Oportunitat i avantatge competitiu

Espanya, imant tecnològic i de talent

  • Amazon, Google, Vodafone, IBM o Microsoft han apostat per Espanya en els últims mesos. Ciutats com Barcelona, Madrid o València reuneixen tots els requisits ‘tech friendly’... i les empreses ho saben 

  • Les ciutats es rifen el talent tecnològic: Barcelona, Madrid, València

  • Les ciutats es rifen el talent tecnològic: Màlaga, Alacant, Saragossa

Espanya, imant tecnològic i de talent

Activos

2
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

Sol, platja i dieta mediterrània. Aquests tres ingredients integren el ‘top ten’ de raons per les quals milers de turistes internacionals trien Espanya com a lloc de vacances cada any. I formen part, també, de la llista de factors que fan que Espanya o, per ser més exactes, algunes ciutats espanyoles, despuntin com a pols d’atracció de talent i innovació. No és casualitat que en els últims mesos multinacionals tecnològiques com Amazon, Google, Vodafone, Oracle, IBM o Microsoft hagin optat per la geografia espanyola per ubicar centres de ‘cloud’, ciberseguretat, intel·ligència artificial o R+D+i.

També consultores com Accenture, Deloitte o Indra han anunciat recentment la creació de nous espais d’innovació i desenvolupament tecnològic. I, en paral·lel als moviments de les grans companyies, de la mà d’incubadores, acceleradores i parcs tecnològics, està en plena efervescència un puixant ecosistema de ‘start-ups’, que ha multiplicat per cinc l’emprenedoria innovadora d’Espanya des del 2015 i arriba ja a un valor de 46.000 milions d’euros, segons dades de l’informe ‘Spanish tech ecosystem’, promogut per ASCRI, Endeavor, ENISA, Kibo Ventures i l’Alt Comissionat per a Espanya Nació Emprenedora.

És factor de pes per ser una ciutat ‘tech friendly’ la qualitat de vida, plasmada no només en un clima amable sinó també en l’oferta educativa, sanitària o d’oci. També ho és el fet de comptar amb unes bones infraestructures de telecomunicacions i una orientació cap a la gestió eficient dels recursos.

I en un context en el qual la demanda d’ocupació qualificada en STEM (relacionada amb ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) supera àmpliament l’oferta, sobresurt la capacitat de generar, atraure i retenir talent.

Precisament la digitalització, el capital humà i la sostenibilitat ambiental són els tres àmbits en els quals Espanya surt ben parada a l’índex ‘European Innovation Scoreboard 2021’ que elabora la Comissió Europea. Aquests factors, juntament amb d’altres com una bona connectivitat, comunicacions globals o ser focus d’inversió en capital risc, han fet de Barcelona i Madrid els epicentres tradicionals d’activitat empresarial.

No obstant, en aquestes recents apostes corporatives també hi apareixen Saragossa, Màlaga o València.«La concentració existeix, i per això el fet que s’estiguin produint aquestes dinàmiques en aquestes ciutats és una cosa a remarcar, perquè alguna cosa estan fent bé,» apunta Aleix Pons, director d’Economia de la Fundació Cotec.

Notícies relacionades

La tendència es replica a l’analitzar les empreses d’alt creixement o ‘gasela’ –menys de cinc anys de vida, més de 10 empleats i creixements anuals de facturació superiors al 20% als tres últims exercicis–. «Quan posem el zoom territorial veiem coses interessants», assenyala Pons. En termes absoluts, hi ha quatre comunitats autònomes que concentren més del 65% d’aquestes ‘gaseles’ (període 2017/2019): el 20% és a Madrid, el 15,6% a Andalusia, el 14,6% a Catalunya i el 12,7% al País Valencià.

Segons s’extreu del ‘Mapa del talent autonòmic 2020’, elaborat en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), hi ha una correlació clara entre innovació i creixement empresarial, i també entre el PIB per càpita d’una comunitat i la seva capacitat per gestionar el talent. És per això que des de Cotec fan una crida a una difusió més gran de la innovació i la digitalització, així com a un aprofitament eficaç dels fons europeus, de manera que també arribin a les pimes i tots hi guanyin.