Cimera bilateral

Sánchez rep Costa a les portes d’un avanç electoral a Portugal

Per part espanyola assisteixen a la cimera les tres vicepresidentes i els ministres d’Afers Exteriors, Interior, Transport, Indústria, Agricultura i Cultura

Sánchez rep Costa a les portes d’un avanç electoral a Portugal
2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha rebut aquest dijous el seu homòleg portuguès, António Costa, a Trujillo (Càceres) amb motiu de la 32a cimera bilateral, que se celebra un dia després del rebuig del projecte de pressupostos de l’Executiu lusità que obre la porta a eleccions anticipades.

Malgrat la situació política a Portugal, el Govern de Costa va assegurar a la Moncloa que mantenia la cimera prevista, en la qual es firmarà, entre altres acords, un nou Tractat d’Amistat i Cooperació.

Sánchez ha sigut rebut a la seva arribada pel president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i tots dos han esperat el primer ministre lusità al castell de Trujillo.

Allà han saludat Costa amb una abraçada a la seva arribada i els dos caps de Govern han escoltat des d’una estrada habilitada els himnes nacionals dels dos països i han passat revista als militars del Regiment número 1 Immemorial del Rei que els han rendit honors.

Des d’aquesta ubicació s’han traslladat fins al palau dels Duques de San Carlos, al centre de Trujillo, on els esperaven els integrants de les seves respectives delegacions.

Per part espanyola assisteixen a la cimera les tres vicepresidentes i els ministres d’Afers Exteriors, Interior, Transport, Indústria, Agricultura i Cultura.

Els nou ministres mantindran reunions per separat amb els seus respectius homòlegs portuguesos.

En la reunió de Sánchez i Costa, i en les que mantindran els seus ministres, s’abordaran diversos assumptes de caràcter bilateral i també europeu.

La cimera es desenvolupa amb el lema ‘Per una mobilitat sostenible’ i es firmaran nou acords, el més rellevant, el que actualitzarà el Tractat d’Amistat que van subscriure el 1977 els llavors presidents de Govern dels dos països, Adolfo Suárez i Mario Soares.

L’objectiu és renovar-lo i adaptar-lo a la nova realitat després de més de quaranta anys de vigència en què els dos països han tingut profunds canvis i han passat des d’aleshores a formar part de la Unió Europea.

En aquest context, un assumpte destacat de la reunió serà avançar en projectes conjunts que es puguin desenvolupar gràcies als fons europeus acordats per facilitar la recuperació després de la pandèmia de coronavirus.

La mobilitat sostenible, la digitalització i la transició ecològica estan en la base d’alguns d’aquests plans conjunts.

La pesca i la caça en el tram internacional del riu Miño, la col·laboració en matèria digital, d’infraestructures viàries i d’arxius, el reconeixement de l’Estatut del Treballador Transfronterer i la conservació del pont internacional del Miño són altres assumptes inclosos en els acords que se subscriuran.

Costa s’ha traslladat a Trujillo hores després que el Parlament portuguès rebutgés el projecte de pressupostos del seu Govern.

Notícies relacionades

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, havia avançat que convocaria nous comicis si finalment el Govern no tirava endavant el seu projecte de comptes de l’Estat i aquest dimecres va iniciar per a això una ronda de contactes per preparar l’avanç electoral.

Una ronda que va començar amb el mateix Costa i amb el president del Parlament, Eduardo Ferro Rodrigues.