Entrevista laboral

‘Killer questions’ o com anar a ‘pescar’ en una entrevista de treball

  • Les preguntes obertes que tenen respostes lliures i són les que aporten informació rellevant per al reclutador solen resultar més incomodes per al candidat

‘Killer questions’ o com anar a ‘pescar’ en una entrevista de treball

Unsplash

3
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Segons les últimes dades de l’EPA, al març hi havia més de 3,6 milions d’aturats a Espanya. Per la seva banda, l’última anàlisi de Randstad Research desprèn que una quarta part dels espanyols empleats ha canviat de feina l’últim any. El que tenen en comú tots ells és que han hagut o hauran d’enfrontar-se a una entrevista de feina. Aquest gran nombre de candidats que participen en els processos de selecció obliga els reclutadors a introduir instruments innovadors de filtrat per triar el millor talent. 

Entre aquestes eines es troben les denominades ‘killer questions’, preguntes plantejades als aspirants durant una primera fase que ajuden a obtenir informació detallada sobre el seu perfil personal i professional. En aquest sentit, Cecilia Fernández, consultora de Selecció de Nexian, explica que la finalitat d’aquestes qüestions és «descobrir si les aptituds i actituds encaixen en el perfil professional que es necessita, més enllà de la formació acadèmica o l’experiència professional, de manera que s’agilitzin els processos i s’eviti la incertesa que sempre suposa per a l’aspirant els llargs processos de selecció».

Des de la companyia, consolidada com la primera xarxa nacional d’agències de Recursos Humans (RH), asseguren que aquestes ‘killer questions’ se solen dividir en dos blocs. D’una banda, les preguntes tancades, en què les preguntes són úniques i preestablertes. Un exemple d’aquest tipus de preguntes són els anys d’experiència laboral o la possessió d’algun tipus de certificat específic, com pot ser el carnet de manipulador d’aliments.  

«Aquestes respostes obliguen el candidat a decantar-se clarament per una opció o una altra, i al seleccionador a assignar una puntuació a cada una d’aquestes respostes, per posteriorment fer el filtrat corresponent comparant-la amb les puntuacions de la resta de candidats», expliquen des de l’empresa de RH.

D’altra banda, hi ha les preguntes obertes que tenen respostes lliures i són les que aporten informació rellevant per al reclutador. Aquestes solen resultar més incomodes que les anteriors. Algunes d’aquestes preguntes més freqüents estan relacionades amb els coneixements sobre l’empresa, expectatives econòmiques, el valor extra que pot aportar el candidat a la companyia, raons per les quals s’està molt de temps al mateix lloc de treball o a la mateixa empresa o per les quals va deixar l’ocupació anterior.

«¿No et sembla que tens una qualificació excessiva per al lloc?, ¿què significa per a tu la feia?, parla’m d’una situació en què no vas actuar de forma adequada i què n’has après, ¿quin és el teu horitzó temporal per als pròxims 5 anys?, ¿què faria en cas d’estar en desacord amb el seu cap?», posen com a exemple des de Nexia.

En aquest sentit, Fernández ofereix algunes recomanacions per abordar aquestes preguntes, com respondre de forma concisa i sincera, controlar la comunicació no verbal, les expressions facials i manejar els silencis mirant de no provocar una situació incòmoda; o donar sempre una resposta ben argumentada i conforme al que es pregunta; així com no memoritzar les respostes, titubejar ni mostrar una actitud defensiva. 

Notícies relacionades

 «Si et demanen parlar de la teva experiència relacionada, fes-ho. Aquesta pregunta representa una bona oportunitat per destacar els teus punts forts i diferenciar-te de la resta de candidats», assegura la consultora de Selecció, que afegeix que «davant una pregunta incòmoda, mira de reformular-la, transmetent sempre una actitud tranquil·la i positiva».

«Evitar memoritzar les respostes, no titubejar o mostrar una actitud defensiva i empatitzar amb l’entrevistador amb el paper d’amic, de manera que es generi un clima de confiança perquè flueixi millor la comunicació; però en altres casos pot semblar agressiu, fent preguntes intimidatòries per avaluar la resistència a la frustració. En tot cas, mira de respondre sense entrar en conflicte o crear un clima de tensió», apunta. 

Temes:

Ocupació