Comissió Mixta

Gabilondo aposta pel diàleg com a Defensor del Poble: «No he de ser partidista ni sectari»

Congrés i Senat han donat llum verda a la candidatura de l’exministre, que en pròxims dies haurà de ser votada al ple

Gabilondo aposta pel diàleg com a Defensor del Poble: «No he de ser partidista ni sectari»
3
Es llegeix en minuts

L’exministre socialista Ángel Gabilondo ha defensat aquest dimecres els acords, la moderació i el diàleg com a principals cartes per a la seva candidatura a la Defensoria del Poble i ha remarcat que el context actual és diferent del viscut durant la seva etapa política. «No he de ser partidista ni sectari», ha declarat.

Així ho ha assenyalat durant la seva compareixença davant la Comissió Mixta (Congrés-Senat) de relacions amb el Defensor del Poble, on s’ha votat la seva candidatura a aquest càrrec.

Amb els vots a favor del PP i el PSOE, i els vots en contra de Vox i Ciutadans, Gabilondo ha obtingut la majoria simple requerida perquè la seva candidatura sigui ara enviada per a la seva votació al ple.

En la seva intervenció, Gabilondo ha utilitzat qualificatius com ara «emoció», per parlar davant el Congrés, i de «dignitat», «rigor», «eficàcia», per assenyalar les seves intencions davant la institució, que, ha indicat, és d’enorme importància per a «la defensa de drets i llibertats» dels ciutadans.

En aquest sentit, ha mostrat el seu respecte per la figura del Defensor del Poble, que, segons ha indicat, està «molt definit» per la llei, i en què els ciutadans busquen «certa empara» davant situacions que les administracions no els poden solucionar. Això ha de portar el Defensor, tal com ha explicat, a la «sol·licitud» de modificacions o normatives i a peticions de respecte a la llibertat. «Compti per a això amb la meva entrega i voluntat de treballar», ha assenyalat.

Ordre polític i pau social

També ha mostrat el seu desig de «col·laborar» i «treballar conjuntament» amb els defensors del poble de les comunitats autònomes, que també compten amb aquesta institució. Segons el seu parer, aquesta «solidaritat» contribueix al que «s’ha de perseguir», que és «la convivència en una societat». «Una convivència que està sent reclamada per tots i en què tots hem de treballar per aconseguir-la», ha declarat.

«Entenc el bon funcionament del Defensor en aquesta mesura en què contribueix a l’ordre polític i a la pau social», ha apuntat, per afegir que també hi ha en la seva tasca «mostrar al Parlament i als ciutadans el funcionament dels poders de l’Estat a través de les queixes dels ciutadans».

En aquest sentit, també ha defensat una institució «dinàmica i pràctica» que «se submergeixi en la societat» i presti «especial atenció a l’entramat vital» on es desenvolupa «la vida dels ciutadans», prestant «singular atenció» als «casos particulars» per descobrir «què funciona malament» o «què podria funcionar millor» i per «ajudar els ciutadans en la complexitat del funcionament de l’Estat».

Víctimes del terrorisme

Gabilondo s’ha referit, més enllà de les queixes de la ciutadania, a la implicació del Defensor en temes com ara educació, maltractament, violència de gènere, vivenda, centres de privació de llibertat i, també, les víctimes del terrorisme. En aquest sentit, ha assenyalat que, tot i que hagin passat 10 anys en què no hi ha assassinats, la seva tasca serà «incidir» a aconseguir «arribar a totes les víctimes» i «aclarir tots els casos» en la mesura de les seves competències. «No som jutges ni ho hem de ser», ha apuntat.

Segons el seu parer, només amb aquesta implicació «s’aconseguirà el més alt recolzament i reconeixement social». «No només és necessari que el Defensor sigui independent», ha assegurat. Per Gabilondo, el responsable de la institució ha de tenir actuacions «rigoroses», «fonamentades», «noves» i «avançades» per aconseguir el «respecte» social i polític.

Notícies relacionades

Tant el PSOE com el PP han posat en relleu les paraules de Gabilondo. El representant dels socialistes en aquesta comissió, Mariano Sánchez, ha destacat la tasca de «servidor públic» de l’exministre, així com la «seva passió per la feina», per «el que és comú» i la seva «responsabilitat». Mentrestant, els populars han agraït que hagi parlat de mesura, de combatre sectarismes i de buscar acords.

El portaveu del PP en aquest debat, José Ignacio Landaluce, ha apuntat que, malgrat l’acord amb el PSOE, el seu partit estarà «vigilant» la tasca del Defensor. I també ha tingut paraules sobre les crítiques per la seva negociació amb els socialistes, apuntant que els «grans acords» reforcen les institucions i la independència. «Potser no els agrada, però és legal», ha apuntat.