Esports

"LA SELECCIÓ ÉS UNA FAMÍLIA"

Piqué: "No és el meu cas, però un independentista podria jugar amb Espanya"

El central blaugrana assegura que la selecció és "una família" per a ell i que un futbolista pot parlar de política com qualsevol altre

Ballesteros

Antonio Merino Madrid

L’erupció del volcà que ha patit la selecció amb els últims esdeveniments referents a la situació política i social de Catalunya ha portat Gerard Piqué a comparèixer en la concentració de la selecció espanyola de Las Rozas, on ja va haver de sentir dilluns passat els insults dels aficionats mentre l’equip preparava el partit de demà davant Albània a Alacant (20.45, TVE-1). 


No estava previst que parlés, però Piqué va sortir a aclarir tot el que s’ha desencadenat després de les seves manifestacions contra la duresa policial per avortar el referèndum i la defensa del dret a votar dels catalans. També va tenir la seva influència en l’aparició del futbolista la petició de Julen Lopetegui i dels seus companys, que li van demanar que donés la cara. Piqué va lamentar el perjudici causat al grup però va defensar els seus postulats. Va estar 35 minuts a la sala de premsa, però es va asseure disposat a estar-s’hi «una hora i mitja»; tal era el seu desig de parlar i solucionar el problema. «Amb el diàleg es pot aconseguir tot», va assegurar.

No dubtar del seu compromís

I Piqué es va posar a dialogar amb Espanya. Amb els periodistes que segueixen la selecció espanyola, desitjós de reparar la fractura en el si del combinat, amb una de les convocatòries més convulses dels últims temps. El primer que va voler deixar clar el central blaugrana era el seu gran sentiment per la selecció espanyola: «És impossible posar en dubte el meu compromís. Des dels 15 anys que vinc i considero això una família. Em sap greu que es dubti d’això. Estic orgullós d’estar a la selecció espanyola, d’estar en un grup únic», va dir.

Dolgut pels insults

En aquest sentit, Piqué es va mostrar dolgut pels insults que va rebre dilluns i va advocar pel diàleg com a fórmula per resoldre qualsevol diferència. «Si tota la gent que em xiula la reunís per sopar, després de sopar no em xiularia ningú», va arribar a dir el futbolista, sense penedir-se en absolut de res del que va dir. En un to conciliador i obert va sostenir: «Un independentista podria jugar a la selecció, encara que no és el meu cas. Si no hi ha selecció a Catalunya i creus que hi ha gent de puta mare, ¿per què no pot un independentista jugar a la selecció espanyola? I va argumentar davant l’audiència, lamentant el «fanatisme» d’alguns: «Hi ha independentistes que no estan en contra d’Espanya, només volen tenir el seu propi país».

En la seva aferrissada defensa dels seus ideals polítics, Piqué va rebatre allò tan antic que no s’ha de barrejar política i esport. «Som jugadors, però abans que res som persones. Parlar de política és un marró, però ¿per què no podem expressar-nos? ¿Per què ho pot fer un cambrer, un periodista i no ho pot fer un futbolista? M’han aconsellat que no parli de política. Mai em posiciono en cap bàndol. Només demano votar sí, no o en blanc. Hi ha moltíssima gent a Espanya a favor que puguin votar els catalans. És impossible que tots pensem igual: jo opino que la gent pugui votar i altres, com Rafa Nadal, pensen que no podem votar».

Discurs clar

Com si ell mateix hagués donat el tret de sortida a abordar tots els temes polítics, Piqué no es va guardar res, excepte si és independentista o no o si elegiria la selecció catalana si fos oficial. El futbolista es va mostrar comprensiu amb l’estat d’opinió contrari que observa cap a ell. «És molt difícil que entengueu el que passa a Catalunya perquè la televisió us mostra el que vol que vegeu».


Piqué va apel·lar constantment al diàleg en tots els ordres. No només en el seu cas, per poder explicar-se, sinó com una necessitat per solucionar els problemes polítics. El jugador va exposar un exemple: «La relació d’Espanya i Catalunya és com el fill de 18 anys que vol marxar de casa. Catalunya no se sent tractada com mereix i Espanya té dues opcions: seure a parlar com un pare o Catalunya se’n va».

Després del Mundial

Però ell no vol marxar de la selecció. Entén que els seus companys  «estiguin cansats» que els preguntin pel que diu Piqué i que es xiuli l’equip. El barceloní es pren com un repte canviar l’actitud de l’afició amb ell. El de la seva relació amb Sergio Ramos fa temps que es va arreglar: «Tenim una relació fenomenal, és més, aviat serem socis d’un negoci que li vaig plantejar».

També va estudiar i va rebutjar el central blaugrana la possibilitat d’abandonar la selecció. «Marxar ara seria donar la raó als que entenen que s’ha de xiular i insultar Piqué i no els donaré aquest luxe», va dir, abans d’admetre que havia reconsiderat seguir després del Mundial de Rússia malgrat haver anunciat la seva futura retirada.

Piqué només es va desmarcar quan li van preguntar si era partidari de la independència de Catalunya. «Aquesta és la pregunta del milió i no la contestaré. Si es declarés la independència no sé el que passaria. No importa com reaccioni jo. Estem parlant d’un país i d’una part que se’n vol anar. No importa la meva opinió. Aquí venim a parlar de futbol», va contestar, tot i que ell seguís parlant de política. «A Espanya hi ha un problema polític. O se soluciona amb diàleg o anirà a més i les conseqüències no les sap ningú», va aventurar el central blaugrana, que tampoc es va pronunciar sobre el discurs del rei Felip VI. Estava ocupat «jugant a la 'pocha'». 

Outbrain