¿Què els preocupa als espanyols de l’entorn laboral actual?

  • L’edat de jubilació és el que més preocupa els espanyols pel que fa a l’entorn laboral, segons el III Baròmetre InfoJobs sobre Preocupacions dels Espanyols en Relació amb l’Ocupació

  • La bretxa salarial només preocupa el 19% dels homes, un percentatge que ascendeix al 35% en el cas de les dones

¿Què els preocupa als espanyols de l’entorn laboral actual?
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pandèmia ha provocat efectes transversals en l’economia espanyola arribant a destruir gairebé 100.000 empreses en els primers mesos. Com a conseqüència d’això, la inversió que ha hagut de fer el govern en l’àmbit laboral per fer front a la pandèmia, com les mesures de protecció de l’ocupació i les ajudes a autònoms; ha suposat un elevat cost per a les administracions, provocant que les pensions tornin a posar-se en el punt de mira. Així, a principis d’any, es va prendre la decisió d’allargar l’edat de jubilació, amb la idea d’ampliar-la fins als 67 anys el 2027.

Aquesta mesura ha afectat les preocupacions dels treballadors espanyols i així ho demostra el III Baròmetre InfoJobs sobre Preocupacions dels Espanyols en Relació amb l’Ocupació. Segons l’informe, amb l’avenç de la pandèmia i el començament de la recuperació, les preocupacions dels espanyols entorn del treball han canviat significativament, sent el tema de l’edat de jubilació el que més preocupa entre els treballadors: gairebé el 60% de la població activa, que es tradueix en 13.716.000 treballadors, afirma estar preocupat per la possibilitat d’haver de treballar fins als 67 anys.

«La mesura d’augmentar l’edat de jubilació fins als 67 anys resulta necessària si tenim en compte el canvi demogràfic que està patint Espanya, però ha de guiar-se per un patró equilibrat que atengui les diferències que existeixen entre les característiques d’uns sectors i altres, així com les exigències físiques i mentals que demanden als seus professionals», explica Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs.

En aquest sentit, l’experta creu que per donar solució a aquest problema serà necessari implantar altres mesures com «accelerar l’entrada dels joves al món laboral; desenvolupar programes de ‘mentoring’; instaurar polítiques que previnguin la discriminació per edat; i afavorir aquelles empreses que apostin per la diversitat i siguin capaces de combinar el talent jove i sèniors».

La segueixen preocupacions com la possibilitat de pèrdua d’ocupació (58%), baixada o congelació de salaris (55%) i el tancament d’empreses o falta de contractació (53%); tot i que totes són menys alarmants que l’any anterior. 

Una de les diferències més destacades que ofereixen les dades d’aquest estudi és la que té a veure amb el gènere dels enquestats. Si bé als homes els preocupen més aspectes relacionats amb els beneficis i gestió laboral; les dones es mostren preocupades per aspectes com el Salari Mínim Interprofessional (SMI), la bretxa salarial i que el seu lloc no compleixi amb protocols anti-Covid.

Així, mentre la bretxa salarial només preocupa el 19% dels homes, aquest percentatge puja fins al 35% en el cas de les dones. De la mateixa manera, un 41% dels homes assenyalen que estan preocupats per la insuficiència de l’SMI, mentre que el percentatge s’eleva 8 punts percentuals (49%) per a les dones. Una altra diferència significativa es troba en l’atur entre majors de 45 anys, que preocupa el 55% dels homes; mentre que les mencions per part de les dones cauen al 49%.

Aquestes inquietuds també varien amb l’edat. El que preocupa els més joves (16-24 anys) és la possibilitat de la pèrdua d’ocupació (69%), l’atur juvenil (66%) i el tancament d’empreses o la falta de contractacions a causa de la Covid-19 (62%). En aquest aspecte, han anat perdent pes altres temes com la insuficiència de l’SMI, la falta de reconeixement laboral i els salaris que no van en consonància amb l’experiència.

En el cas dels mil·lennistes (25-34 anys), les primeres posicions les ocupen la possibilitat de pèrdua d’ocupació (57%), els salaris que no van en consonància amb l’experiència (56%) i la falta de reconeixement laboral (54%). A partir dels 35 anys, el retard en l’edat de jubilació es comença a posicionar entre les principals preocupacions, només darrere de la possibilitat de perdre la feina, mentre que en els perfils majors de 45 anys, el retard d’aquest retir laboral es posiciona ja com la principal preocupació, amb un 65% de mencions en el cas dels treballadors d’entre 45 i 54 anys; i fins a un 72% en el cas dels professionals de 55 anys cap endavant.

Notícies relacionades

Quant a les comunitats autònomes, a Andalusia preocupa especialment que les prestacions d’atur siguin molt baixes, amb un 41% de les mencions (4 punts percentuals per sobre de la mitjana nacional), mentre que a Catalunya hi ha una especial sensibilitat per la insuficiència de l’SMI i la bretxa salarial (51% i 31% de mencions, sis i cinc punts percentuals més que la mitjana nacional, respectivament).

Respecte als madrilenys, aquests es mostren significativament preocupats pels salaris o llocs que no van en consonància amb l’experiència o formació amb un 57% de mencions davant el 52% de casos nacionals.