Sostenibilitat

Jabil estrenarà fabrica d’ampolles de cartró

  • La firma dels EUA aposta per l’embalatge sostenible en la seva planta de l’Aldea (Baix Ebre)

  • La multinacional inverteix 10,2 milions d’euros i crearà 100 nous llocs de treball

Jabil estrenarà fabrica d’ampolles de cartró
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada any es produeixen a tot el món uns 500.000 milions d’ampolles de plàstic, la meitat de les quals, a països com Espanya, acaben en un abocador; segons dades de Greenpeace. Es tracta d’un dispendi ecològic que models d’empresa com el de Jabil pretenen revertir. Aquesta firma, d’origen nord-americà i amb presència a tot el món, avança una inversió de 10,2 milions d’euros per reforçar la seva fàbrica a l’Aldea (Baix Ebre), a Tarragona. Allà, on abans s’ubicava la històrica Plásticos Castellà, ha començat a instal·lar una nova divisió especialitzada en la producció d’ampolles de cartró fabricades amb materials reciclats.

A prop del Delta de l’Ebre, aquesta firma nascuda el 1966 al bressol del motor nord-americà, Detroit, preveu crear 100 nous llocs de treball per desenvolupar durant els pròxims anys el seu empaquetament de pasta de cel·lulosa. Aquesta injecció promet animar laboralment aquest municipi de 4.147 habitants, on un de cada tres veïns en edat de treballar està a l’atur, segons dades de l’oficina estadística catalana Idescat.

A Jabil practiquen el paradigma de l’economia circular tant èticament, com econòmicament. «Utilitzem els residus dels nostres clients més pròxims, té sentit mediambiental fer-ho, per a, d’aquesta manera, crear una circularitat que es pugui rastrejar», afirmen des de la companyia. És a dir, en certa manera ells mateixos són el seu propi proveïdor.

Aquests 10,2 milions d’euros injectats a l’Aldea són la meitat dels fons destinats per aquesta multinacional per reforçar la seva nova incorporació: Ecologic Brands. Aquesta firma –ara la divisió especialitzada en packaging sostenible de Jabil– la va adquirir el gener d’aquest any i està especialitzada en la fabricació d’empaquetament sostenible. Destinarà 10 milions d’euros més, a més dels que s’emportarà l’Aldea, a reforçar les seves instal·lacions a Manteca (Califòrnia).

Mercat a l’alça

Aquesta firma que ocupa 260.000 persones repartides en 100 de les seves plantes, ubicades en 30 països diferents, veu en la divisió de ‘packaging’ sostenible un filó de mercat a l’alça. La idea és passar de vetes de mercat –és a dir, que només determinats col·lectius o en certs espais es consumeixin ampolles o envasaments de cartró sostenible–, a fer que aquest sigui un embalatge habitual. La salut de les finances d’aquesta multinacional sembla robusta, ja que ha tancat el primer trimestre fiscal del 2021 amb uns ingressos de 7.800 milions de dòlars i una previsió de creixement de la facturació del 4,1% per a aquest exercici.

«A mesura que els consumidors són més conscients de l’impacte mediambiental dels residus plàstics, busquen noves solucions d’envasament sostenibles, com el paper. El repte per als fabricants d’envasos és poder escalar la producció per satisfer aquesta demanda», diu el vicepresident sènior de Jabil, Jason Paladino.

Notícies relacionades

Els embalatges elaborats mitjançant polpa de cel·lulosa permeten ser fabricats amb material 100% reciclats i, al seu torn, ser 100% reciclables una vegada se’ls ha donat ús. Fins ara les oueres eren un dels productes en què més habitualment s’ha utilitzat aquesta tècnica de fabricació i Jabil pretén portar aquest model a les ampolles o pots.

La nova divisió de fabricació d’empaquetament a base de pasta de cel·lulosa s’ubicarà al centre Blue Sky, que Jabil va muntar al polígon Catalunya Sud, ubicat al terme municipal de l’Aldea, el 2017. Aquest té 5.600 metres quadrats i és el segon de la seva classe al món, juntament amb el que la companyia té a la localitat californiana de San José. La planta s’ubica on era l’empresa catalana Plásticos Castellà, adquirida en el 2015 per la multinacional d’origen nord-americà. La firma també té una altra planta a la veïna Tortosa i entre totes dues ocupa més de 500 persones.