IVA ‘e-commerce’

El nou Model d’Hisenda per als ‘e-commerce’

  • El Model 369 s’envia trimestralment als que estiguin donats d’alta en el Règim de la Unió o en el Règim Exterior de la Unió i mensualment per als que ho estiguin en el Règim d’Importació

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’entrada en vigor l’1 de juliol de la nova normativa de l’IVA intracomunitari per als ‘e-commerce’ ha generat canvis tributaris. Junt amb aquesta nova normativa es va implantar el Model 369, que han de presentar obligatòriament els ‘e-commerce’ a nivell europeu, a més de donar-se d’alta a la finestreta única (OSS) a través del formulari 035 i implantar totes les peculiaritats que recull aquesta normativa.

En concret, aquest nou model tributari es tracta d’un formulari que permet ingressar l’IVA dels països de la Unió Europea als qui venguin béns o serveis ‘online’. Totes aquestes empreses hauran de posar l’IVA del país del client, liquidar-lo en el Model 369 i després la Hisenda espanyola s’encarregarà de repartir aquest impost en cada país.

«Això només aplica al B2C, no al B2B. Fins ara el llindar de facturació era superior i hi havia l’obligació de liquidar l’IVA a la Hisenda de cada país», explica Roger Dobaño, CEO de Quipu. Ara el llindar se situa en els 10.000 euros i els ‘e-commerce’ que hi arribin podran utilitzar el nou sistema de finestreta única per declarar-ho. En aquest sentit, l’expert apunta que «poden triar no fer-ho, però és molt recomanable aprofitar la senzillesa que ofereix aquesta legislació per no haver de donar-se d’alta en la Hisenda de cada país».

El Model 369 s’envia trimestralment per als qui estiguin donats d’alta en el Règim de la Unió o en el Règim Exterior de la Unió i mensualment per als que ho estiguin en el Règim d’Importació. Es presenta mitjançant format telemàtic a través de la web d’Hisenda i s’omple de manera diferent segons el Règim en el qual s’estigui inscrit.

El Règim de la Unió, el més habitual, compta amb un primer apartat d’identificació, un segon apartat per omplir el període de la liquidació, al tercer es recullen els ingressos rebuts de les prestacions de serveis i al quart, l’import rebut de la venda de béns a particulars d’altres països de la Unió Europea. Si l’activitat es realitza des d’un altre estat europeu diferent d’Espanya hem d’omplir també els apartats cinc i sis. El setè i últim és per fer correccions d’exercicis anteriors.

«Els principals canvis a l’hora d’omplir el formulari per al Règim Exterior de la Unió i el Règim d’Importació els trobem en els apartats 3, 4 i 5. En el punt 3 del Règim Exterior de la Unió recull el total d’ingressos que es reben fruit de la prestació de serveis o venda de béns a particulars d’altres països de la Unió Europea, mentre que en el Règim d’Importació s’indica el total d’ingressos que has rebut fruit de la venda de béns de menys de 150 euros a particulars d’altres països de la Unió Europea», indica el CEO de Quipu.

Tots els que venguin béns o serveis a la Unió Europea, superin o no el llindar dels 10.000 euros, han de presentar el Model 303 de manera trimestral.

Model 035

Notícies relacionades

Per donar-se d’alta en l’anomenada finestreta única o OSS (One-Stop-Shop) cal presentar el Model 035, un procés que es realitza ‘online’ i amb certificat digital. Cal entrar a la web d’Hisenda i identificar-s’hi, seleccionar el règim (Règim de la Unió, Règim Exterior de la Unió o Règim d’Importació) i començar a donar-se d’alta. Seleccionem l’alta, hi introduïm el DNI o NIF i el nom, es completen les opcions avançades, la informació fiscal, les dades bancàries, canvi de país si està donat, d’alta en un altre país a més d’Espanya, s’indica si s’han realitzat operacions prèvies i, finalment, la signatura i l’enviament del document.

«Els que ja estaven registrat en el MOSS (Minifinestreta Única d’IVA), han quedat automàticament donats d’alta en l’OSS. Així que s’estalvien aquest pas. En cas que vulguem tramitar la baixa, es fa igual que l’alta, però seleccionant l’opció de baixa en el primer pas», assenyala Dobaño.