Informe Infoempleo Adecco

Només quatre de cada 10 empreses es plantegen contractar el 2021

  • Ni empreses ni professionals es mostren encara optimistes amb l’evolució de l’ocupació en els pròxims mesos

  • El 2020, la capacitat de les empreses espanyoles de generar ofertes laborals es va reduir el 41,9%

Només quatre de cada 10 empreses es plantegen contractar el 2021

Pixabay

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’any passat va suposar un abans i un després per al mercat de treball a Espanya, amb la paralització de l’activitat a tots els sectors no essencials; la imposició del teletreball fins i tot per a empreses alienes a aquesta modalitat; els canvis en els protocols de seguretat i prevenció... Aquest 2021 està sent la porta de retorn cap a una normalitat que implica una gradual recuperació econòmica i laboral.

«Totes les previsions apunten que el final del tercer trimestre suposarà el començament de la normalitat i la recuperació sostinguda, quan ja tinguem el total de la població vacunada. De fet, segons aquest informe qautre de cada 10 empreses tenen ja previst contractar personal aquest any», assegura el secretari general del Grup Adecco, Santiago Soler.

I alhora, adverteix de la necessitat de «continuar amb una ambiciosa agenda de reformes i potenciar les polítiques actives d’ocupació, fomentar un mercat de treball flexible on es combinin garanties socials per a col·lectius vulnerables, amb models de col·laboració publicoprivada en matèria d’ocupació i, sens cap dubte, reforçar els sistemes de formació i requalificació de candidats i persones treballadores».

Una caiguda històrica

En paraules de Teresa Tomás, CEO d’Infoempleo: «El final de l’estat d’alarma, la campanya de vacunacions, la reactivació del turisme i les primeres ajudes europees que arribaran durant el mes de juliol ens fan pensar que tot continuarà avançant en positiu en els pròxims mesos. Toca també, per tant, anar recuperant l’ocupació, i amb l’esforç de tots incentivar i accelerar-ne la creació».

Abans de la pandèmia, l’oferta d’ocupació a Espanya s’havia incrementat un 10,2% (any 2019), un augment que permetia encadenar set exercicis consecutius de creixement. No obstant, durant els dos mesos posteriors a l’entrada en vigor de l’estat d’alarma (15 de març), el volum d’oferta d’ocupació publicada per les empreses va patir una reducció mitjana d’un 70%, al passar de publicar més de 233.000 ofertes el 2019 a tan sols 69.000 el 2020 (durant el mateix període d’estudi).

Una vegada superats els mesos de confinament (entre març i maig del 2020), els més durs de la pandèmia des del punt de vista econòmic, les empreses van anar reprenent a poc a poc la seva activitat, de forma molt desigual segons els sectors. Malgrat això, durant el 2020 l’oferta d’ocupació generada a Espanya es va reduir un 41,9% respecte als valors registrats el 2019.

¿On es genera ocupació?

La Comunitat de Madrid, Catalunya i el País Basc continuen sent les comunitats que generen un percentatge de llocs de treball més gran al nostre país, malgrat que les tres han vist reduïda la seva oferta el 2020. Durant l’últim any han concentrat un 55,9% de l’oferta nacional, més de quatre punts per sota del 60,3% que representaven el 2019.

El sector que més ofertes d’ocupació ha generat al nostre país ha sigut el de comerç i distribució minorista (9,5%; +2 p.p.), que engloba totes aquelles companyies que ofereixen productes i serveis als consumidors finals per al seu ús personal (grans magatzems, hipermercats i supermercats, entre d’altres).

En segon i tercer lloc se situen el sector industrial, que aglutina un 8,2% de les ofertes, dos punts i mig més que el 2019, i el sector sanitari, que ha crescut més de cinc punts, i que s’ha col·locat en la tercera posició de la taula amb un 7,8%. Els sectors d’ensenyament/formació (5,3%) i transport de mercaderies i logística (5,2%) també han experimentat importants pujades.

 L’altra cara de la moneda està en el sector de l’hostaleria i turisme, que ha passat d’encapçalar el rànquing sectorial amb un 12,4% de l’oferta total, al 4,8% registrat el 2020. Aquest sector ha protagonitzat la caiguda més gran (-7,6 p.p.).

Per perfils, el lloc de treball més demandat ha sigut el de comercial (31,7%) que augmenta més de 13 punts respecte al 2019. El segon lloc l’ocupa, a molta distància, dependent/a (13,3%) i el tercer, comercial de televenda/teleoperador de venda (10,3%).

Quatre de cada deu empreses tenen previst contractar 

Preguntats sobre si s’han vist en la necessitat de fer acomiadaments en aquests mesos, de les empreses consultades per a aquest estudi, un 43% ha portat a terme acomiadaments durant el 2020 i un 8,8% ha sol·licitat ertos d’extinció per a part de la seva plantilla. Més de la meitat d’aquests acomiadaments (un 53,3%) han afectat entre un 1% i un 15% del total d’empleats. 

Les empreses es mostren cautes a l’hora de fer previsions per als pròxims mesos. Temen principalment que no es reactivi el consum (47%), i que hi hagi nous rebrots que motivin nous períodes de confinament (41,7%). També tenen por que l’increment dels costos (31,7%), i els canvis d’hàbits i gustos en el client (29,4%), els impedeixi recuperar-se.

No obstant, hi ha un 39,4% d’organitzacions que es planteja realitzar noves contractacions durant el 2021. Tot i així, un 25,8% declara que continuarà realitzant acomiadaments, un 23,5% farà retallades salarials, i un 11,1% sol·licitarà entrar en erto o ampliar-lo.

Notícies relacionades

En el cas dels autònoms l’estancament és més palpable. Fins a un 93,2% no pensa contractar ningú durant aquest any perquè no ho necessiten, perquè la seva activitat està en recessió o per un excés de costos. Només un 3,4% planeja reclutar més personal.

I respecte als treballadors, abunda la desconfiança: la meitat dels enquestats (el 47%) creu possible quedar-se sense feina durant el 2021 pels efectes del coronavirus. I fins al 50% dels professionals que busca feina pensa que té poques possibilitats o cap de trobar-lo: bé per raons d’edat (el 29,7%), per l’estat general de l’economia (23,2%), per la crisi sanitària (12,7%) o per la paralització dels processos de selecció (9,2%), entre altres raons.

Temes:

Ocupació Atur