al gra // entrevista amb Sònia Alins, Associació Cultural dels Raiers

Sònia Alins: "La festa dels raiers és un homenatge al riu i al Pirineu"

Sònia Alins

Sònia Alins / ANNA MENESES

1
Es llegeix en minuts
M.J. IBÁÑEZ

30a FESTA DELS RAIERS DE LA POBLA DE SEGUR. Fins diumenge.

A les 22:00 hores

Els preparatius ja comencen a la primavera i, un mes abans de la data escollida, la tasca s'intensifica. "Preparar un rai no és senzill, requereix moltes hores de treball artesanal i una gran habilitat", assegura Sònia Alins, membre de la junta de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa. L'entitat organitza des de fa 30 anys una festa que rememora els antics rais, les barques de troncs que els pallaresos conduïen riu avall fins a Lleida o Tortosa, on venien la fusta.

--¿Què és això dels rais?

--Doncs és una festa popular, amb què es vol rendir homenatge al riu i als nostres avantpassats, a les tradicions del Pirineu. És una festa que té com a protagonista el riu i una activitat que fins a principis del segle XX va donar riquesa a la Pobla de Segur. Aquest any hem programat una oferta molt variada, per a petits i grans.

--¿Com es preparen les barques?

--A la primavera es van a buscar brots de bedoll, que es deixen en remull. Més endavant, aquests brots serveixen per lligar els troncs d'arbres entre si. Els rais poden tenir diversos trams, d'uns 12 troncs cada un. Aquesta vegada, hem preparat tres barques de tres trams i, una de petita, de dos.

--¿Com es condueix tant de tronc?

--No és senzill i, si no es té experiència, pot ser perillós. A cada rai hi viatgen sis o set persones, que es valen de rems i que coneixen bé el riu.

Notícies relacionades

--A més del descens, ¿què més proposa la festa?

--Comencem aquest dijous, amb una obra de teatre al cine Avenida de la Pobla. Dissabte, hi haurà una caminada popular per la ruta dels raiers i s'inaugurarà una escultura commemorativa. Diumenge, el dia del descens, entregarem el premi La Ganxa d'Or al periodista Manel Fuentes.