera que quan finalment es trenquin les membranes del quist ja no sigui possible restituir el teixit sinó que aparegui un nou ņrgan. 

Outbrain