Opinió

Sostenibilitat, edificis intel·ligents i ‘proptech’

Sostenibilitat, edificis intel·ligents i ‘proptech’

Unsplash

3
Es llegeix en minuts

És difícil pensar en un entorn més reptador i, alhora, més ple d’oportunitats que el que surt en aquests moments al món corporatiu. Són dues les megatendències que apliquen, especialment, al món immobiliari: l’impuls regulatori en sostenibilitat i la demanda d’un consumidor postpandèmic fortament canviat després de la crisi sanitària.

En aquesta onada de transformació, la propietat immobiliària no es pot quedar enrere. Els edificis han de començar a ‘parlar’ a tornar-se intel·ligents. I els gestors han d’escoltar en temps real i actuar.

Els edificis produeixen el 38% de les emissions de CO2 Reduir l’empremta de carboni de les oficines i generar importants eficiències en costos per a l’empresa, impulsant la transformació digital de la seva seu corporativa són objectius no només compatibles sinó perfectament sinèrgics. ¿Com? L’optimització del consum energètic va fer avançar, en el passat, cap a solucions que feien que les oficines cada vegada fossin edificis més hermètics. I és aquí on arriba el desafiament. 

Ara és necessari conjugar-lo amb la necessitat de mantenir una qualitat d’aire interior adequada que afavoreixi la salut dels ocupants. La pandèmia ha despertat l’interès pels riscos de transmissió en l’ambient interior de les malalties infeccioses. Les estratègies de ventilació i filtració poden contribuir a reduir la transmissió de malalties diluint les partícules de virus a l’interior. No obstant, un flux d’aire elevat també podria agitar les partícules assentades i tornar-les a l’aire. Per això resulta especialment important disminuir l’exposició de les persones a la matèria particulada. 

Això a Espanya no sol ser habitual, ja que el control i seguiment dels paràmetres mediambientals es dirigeix a les línies més regulatòries de temperatura i humitat i, últimament, a CO2. Doncs bé, l’Escola de Salut Pública de Harvard ha identificat que un petit augment de l’exposició a llarg termini a les PM2,5 condueix a una taxa de mortalitat per covid un 8% més elevada. Per tant, es fa necessari combinar l’estalvi energètic amb la salut. I és aquí on la variable gestió en temps real comença a prendre cos com un eix veritablement important. 

Si l’edifici, a través de la seva plataforma de smart buildings, té alertes en temps real dels paràmetres de qualitat de l’aire, les injeccions d’aire fresc s’optimitzaran i reduiran el consum energètic vinculat als sistemes de ventilació; alhora que mesura (també en temps real) la matèria particulada per evitar exposicions no desitjades. Simultàniament, estarem preservant la salut dels empleats i avançant l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 Salut i Benestar. Els edificis intel·ligents i saludables connecten amb l’ocupant i es comuniquen amb ell, de manera que l’empleat en tot moment és conscient de la qualitat de l’aire que respira a l’oficina. Les plataformes de smart buildings no només són una ajuda en la gestió en temps real de les oficines, sinó que permeten fer un pas més cap a anàlisis predictives basades en intel·ligència artificial.

Addicionalment, es produeix una millora de l’experiència del treballador, es redueix l’absentisme i disminueixen els costos de manteniment del mateix edifici. En un context en què el 71% dels enquestats en l’estudi d’Accenture ‘La vida reinventada: el que importa als consumidors avui’ opina que les empreses són tan responsables com els governs del benestar de la societat, unir aquest triple objectiu no resulta menor.

No fa gaire The Economist destacava a la portada la revolució en temps real de l’economia, reflectint que el món està al caire d’una transformació brutal. Posa com a exemple que «des d’Amazon fins a Netflix, ja utilitzen dades instantànies per controlar les entregues de comestibles i quanta gent està enganxada al ‘Juego del calamar’».

Notícies relacionades

Les plataformes de smart buildings posen a l’abast de la mà les dades en temps real de qualsevol edifici. IBM ha quantificat només als Estats Units en 3 bilions de dòlars les pèrdues que experimenten les empreses per dades errònies i tardanes.

Finalment, segons el primer Índex de Preparació per a Zero Emissions Netes de KPMG, només 17 de les 125 empreses del mercat continu espanyol tenen plans per arribar a la neutralitat en carboni abans del 2050. El món ‘proptech’ pot ajudar, i molt, en aquesta evolució a través dels edificis intel·ligents, amb un tres en un que permet anticipar-se a la legislació, avançar en les iniciatives de sostenibilitat i millorar la rendibilitat de l’empresa i, per tant, la seva competitivitat.