Barcelona

Les cÓmeres controlaran l'entrada de vehicles contaminants a Barcelona

L'AMB implantarÓ el sistema de lectura de matrÝcules aquesta primavera

Autobusos exprÚs uniran ciutats metropolitanes a partir d'aquest any

DANNY CAMINAL

El Periˇdico Barcelona

L'└rea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha pres aquest dijous dues mesures importants per potenciar la mobilitat sostenible a la rodalia de Barcelona. La primera Ús la implantaciˇ, durant el primer semestre d'aquest any, d'un sistema de cÓmeres per llegir les matrÝcules dels vehicles que entrin a la Zona de Baixes Emissions (ZEB) i comprovar si compleixen els requisits per circular en episodis d'alta contaminaciˇ. La segona Ús l'entrada en servei a partir d'aquesta primavera de dos nous autobusos metropolitans: l'AMB ExprÚs i el Metrob˙s. Les dues primeres sortiran de Castelldefels i Badalona.

L'AMB ha presentat als agents socials implicats i a mÚs de 150 experts la implantaciˇ durant aquest 2018, en coordinaciˇ amb els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet, CornellÓ, Esplugues i Sant AdriÓ de Bes˛s, el nou sistema de control tecnol˛gic de lector de matrÝcules. A mÚs de cÓmeres fixes i m˛bils, el nou sistema comptarÓ tambÚ amb plafons d'informaciˇ variables que informaran l'usuari, per exemple, identificant la matrÝcula del cotxe, l'etiqueta ambiental de la DGT que li correspon i si pot circular en cas de contaminaciˇ o no.

"L'objectiu d'aquestes mesures Ús avanšar els compromisos adquirits en el desplegament dels sistemes automÓtics de control i gestiˇ, i informar paralĚlelament la ciutadania sobre les emissions dels seus vehicles i possibles restriccions als mÚs contaminants", ha explicat Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB.

El primer semestre d'aquest any es faran les proves pilot a les rondes de Barcelona. Des del gener, fins al juny, s'estudia l'emplašament de les cÓmeres i la definiciˇ de la plataforma de gestiˇ.

Des de l'1 de desembre del 2017, en situaciˇ de contaminaciˇ, no poden circular, de 7 a 20 hores, en dies feiners els turismes que no tinguin etiqueta ambiental. A partir de l'1 de gener del 2020, aquestes condicions seran permanents.

Nous serveis de bus

Les noves lÝnies metropolitanes d'autob˙s AMB ExprÚs (E) s'implantaran als municipis metropolitans mÚs allunyats de Barcelona per connectar amb la capital. La primera lÝnia serÓ l'E95, que connectarÓ Castelldefels i Barcelona i que es posarÓ en marxa a la primavera. MÚs endavant, altres lÝnies connectaran amb GavÓ, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, etcŔtera.  

L'objectiu de l'ExprÚs, que farÓ recorreguts mÚs directes i amb poques parades, Ús millorar la velocitat comercial i arribar mÚs rÓpid a destÝ. "No eliminarÓ les lÝnies convencionals. SerÓ un servei complementari", assenyalen fonts de l'AMB.

El Metrob˙s (M), que s'implantarÓ en municipis que limiten amb Barcelona, tindrÓ un interval de pas mÓxim de 10 minuts. Es contempla incloure en determinats serveis autobusos articulats de mÚs capacitat. TambÚ es posarÓ en marxa durant la primavera, i la primera lÝnia serÓ l'M28, que farÓ la ruta Can Ruti, Badalona, Santa Coloma i Sant Andreu Comtal. La seva ambiciˇ d'oferir una freqŘŔncia de pas competitiva amb la del metro aplica a l'Ómbit metropolitÓ la filosofia de la xarxa ortogonal de gran capacitat que s'estÓ desplegant a l'interior del municipi de Barcelona. 

Els recorreguts de les noves lÝnies, ha avanšat l'AMB, estan dissenyats amb punts d'intercanvi amb la nova xarxa barcelonina, i amb un tractament especial en la senyalitzaciˇ.

Lluita contra la contaminaciˇ

Poveda ha recordat que mentre la Comissiˇ Europea amenaša de denunciar Espanya davant el Tribunal de JustÝcia de la UE per incomplir els lÝmits mÓxims d'emissions de di˛xid de nitrogen i de partÝcules PM10, l'Órea metropolitana de Barcelona "hi estÓ compromesa", com ho demostra amb projectes com els presentats avui, i ha reclamat un pla d'actuacions als governs d'Espanya i de Catalunya. 

Outbrain