OCUPACIÓ EN PANDÈMIA

Les ofertes de treball tornen als portals d’ocupació

Les vacants d’ocupació a InfoJobs creixen un 7% al gener

Teleoperador/a i representant comercial, els llocs més demanats en l’àmbit nacional aquest últim mes

Les ofertes de treball tornen als portals d’ocupació
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La crisi econòmica provocada pel coronavirus ha fet que el mercat laboral hagi patit. Espanya va acabar el 2020 amb 622.600 llocs de treball destruïts i 527.900 aturats més, cosa que va fer que s’arribés als 3,71 milions d’aturats a tancament d’any, és a dir, una taxa d’atur del 16,13%, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). Amb aquestes dades, és difícil trobar un bri d’esperança i una oferta de feina. 

No obstant, sembla que l’any ha començat amb una mica de remuntada, almenys als portals d’ocupació. InfoJobs va registrar el mes de gener passat un augment generalitzat en la majoria de categories professionals, amb un total de 120.008 vacants de feina per treballar a Espanya, un 7% més que al desembre (112.033). El gener del 2020 es van oferir 181.096 llocs, cosa que registra una variació interanual negativa (-33,7%).

 El començament de la campanya de vacunació ha contribuït presumiblement al creixement de vacants a la plataforma, fet que no s’esdevenia des del mes d’octubre, amb motiu de la campanya prenadalenca (Black Friday, Cyber Monday i Nadal). Malgrat aquest increment de vacants, les dades registrades pel Ministeri de Treball no semblen reflectir una ràpida recuperació econòmica. 

Els indicadors d’ocupació d’InfoJobs reflecteixen que la tercera onada de contagis de la pandèmia de la Covid-19 està afectant de manera desigual els sectors professionals al nostre país. D’una banda, l’accelerada transformació digital a què moltes organitzacions s’han vist abocades, així com la implementació de models de negoci basats en el comerç electrònic, està generant ocupació als sectors de la informàtica i telecomunicacions. De l’altra, les mesures de tancament perimetral, limitacions horàries i tocs de queda, a més de la falta del turisme estranger afecten, un mes més, l’hostaleria. La mitjana de candidats inscrits per lloc de treball oferts aquest mes de gener és de 9,2. El desembre del 2020, la mitjana de candidats inscrits per lloc disponible era de 8,8.

Comercial i vendes i informàtica i telecomunicacions, les categories amb més vacants

Les categories de comercial i vendes, amb el 26% del total; informàtica i telecomunicacions, amb l’11%, i atenció a clients, amb el 10%, són les categories que més vacants canalitzen a través d’InfoJobs. Es pot esmentar que respecte al desembre van augmentar el nombre de llocs oferts en la majoria de categories professionals, però van caure significativament en comparació amb gener del 2020, quan encara no havia esclatat la crisi sanitària.

Analitzant els sectors que pitjor es comporten, observem que turisme i restauració és la categoria que més cau. Aquest sector continua sent el que més pateix i tan sols va registrar 1.408 vacants, va descendir un 32% respecte al mes anterior i un 91% en comparació amb el 2020. El segueixen venda al detall, amb 2.060 vacants, que va baixar un 13%, i compres, logística i magatzem, amb 11.431 vacants, amb una variació negativa mensual de l’11%.

Els sectors que es van mantenir en volum de vacants respecte al desembre són legal, amb 463 vacants (+1%), i sanitat i salut, que va registrar 5.473 llocs (+2%). Per la seva banda, van descendir lleugerament atenció a clients, amb 11.493 vacants (-1%); finances i banca, amb 1.694 llocs oferts (-5%), i educació i formació, amb 3.761 vacants (-4%).

Finalment, les categories que millor es van comportar van ser enginyers i tècnics, amb 5.024, i immobiliari i construcció, amb 2.843 llocs (totes dues van augmentar un 24%). La van seguir comercial i vendes, amb 31.385 vacants (+15%), i informàtica i telecomunicacions, que amb 13.077 vacants va créixer un 14%.

Rànquing de llocs més demanats en l’àmbit nacional a InfoJobs

Aquest mes de gener, els llocs més demanats a InfoJobs van ser el de teleoperador/a, representant comercial i conductor/a de vehicle de repartiment. Cal destacar l’aparició en aquest rànquing de llocs com el de desenvolupador/a de ‘software’ i infermer/a, conseqüència del context sanitari i la gran demanda del sector tecnològic.

Teleoperador/a va ser el lloc més demanat al gener al portal de llocs de treball d’Infojobs; el segueix representant comercial; conductor/a de vehicle de repartiment, i mosso/a de magatzem. Al cinquè lloc, apareix venedor i en el sisè, agent immobiliari. Desenvolupador de ‘software’ és el setè lloc més demanat al gener i el vuitè és infermer/a. Els dos llocs que completen la llista dels 10 llocs més demanats el gener del 2021 són operador de carretó elevador i peó de la indústria manufacturera.

Només el 25% de les ofertes, contracte indefinit

Entre les vacants registrades a InfoJobs el mes de desembre, es van publicar un total de 36.065 llocs de treball que oferien contractació de durada determinada, el 30% de les vacants que informaven sobre la tipologia de contracte. D’altra banda, les vacants amb contracte de durada indefinida –30.253 vacants–, representaven el mes passat el 25% de les vacants de la plataforma. Les xifres quant a la tipologia de contracte són molt similars a les del mes passat.

Notícies relacionades

 El gener, respecte al tipus de jornada, van predominar les vacants que oferien jornada a temps complet, el 57% del total. El 18% dels llocs de treball oferien jornada parcial.

 Madrid, Catalunya, Andalusia i València concentren gairebé el 70% dels llocs de treball a Espanya

Les comunitats autònomes que més ocupació van generar al desembre van ser Madrid, que va concentrar el 27% del total de vacants; seguida de Catalunya, que va representar el 20% del total; Andalusia (11%), i València (9%). En concret, InfoJobs recollia un total de 32.587 vacants per treballar a la Comunitat de Madrid, un 13% més que el mes anterior. Per la seva banda, Catalunya, que va registrar 23.983 llocs vacants, va decréixer un 5%. Les segueix Andalusia, amb 13.242 vacants, i València, amb 11.132 vacants. Totes dues es mantenen en volum de vacants.