Camp de batalla clau cap a la sostenibilitat

Economia blava: un mar per navegar

  • Els mars i oceans són clau en la conservació del planeta i ofereixen noves vies de negoci, però la inversió privada encara és molt baixa

Economia blava: un mar per navegar

Activos

2
Es llegeix en minuts

L’economia blava és un concepte relativament nou però que enllaça amb els orígens de la civilització, que sempre s’ha desenvolupat al voltant del mar perquè on hi ha aigua, hi ha vida. O hauria d’haver-n’hi. En plena revolució climàtica, els mars i oceans s’erigeixen com un camp de batalla clau cap a la sostenibilitat.

Un terreny en què el País Valencià –l’autonomia amb més percentatge de costa respecte al territori d’Espanya– té, o pot tenir, molt a dir però que de moment encara està molt verd.

Fins ara les administracions han portat la veu cantant en vista de la poca empenta de la iniciativa privada, però la seva rellevància a l’hora de repartir els fons europeus ha fet que moltes empreses comencin a mirar mar endins: Iberdrola estudia segregar la seva divisió de renovables marines i la CEOE ha creat fa uns dies una comissió sobre la matèria per impulsar projectes. 

L’economia blava es basa a generar els màxims recursos en mars i oceans de forma sostenible per impulsar un creixement dels diferents sectors relacionats amb el medi marítim. Segons la Unió Europea, les activitats econòmiques relacionades amb ella generen 5,4 milions de llocs de treball i un valor afegit brut del voltant a 500.000 milions d’euros anuals.

El problema sorgeix quan es planteja la reconversió d’algunes activitats tradicionals per complir aquests objectius de conservació del medi, ja que la rendibilitat a curt termini és complicada i això foragita les inversions.  

Oportunitats

A nivell autonòmic, els sectors en què la Generalitat detecta oportunitats són les renovables marines, la pesca i aqüicultura, el turisme, la investigació, la mineria marina en aigües profundes i el dessalatge. En aquest sentit, la setmana passada es va firmar un acord amb les Balears per impulsar l’economia blava com a «eix estratègic» per captar fons europeus.

Entre altres iniciatives, es proposa crear un clúster logístic intermodal per unir Palma amb Madrid via València, la conservació de la biodiversitat i la redefinició del model turístic.

Notícies relacionades

Ximo Soler, president d’Àncora, associació que fomenta la investigació en arqueologia subaquàtica –que també és economia blava–, lamenta que «hi ha moltes paraules però pocs fets» al respecte i incideix en la urgència de mirar al canvi climàtic sense oblidar el mar.

Soler alerta que el procés serà traumàtic per a molts sectors i exigirà el sacrifici de tothom. «Si els gegants de la pesca es tornen sostenibles tindrien molts menys beneficis, pescarien menys i el producte seria més car», diu.