violència amb arma de foc

Un home irromp en un diari dels EUA i mata a trets 5 persones

L'assaltant va ser detingut després d'atacar la redacció del diari local de Maryland 'Capital Gazette' i deixar al seu pas «un paisatge de guerra»

zentauroepp44042301 annapolis tiroteo180628215027

zentauroepp44042301 annapolis tiroteo180628215027

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els mateixos tirotejos que tantes vegades s’han explicat als diaris dels Estats Units han entrat aquest dijous amb extrema cruesa en una de les seves redaccions. Un individu armat va matar cinc persones i en va ferir moltes altres a la redacció del ‘Capital Gazette’, un diari d’Annapolis, la capital de Maryland, segons ha confirmat la policia. L’assaltant va ser detingut més tard després d’haver deixat al seu pas un “paisatge de guerra”,en paraules d’un dels periodistes que es trobava a la redacció quan es va produir el crim. Aquest gravíssim incident arriba enmig d’un clima de marcada hostilitat envers els mitjans de comunicació, que el president Donald Trump ha definit com “els enemics del poble”.

L’incident es va produir poc després de les 15.00 hora local a Annapolis, una població històrica i costanera situada als afores de Washington a la vora de la badia de Chesapeake. “L’assaltant va disparar contra la porta de vidre de les oficines i va obrir foc contra múltiples empleats”, va escriure a les xarxes, Phil Davis, un dels periodistes del rotatiu atacat. “No hi ha res més aterridor que escoltar com disparen contra diverses persones mentre estàs amagat sota de la teva taula i sents com recarrega l’arma”. L’assaltant ha sigut detingut i, de moment, se’n desconeix la identitat o els motius que el van portar a perpetrar el crim. 

El president Donald Trump va reaccionar a l’incident tuitejant les paraules protocol·làries per a aquest tipus d’incidents que dessagnen el país de forma quotidiana. “Els meus pensaments i oracions estan amb les víctimes i les seves famílies”, va escriure a Twitter. La policia va arribar aparentment molt aviat a l’edifici on es troba la redacció del ‘Capital Gazette’, una reacció que segons les autoritats va permetre evitar una carnisseria encara més gran. El governador de Maryland, Larry Hogan, va dir sentir-se “absolutament destrossat després d’assabentar-me d’aquesta tragèdia”.

Notícies relacionades

En una entrevista a ‘The Baltimore Sun’, la capçalera propietària del local Capital Gazzete, Phil Davis va assegurar que l’assaltant va deixar de disparar sense motiu aparent després d’haver sembrat de sang i caos la redacció. “Soc periodista d’successos. Escric d’això tot el temps, encara que no necessàriament d’aquesta magnitud, però sí de tirotejos i crim”, va dir el periodista. “Per més que intenti articular com de traumàtic és estar amagat sota el teu escriptori, no ho saps fins que ets allà i et sents completament desemparat”.

Trump ha fet dels atacs a la premsa una de les senyes d’identitat de la seva presidència, una actitud que no es veia des dels temps de Richard Nixon. El president acusa als mitjans crítics amb la seva gestió de donar “notícies falses”, de ser “deshonestos” o “corruptes”,insulta personalment periodistes i alimenta de forma perillosa la desconfiança cap al quart poder. És aviat per saber si l’assaltant estava influït per l’hostilitat del president, però si és així, Trump haurà de contestar a moltes preguntes per la seva perenne actitud antidemocràtica.