Portada

Actualitat

Esports

Cultura

Extra

Entre tots

Vídeos

Serveis

ASSAIG SOCIOMUSICAL

El valor del soroll

Damon Krukowski reflexiona a 'The new analog' sobre el que hem perdut en el pas de la tecnologia analògica a la digital

periodico

Damon Krukowski és un destacat membre de la reialesa indie rock, antic membre dels mítics Galaxie 500 i la meitat de Damon & Naomi, projecte que comparteix amb la seva dona Naomi Yang i que demà el porta a la sala BeGood (en un doble cartell amb Thalia Zedek). Però en els últims anys Krukowski ha fet parlar menys per la seva música que per la seva forma de parlar sobre música.
   

A finals del 2012 va publicar a 'Pitchfork' un article que va donar la volta al món sobre l’streaming i el seu escàs impacte en els comptes bancaris dels músics. Li van oferir escriure un llibre sobre això, però Krukowski volia reflexionar només sobre les moltes implicacions socials i culturals del trànsit del paradigma analògic al digital.
  

  El resultat va ser The new analog. Cómo escuchar y reconectarnos en el mundo digital (Alpha Decay), un assaig en què, malgrat el que pugui suggerir el subtítol, Krukowski no dona instruccions per escoltar la música o viure la vida. «No soc un ludita –explica a través d’un smartphone–. No soc un nostàlgic, com tampoc soc un futurista. Jo només volia exposar una sèrie de qüestions i deixar que fos el lector qui prengués les seves pròpies decisions».

Cada capítol de The new analog aborda un procés que ha canviat per als productors de so, i quina classe de reflex (no sempre aparent) ha tingut en la nostra relació amb la tecnologia i fins i tot amb la nostra vida social. Per exemple, Espacio mental ens explica com escoltar música amb auriculars juga amb el nostre sentit de l’orientació. ¿Aquella cançó de Björk que deia «els meus auriculars… em van salvar la vida»? Pura fantasia: et faran tenir un accident. «Estàs sacrificant moltes coses si portes auriculars pel carrer, estàs perdent la capacitat de sentir el que passa al teu voltant».

Un altre capítol, Efecto de proximidad, aborda el tema dels micròfons i la comunicació a través de telèfons digitals dissenyats per transmetre el senyal i no el soroll. A l’aïllar la veu, els mòbils eliminen els matisos, els afectes. «Són les parts sorolloses i no verbals de la veu les que estableixen la proximitat en les nostres comunicacions», recorda Krukowski en el seu assaig.

La pregunta que ell volia fer-se no era tant «¿què passarà amb els nostres royalties?» com «¿qui decideix què és senyal i què és soroll?». Segons el seu parer, donem aquest poder a les grans corporacions, les xarxes socials, els fabricants digitals… «I el que és inútil, borrós, ineficient, el soroll, és en realitat tan important com el senyal. El meu llibre és al final un gest polític».

Per a les plataformes de streaming, fins fa poc el context d’un disc era soroll, en part perquè els convenia econòmicament. Spotify s’ha enfrontat a demandes per utilitzar cançons sense les llicències necessàries o compensar tots els titulars de drets d’autor. Només tres dies després que Krukowski escrivís en aquest sentit a Pitchfork, la plataforma va anunciar que començava a incorporar crèdits. 

Malgrat tot, Krukowski és usuari premium de Spotify. És a dir: ni nostàlgic ni futurista, només un melòman de la vella escola arribant a petits acords amb el present. «També m’agrada molt Youtube i que no hi hagi gaire control sobre el seu contingut. El millor de la cultura digital és, en realitat, el caos». Una altra forma d’anomenar el soroll. 

Temes: Assaig · Spotify · Llibres · Música

Outbrain