En 3 minuts // ENTREVISTA AMB David Balsells, Director de Fotografia del MNAC

David Balsells: "Serà impressionant veure el conjunt de l'obra de Taro"

David Balsells, ahir al MNAC.

David Balsells, ahir al MNAC. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

El Museu Nacional d'Art de Catalunya portarà d'aquí a un any a Barcelona les exposicions sobre Robert Capa i Gerda Taro de l'ICP. El director del Departament de Fotografia del MNAC, David Balsells (Lleida, 1947), està al càrrec del muntatge.

--¿Com han aconseguit aquestes exposicions, que volien altres museus?

--No em consta. Vam veure la possibilitat de portar-les amb Francesc Torres, que exposava a l'ICP. Encara no havia sortit la notícia de l'aparició dels negatius. Malgrat que la troballa de les capses va donar popularitat a aquest material, ja hi teníem un interès especial: és la primera exposició exhaustiva de Gerda Taro, i la de Capa, que tracta un tema com la seva relació amb la guerra, estava comissariada pel seu biògraf, Richard Whelan.

--Per poc, no coincidiran amb el 50è aniversari del final de la guerra.

--Obriran a finals de juny o inicis de juliol del 2009. Hauria estat bé, però l'interès de l'exposició va més enllà de la coincidència de dates.

--¿L'exposició de Gerda Taro marca un abans i un després?

--El seu problema és haver viscut a l'ombra de Robert Capa. La revisió de l'obra de Taro que ha fet la comissària, Kristen Lubben, ha fet justícia al seu treball. Serà impressionant veure el conjunt de l'obra de Taro. Tenia una gran sensibilitat: per les temàtiques, amb més proximitat a les dones i els nens, es nota que hi havia un enfocament personal. De fet, la seva mort a Brunete es va produir per haver estat tan a prop dels combatents.

--L'exposició de Robert Capa This is war!

--Seran més de 100 imatges, ordenades cronològicament, amb episodis de la guerra civil, inclosa per descomptat la seqüència del milicià de Cerro Muriano, el Madrid crucificat, la guerra sinojaponesa, la batalla i la retirada de l'Ebre, les evacuacions de civils de Barcelona, el Dia D i l'entrada de les tropes nord-americanes a Leipzig. Estic molt content de poder presentar Capa a Barcelona. L'exposició del Reina Sofia el 2004 presentava les fotografies en un gran format que no tenia res a veure amb la seva producció. La que es veurà a Barcelona serà una aproximació humana a com treballava, perquè de fet era un fotògraf de premsa.

Notícies relacionades

--¿Ja saben quines imatges dels negatius de la maleta mexicana

--Quan vam parlar al maig amb Kristen Lubben encara no estava clar. Però l'ICP ja disposa d'un escàner especial dissenyat per positivar els rotllos de pel.lícula, que són de nitrat de cel.lulosa i es poden trencar amb molta facilitat, i en l'any que queda esperem saber-ne més coses.