DE PLAT I COPA

Tots els universos de l'orxata

Tots els universos  de lorxata_MEDIA_1

Tots els universos de lorxata_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
DAVID NOGUERA

Procedents en origen de La Nucía (Alacant), quatre generacions d’orxaters acrediten des del 1912 –primer a la Barceloneta, després al Poblenou– la qualitat d’aquesta beguda de fabricació pròpia i artesana. Estan avalats pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufla de València.

Per evitar confusions en el que es demana, un repàs incomplet a les denominacions que s’utilitzen aquí serveix també per exposar la varietat de l’oferta orxatera i de gelats: un blanc i negre és llet merengada (que serveixen granissada) amb granissat de cafè; un cubà, llet merengada amb una bola de gelat al gust; un flotaor, orxata amb una bola de gelat; un murcià, orxata amb granissat de llimona; un mig i mig, granissat de llimona amb ordi… Totes aquestes especialitats (i les seves permutacions) també es venen per emportar-se-les, encara que els clients proven moltes vegades de trobar un lloc on assaborir-les a la vintena de taules disposades en un tram central de la transitada Rambla del Poblenou, flanquejada per carrers de vianants.

Notícies relacionades

Els caps de setmana s’hi barreja una mica del popular vermut de llauna (escopinyes, seitons…), però sens dubte l’orxata i els gelats continuen regnant en aquest local, en el qual disposen també d’orxata sense sucre per als diabètics, i galetes i cons de cucurutxo sense gluten per als celíacs.

Per als que no tinguin aquests handicaps alimentaris, els dimecres obsequien amb fartons (una mena de brioixos allargats, una mostra de la rica brioixeria valenciana), i que són ideals per sucar-los a l’orxata.