L’opinió de KPMG

Fons per continuar sent un referent

El desenvolupament d’una economia verda i digital és l’objectiu que persegueix el Pla de recuperació de la UE, que posarà a disposició d’Espanya 140.000 milions per transformar el seu teixit productiu

Fons per continuar sent un referent
3
Es llegeix en minuts
Francisco Gibert

La crisi del coronavirus ha accelerat molts dels processos que les empreses havien deixat en suspens. La sostenibilitat i la transformació digital en constitueixen els exemples més destacats: tot i que en els últims anys moltes companyies havien començat a incloure aquests aspectes en les seves estratègies corporatives, no hi ha dubte que la pandèmia els ha conferit un impuls notable. 

Precisament, el desenvolupament d’una economia verda i digital és l’objectiu que persegueix el Pla de recuperació de la Unió Europea, que posarà a disposició d’Espanya 140.000 milions (més de 72.000 milions en subvencions directes) per transformar i potenciar el seu teixit productiu, adaptat a les noves demandes de la societat. Els fons europeus no només impulsaran la recuperació, sinó que establiran les bases per al creixement en les pròximes dècades.

Així, l’oportunitat per a Catalunya és històrica i no es pot perdre el temps. Tant les empreses catalanes com les administracions públiques tenen una ocasió única però també un gran repte que han de gestionar amb agilitat i amb una estreta col·laboració que serà imprescindible per a l’èxit. Abans del 2022, el 60% dels fons del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència han d’estar compromesos, per això els responsables de les companyies interessades a participar-hi han de revisar al més aviat possible les seves estratègies i plans de negoci a fi d’identificar projectes que els permetin accedir a aquest finançament. 

Sectors amb una alta representació en l’economia catalana, com la indústria o l’automoció, estan cridats a exercir un paper protagonista en l’execució d’aquests fons. També les activitats que han resultat més afectades per les restriccions a la mobilitat durant aquests mesos, com el turisme i la restauració, podran beneficiar-se d’aquest finançament, que serà clau per actualitzar el seu model operatiu i redefinir la relació amb els clients. A més, cal tenir en compte que un dels criteris que ha establert el Govern és que els projectes fomentin ecosistemes participatius, per la qual cosa les pimes, que representen el 65% del PIB català, es veuran també involucrades en la transformació econòmica que es pretenen impulsar amb els fons.

Els últims mesos han sigut molt complicats per als empresaris catalans, que han hagut de prendre les mesures necessàries per garantir la viabilitat dels seus negocis prioritzant en tot moment la salut i la seguretat. No obstant, malgrat tot, la pandèmia ha sigut també una oportunitat per a l’aprenentatge. Ens ha ensenyat que les companyies que tenen millor capacitat d’adaptació resisteixen més davant esdeveniments disruptius. Adquirir aquesta capacitat s’aconsegueix potenciant la innovació, fomentant la formació dels treballadors perquè desenvolupin noves capacitats i coneixements i optimitzant els models operatius per respondre de manera eficaç i eficient a les necessitats d’uns clients cada cop més exigents amb el paper que les empreses han de complir en la societat. 

Notícies relacionades

Ara que el començament de la campanya d’immunització de la població contra el virus permet entreveure una mica de llum, les companyies han de ser encara més conscients que alguns dels canvis que ha provocat la pandèmia en aspectes com la cadena de subministraments, els hàbits dels consumidors, la digitalització i la sostenibilitat,, han vingut per quedar-se. Els fons europeus suposen una oportunitat única per dotar-se de les eines necessàries per respondre a aquests canvis i, sobretot, per establir les bases que garanteixin que les empreses catalanes continuaran sent un referent de competitivitat, qualitat i compromís.

Malgrat la complexitat i diversitat de missatges que estan rebent els empresaris aquestes setmanes, aquest context no ha d’entorpir la seva preparació i esforç en aconseguir aquests fons que, n’estem convençuts, els permetran continuar fent dels seus negocis tot un referent.