Treballadors per compte propi

Els autònoms es cobreixen l’esquena: busquen assegurances amb cobertures per a les baixes per Covid

  • Segons Rastreator, les recerques d’assegurances per a autònoms i pimes han repuntat en un 11%

Els autònoms es cobreixen l’esquena: busquen assegurances amb cobertures per a les baixes per Covid
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els treballadors per compte propi han sigut un dels col·lectius més afectats per la pandèmia. Molts d’ells, dedicats al sector serveis, han hagut de tancar el seu comerç a causa de la inestabilitat econòmica, cosa que ha provocat pèrdues incalculables. Segons dades de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) més del 30% dels autònoms va tenir unes pèrdues superiors a 30.000 euros el 2020 respecte al 2019. En aquest context més de 100.000 autònoms es van donar de baixa en el tercer trimestre del 2020, tal com assegura el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

No obstant, a la crisi econòmica cal sumar-li la sanitària. A causa del seu règim laboral, molts autònoms s’han quedat desprotegits quan han hagut de deixar de treballar per haver contret la Covid o per haver estat en contacte amb un cas positiu. Aquest és un dels motius pels quals, segons Rastreator, les recerques d’assegurances per a autònoms i pimes han repuntat en un 11%. «Això ens indica que, malgrat la crisi, els autònoms no només no descarten tenir assegurances sinó que tenen una actitud més previnguda i s’interessen a buscar pòlisses que s’ajustin a les seves necessitats», explica el responsable de companyies d’assegurances de Rastreator, Víctor López.

Un altre dels motius que pot estar darrere d’aquest creixent interès dels autònoms per buscar una assegurança és el descompte en les primes de pòlisses que han començat a oferir moltes companyies d’assegurances. Aquestes facilitats els ajuden a cobrir els riscos per activitats que no s’han pogut realitzar per culpa de l’estat d’alarma. Aquesta mesura excepcional portada a terme pel Govern impedeix, en alguna ocasions, que el col·lectiu desenvolupi adequadament la seva activitat. A més, en el cas de particulars, les companyies d’assegurances també han facilitat un fraccionament de les primes sense interessos. «Les ajudes que han llançat les mateixes companyies d’assegurances han servit perquè els autònoms hagin canviat la seva percepció sobre aquest tipus de producte i ara valorin més aquesta opció per poder protegir els seus negocis en temps de pandèmia», assegura Víctor López.

Les assegurances imprescindibles 

Les assegurances imprescindibles Per fer front a la inestabilitat actual provocada per la Covid, els autònoms han de tenir molt en compte l’assegurança d’incapacitat laboral transitòria (ILT) que el cobreix en cas de no poder treballar o complir les seves activitats. A més, inclou des d’un accident fins a una baixa per malaltia com la Covid, i, segons la cotització que se sol·liciti, l’assegurança proporcionarà un subsidi diari.

Notícies relacionades

D’altra banda, es troba l’assegurança de responsabilitat civil que cobreix els danys que l’autònom assegurat pot causar a terceres persones o béns mentre es desenvolupa la seva activitat. En línia amb les ajudes, diverses companyies d’assegurances van facilitar durant la pandèmia la possibilitat de fraccionar el pagament que anteriorment era anual. Aquest tipus de pòlissa és imprescindible si disposa d’un local comercial, ja que s’exigeix per poder-ne sol·licitar la llicència d’obertura. «Comparar i escollir el tipus de pòlissa segons l’activitat professional de cada autònom és primordial perquè la despesa sigui la mínima possible i, al seu torn, la cobertura sigui la més convenient», matisa López.

Diferents tipus d’assegurances per a autònoms

Diferents tipus d’assegurances per a autònomsLa tasca que exerceix cada autònom influeix en l'assegurança que ha de contractar i també en la seva obligatorietat. D’aquesta manera, la llei espanyola exigeix contractar una assegurança de responsabilitat civil si el treballador per compte propi desenvolupa la seva activitat de cara al públic, mentre que és obligatòria una assegurança de vehicles si s’utilitza un vehicle per realitzar les gestions de feina, per exemple un taxista. Així, l’assegurança d’accidents per a treballadors és la que han de tenir aquells que desenvolupen una activitat de risc, així com si tenen personal contractat a càrrec seu. «És important conèixer quins riscos i obligacions requereix la teva professió per escollir la més adequada per a tu i que el cost sigui l’adequat per a cada cas particular», declara Víctor López.