Després de la renúncia de Xile

L'ONU confirma que Madrid acollirà la cimera del clima

La cita tindrà lloc entre el 2 i el 13 de desembre

zentauroepp46266098 cumbre clima181215144559

zentauroepp46266098 cumbre clima181215144559 / JANEK SKARZYNSKI

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ONU ha confirmat aquest divendres que Madrid serà la seu de la pròxima cimera del clima (COP25), que se celebrarà entre el 2 i el 13 de desembre. Xile va renunciar a organitzar la cita per la gravetat dels disturbis que viu el país americà.

La pròxima cimera del clima té ja una feina feta amb agendes gairebé tancades, però ara, amb la renúncia de Xile, el gran repte és preparar la logística d’un esdeveniment que pot reunir fins a 25.000 persones i que necessita dues seus pròximes, més seguretat, transport públic i places hoteleres. Espanya es va oferir dijous a acollir-la.

Normalment, les cimeres es preparen durant dos anys; de fet ja se sap la ciutat que acollirà la COP26, Glasgow, i Xile va assumir la presidència de l’actual i la seva organització després de la renúncia del Brasil amb l’arribada del Govern de Jair Bolsonaro; per preparar-la ha comptat amb aproximadament un any.

Ara, el Govern central haurà de preparar en quatre setmanes tota la logística d’un esdeveniment que atreu milers d’experts i periodistes i per al qual és imprescindible un aeroport internacional amb elevat trànsit aeri, places hoteleres disponibles o transport públic –que per a una part dels participants de la cimera sempre és gratuït–. A més, un gran recinte i el disseny d’un dispositiu de seguretat conforme.

Segons fonts consultades per Efe coneixedores de l’organització d’aquestes cimeres, si bé les COP tenen una setmana forta, representants de les delegacions solen ser fins a tres setmanes a la ciutat que acull l’esdeveniment, i per això aconseguir el recinte adequat és un dels objectius prioritaris. I és que es necessita un recinte amb dos espais, un que estarà controlat per les Nacions Unides i que allotjaria, entre d’altres, les delegacions i les negociacions de gairebé 200 països i un altre per a «esdeveniments paral·lels», com la presentació d’informes científics o actes d’ONG.

El recinte firal Ifema a Madrid és un dels espais que podria acollir aquesta reunió, ja que s’hi han celebrat congressos amb fins a 50.000 participants.

Preguntades per Efe, fonts de l’Ifema no han pogut concretar si aquest espai estaria disponible entre el 2 i el 13 de desembre –dates de la COP25–, si bé ja estan anunciades la Fira d’Antiguitats, Galeries d’Art i Col·leccionisme Almoneda (de l’11 al 15 de desembre) i Juvenalia. Saló del Lleure Infantil i Juvenil (entre el 5 i el 9). A més, en les mateixes dates se celebren en aquest recinte firal un espectacle de màgia i un altre de patinatge sobre gel, un musical i una exposició sobre ‘Joc de trons’.

Quant als hotels, el president de l’Associació Empresarial Hotelera de Madrid (AEHM), Gabriel García, reconeix les «ganes» del seu sector de poder acollir una cimera com la del clima, perquè la capital té «molts punts forts, com la seguretat», i «l’abundant oferta d’allotjament».

En aquest sentit, assegura a Efe que els 90.000 llits que sumen els hotels de Madrid serien suficients per atendre tots els assistents a la cimera i, a més, oferir allotjament per als turistes que habitualment rep la capital en el pont de la Constitució. García recorda com es va poder atendre la demanda d’hotels per a la final de la Copa Llibertadors sense que hi hagués «cap conflicte».

Quant al transport, el portaveu de la Federació de Professionals del Taxi de Madrid, José Miguel Funez, assegura que estan preparats per donar servei a les 25.000 persones que s’estima que hi acudeixin. El sector del taxi a Madrid ascendeix a 15.723 professionals i, segons explica, pot adaptar els seus horaris en les dates de la cimera per prestar el servei de la millor manera possible.

Per la seva banda, el vicepresident global d’Impacte Sostenible i Assumptes Públics de Cabify, David Pérez, afirma que posaran tots els mitjans i recursos possibles per oferir el millor servei, tot i que no ha pogut quantificar el nombre de vehicles que tindrien disponibles.

Notícies relacionades

A més de la logística hotelera, transport i seguretat, hi ha una qüestió que també preocupa, en aquest cas a la societat civil. Per a les ONG, és important el teixit social que es crea en aquestes cimeres i, si bé l’agenda dels esdeveniments paral·lels està bastant avançada, un canvi en la ubicació podria dificultar l’arribada i participació de representants de les organitzacions.

La COP25, per a la qual Xile disposava de prop de 74 milions d’euros –la ciutat que la celebra rep també un retorn de la inversió–, és una cimera tècnica, on l’objectiu principal és preparar el terreny i pressionar els països perquè presentin contribucions més altes a l’Acord de París en el primer trimestre del 2020.