L’opinió de Labora

Entrevista de feina: prepara el teu missatge (II)

Entrevista de feina: prepara el teu missatge (II)
3
Es llegeix en minuts
Juan Ignacio Corencia
Juan Ignacio Corencia

Orientador de Labora (Servei Valencià d'Ocupació i Formació).

ver +

En la primera part d’aquest article vam fer un repàs de les claus per començar a preparar una entrevista de feina. Buscar informació sobre l’empresa i el càrrec, revisar el CV, tenir clares les capacitats a ressaltar... Però, a més d’experiència i formació (que ja coneixen pel teu CV), tenen molta importància les habilitats necessàries per al càrrec.

Per això hi ha processos de selecció dissenyats expressament per observar-les, com les dinàmiques de grup. Dona valor a les habilitats del candidat ideal que tinguis al teu CV i a l’entrevista. 

Comunicació no verbal

Fins aquí hem estat parlant de QUINES PARAULES has de triarper vendre’t, però en molts estudis de psicologia es comenta que la comunicació no verbal és més important que la comunicació verbal.

Per tant, si estàs venent els teus serveis no pots limitar-te a enumerar les paraules del teu missatge, sinó que has de poder convèncer a l’entrevista el teu gen comercial ajudant-te del llenguatge no verbal.

Aquí dos exemples molt clars: un mal ús i un bon ús del llenguatge no verbal. Notar com un llenguatge no verbal incorrecte pot arruïnar un missatge. T’aconsello, a més, que tinguis en compte la filosofia de l’elevator pitch

Busca informació sobre el llenguatge no verbal per destacar el teu missatge i aconseguir que sigui més clar i efectiu. Cuida el to, la mirada, la salutació, el vestuari, el somriure, l’actitud positiva...

Ja tenim clares les dues peces del teu missatge: 

  • Preparar les paraules amb què et mostraràs com a candidat ideal.

  • Activa el teu gen comercial i el llenguatge no verbal per convèncer.

El triple salt mortal a l’entrevista seria aconseguir unificar aquestes peces sent tu mateix, sent natural.  

Practica l’entrevista

Si aconseguim fer el triple salt mortal, encara no haurem acabat. Toca comprovar si comuniques els arguments amb facilitat i convicció.  

¿Vols millorar la teva venda? Practica, revisa, aprèn dels errors...

Deixa una llista de preguntes a alguna persona del teu entorn i que et faci una entrevista mentre et graves amb el mòbil. La gravació et donarà una informació molt valuosa per millorar el teu missatge, perquè t’adonaràs de com t’expresses, com desenvolupes els arguments, si repeteixes alguna falca, fixa’t en el teu llenguatge no verbal, si ets convincent... El que vegis als vídeos t’ajudarà a millorar, per això les ballarines assagen davant d’un mirall i els actors es graven. 

 T’adonaràs que, per no oblidar-te de res a l’entrevista, abans és recomanable fer un resum per escrit del teu argumentari, destacant una llista de conceptes importants a mostrar. 

¿Estàs preparat per a una videoentrevista?

Cada vegada s’utilitzen més les videoconferències per realitzar entrevistes de feina, per això és important dominar-les. En aquest cas, cal tenir en compte que tenen importants característiques i hem d’estar-hi preparats.

totes les claus

Notícies relacionades

Lògicament, hi ha vegades en què no hi ha entrevista de feina abans d’una contractació, com en pics de producció, treballs via ETT o ocasions on prima una prova professional, però generalment, abans d’accedir a un càrrec, sí que hi ha entrevista. Per això és millor tenir-les preparades.  

Aquest article no descriu de manera detallada com afrontar-les –per a això tens els departaments d’orientació dels serveis públics d’ocupació–, sinó que dona unes pautes generals i conceptes importants que no se solen tenir en compte. Per això, a tall de resum, et recomanaria: 

  • Si busques feina, busques entrevistes de feina. Prepara-te-les.

  • Si vens els teus serveis, organitza els pensaments amb temps perquè el teu missatge sigui més convincent.

  • Busca informació per ajudar-te a elaborar el missatge, analitza què compleixes del candidat ideal de l’oferta i potencia-ho.

  • El teu CV i l’entrevista han d’intentar resoldre el problema de l’empresa, si no, fallaràs el tret. Centra’t en el càrrec i el candidat ideal.

  • No et limitis a enumerar paraules a l’entrevista: si estàs venent els teus serveis, activa el teu gen comercial i el llenguatge no verbal.

  • Practica, aprèn, practica, aprèn, practica, aprèn, practica, aprèn....

Temes:

Ocupació