L’opinió de cLabs

Descentralitzar l’economia per promoure el desenvolupament

Descentralitzar l’economia per promoure el desenvolupament

Unsplash

3
Es llegeix en minuts
Alberto Martín
Alberto Martín

Cap de producte de cLabs, membre de l'ecosistema Celo.

ver +

Tenir els estalvis sempre disponibles, sense dependre de bancs, intermediaris financers ni, arribat el cas, de bancs nacionals. Tampoc del canvi de divises, dels possibles límits transfronterers o les regulacions fiscals de cada país... ¿I oblidar-nos de possibles crisis monetàries, inflació o ‘corralitos’? Potser en un mercat com el nostre, estable, amb nivells moderats de fluctuació i bancs centrals sòlids i fiables aquests problemes ens semblin possibilitats remotes, però no ho són tant en països menys desenvolupats, on no disfruten d’un panorama financer tan avantatjós com l’occidental.

La filosofia de les finances descentralitzades (o DeFi, per les seves sigles en anglès), que ha experimentat un enorme creixement en els últims anys, ha arribat per mirar de pal·liar aquests problemes. Es tracta, segons el World Economic Forum, d’una cosa que té el potencial de transformar el sistema financer (tot i que encara és cert, reclama l’entitat, que és necessari plantejar unes polítiques d’ús més clares). Des dels seus inicis paral·lels al blockchain Ethereum el 2015 i especialment arran de la pandèmia, aquest model de tecnologia distribuïda que no es basa en institucions centrals i que no només ha suscitat l’interès del sector privat, sinó també del públic, s’està popularitzant.

Només l’últim any, segons el World Economic Forum (WEF), el valor dels actius digitals gestionats en DeFi s’ha multiplicat per 18, i el nombre de carteres d’usuari associades ho ha fet per 11 (actualment s’estima en 1,2 milions). També ha augmentat el nombre d’aplicacions relacionades. I és que aquest model financer està molt lligat a l’ús del mòbil, eina fonamental per a la seva difusió massiva que actualment utilitza la gran majoria dels habitants del planeta. 

Són xifres esperançadores per a la igualtat financera al planeta, tot i que aquest creixement encara és lluny d’una adopció massiva on realment es necessita: encara avui, dels aproximadament 5 milions de persones a tot el món que utilitzen alguna d’aquestes aplicacions, tot just un de cada deu viu fora dels països desenvolupats. Per això la importància del mòbil –i la rellevància que Celo el consideri clau per a totes les aplicacions DeFi–, una eina que tenen allà més persones de les que tenen un compte corrent, i que és gairebé sempre el seu únic accés a Internet.

Les plataformes de blockchain –obertes i d’utilització lliure per a qualsevol persona–, i les finances descentralitzades que permeten, com apuntàvem, són la clau perquè qualsevol persona amb un dispositiu mòbil pugui gestionar els seus diners sense necessitat de tenir un compte bancari, ja que permeten l’enviament, transferència i possessió no només de divises, sinó també de qualsevol actiu digital (com un contracte vinculant a una obra d’art).

Notícies relacionades

Així, les criptomonedes i la seva lliure circulació en aquestes plataformes suposen la gran revolució de no estar emeses ni controlades per cap autoritat financera que pugui, en un moment donat, retenir-les o canviar el seu valor amb el perjudici que això suposa per a l’usuari. I tot i que en molts casos la seva pròpia naturalesa ‘desregulada’ les converteix en una cosa volàtil i amb grans fluctuacions, també comencen a aparèixer diferents models de monedes estables, o stablecoins, referenciades a divises com l’euro o el dòlar. Qualsevol ‘smartphone’ del mercat actual que estigui connectat a Internet és suficient per utilitzar-les i operar lliurement, no importa com siguem de lluny d’una oficina bancària o amb qui estiguem transferint, pagant o rebent diners.

Portar aquesta idea cada vegada més lluny és, precisament, l’objectiu de l’organització sense ànim de lucre DeFi for the People, integrada per organitzacions cripto de tot el món reunides i que ja compta amb més d’un milió de carteres actives procedents de 113 països. L’economia descentralitzada ofereix possibilitats alineades amb els principis de responsabilitat i inclusió. Responsabilitat social per a un millor i més equitatiu repartiment de la riquesa. Inclusió de qualsevol persona, sigui quina sigui la seva procedència, en el panorama global de les oportunitats i el desenvolupament. Objectius que, sens dubte, haurien de ser afavorits per part de les agències internacionals i dels individus particulars.