'ENTERRAMENT' DE LA COOPERACIÓ DAVANT EL PARLAMENT

Les oenagés de cooperació planten el Govern

Les entitats d'ajuda al tercer món acusen la Generalitat d'enterrar aquesta ajuda a causa de les retallades públiques

El Govern justifica les retallades per la situació pressupostària i nega la privatització del sector

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL

Lesoenagés catalanes de cooperacióamb el tercer món han decidit plantar al Govern a causa de laretallada delspressupostosde laGeneralitat en matèria d'ajuda al desenvolupament. Una tisorada que les entitats xifren en més del 50% respecte a l'any anterior i que segons el Govern és del 42%. Davant aquesta situació, les oenagés han anunciat avui que abandonen elConsell de Cooperació, en el qual participava el sector juntament amb representants sindicals i de la Generalitat.

Notícies relacionades

Les associacions acusen l'Executiu català de deixar la solidaritat amb el tercer món "ferida de mort" i per això han simulat davant el Parlament l'enterrament d'aquest tipus d'ajudes als països empobrits. Les entitats denuncien que la retallada deixarà Catalunya molt per sota de la mitjana espanyola i de la UE en matèria d'ajudes públiques. I davant d'aquesta situació anuncien que moltsprojectes solidarisestanen perill. També denuncien l'intent del Govern de privatitzar l'ajuda.

El responsable del Govern en matèria de Cooperació,Carles Llorens, que ha comparegut al Parlament, ha afirmat que les retallades tenen a veure amb les "circusmtàncies" del pressupost. Respecte a la decisió del sector de plantar el Govern, Llorens ha insistit en el seu missatge de diàleg. "Espero que tornin" a la negociació, ha afegit. Llorens sosté que en cap cas es privatitzarà la cooperació sense que es doni entrada a empreses que vulguin aportar-hi fons. Elresponsable de cooperació demana a les oenagés que incrementin les seves vies de finançament pròpies per no dependre de l'ajuda pública.