Dossier

Invents que es transformen en PIB

  • cinc empreses i dos centres de recerca ocupen el podi de les patents espanyoles

Invents que es transformen en PIB
6
Es llegeix en minuts

L’aerotaxi dissenyat pel centre de recerca Tecnalia va camí de convertir-se en el primer transport aeri espanyol de passatgers capaç de desplaçar-se a les ciutats de forma autònoma. El prototip desenvolupat en aquest centre basc és un dels sis que hi ha a escala mundial i la seva patent inclou la configuració de drons a les hèlixs per dotar de més estabilitat la navegació. Fa dues setmanes Tecnalia va arribar a un acord, encara confidencial, amb una empresa espanyola per al desenvolupament industrial d’aquest invent, avança Asier Rufino, director general de Tecnalia Ventures. «Per nosaltres, les patents no són una fi en si mateixa, sinó que formen informe d’un procés d’avaluació de la tecnologia per la qual pensem que algú pot estar disposat a pagar», afirma el director d’aquest centre, que té com màxima «transformar la tecnologia en PIB».

Amb una concepció similar a la de l’Eurocat, a Catalunya, o els instituts tecnològics del País Valencià, Tecnalia proveeix de tecnologia les empreses. «Tecnalia patenta més que tot l’Ibex 35», diu Asier Rufino.

Al ‘top’ del rànquing d’inventors espanyols que cada any elabora l’Oficina Europea de Patents (EPO) a partir del nombre de llicències sol·licitades, Tecnalia (17 sol·licituds) torna a aparèixer en una llista encapçalada un any més pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CISC), amb 72 sol·licituds, en què a més figuren cinc empreses punteres en recerca. Es tracta d’Amadeus (60 sol·licituds), el laboratori català Esteve Pharmaceuticals (17), Telefónica (17), la farmacèutica gallega PharmaMar (14) i Repsol (14).

Una patent és un títol que valida o atorga un estat a l’autor d’una invenció, a través del qual se li concedeix el dret d’explotació en exclusiva en aquest territori durant un període de temps, que és de 20 anys amb caràcter general i pot arribar a 25 en el cas de les farmacèutiques. Una vegada transcorregut aquest període, la invenció passa a ser de lliure explotació. L’obtenció d’una llicència atorga un clar avantatge competitiu a l’empresa que la promou; a més, una patent pot servir de font d’ingressos addicionals per la via d’acords de cessió a altres empreses a canvi del cobrament de drets o ‘royalties’.

«El sistema de patents l’utilitzem de manera estratègica per protegir tecnologies que creiem que poden ser objecte d’un desenvolupament convenient i posar-les al mercat per generar productes i serveis», afirma Javier Etxabe, responsable de l’àrea de Propietat Industrial del CSIC. «Nosaltres no produïm un fàrmac. Amb les patents facilitem que les empreses agafin aquest testimoni de desenvolupament amb nosaltres», explica a tall d’exemple. La patent generada per Margarita Salas i Luis Blanco per produir còpies genètiques és la més rendible en la història del CSIC, amb un retorn de «diversos milions d’euros» en ‘royalties’. Només entre el 2003 i el 2009 va suposar més del 50% d’aquests retorns a l’organisme.

Les empreses titulars de, almenys, una patent generen un 36% més d’ingressos per empleat i uns salaris el 53% més elevats, segons un estudi de l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) i l’EPO publicat a principis de febrer que, de nou, posa xifres a la màxima de Tecnalia que propugna «transformar la innovació en PIB». És una cosa que tenen en comú les cinc empreses amb més activitat inventora a Espanya.

Amadeus

Amadeus és la companyia espanyola que més patents va sol·licitar l’any 2020, amb un total de 60. Creada el 1987 per les aerolínies Air France, Lufthansa, Iberia i Scandinavian Airlines System, desenvolupa tecnologia relacionada amb plataformes de reserves i de pagament. Per exemple, tecnologia de cau (memòria intermèdia del navegador) per garantir temps de resposta més ràpids, algoritmes de recerca intel·ligent, estructures de dades intel·ligents per emmagatzemar les reserves fetes a través de les plataformes, etc. Són innovacions que Amadeus protegeix a través de patents, però també utilitza altres formules, com dissenys registrats, secrets comercials i ‘know how’ intern. Altres progressos els comparteix amb codi font obert (‘open source’). En total, Amadeus compta amb una cartera de 400 famílies de patents. Entre les seves patents estrella destaca una obtinguda per l’Oficina de Patents dels EUA l’any passat que permet reservar una habitació d’hotel en funció d’un o més atributs, per exemple vista al mar, pis superior, escriptori d’oficina gran..., cosa que evita que es bloquegi una habitació física i, per tant, garanteix una disponibilitat màxima a l’inventari de l’hotel.

«Les patents representen un clar indicador de la inversió en la innovació i el desenvolupament tecnològic. Amadeus demostra la seva posició com un dels líders tecnològics globals al sector del turisme i els viatges també gràcies a les patents, i demostra així la seva participació activa en el desenvolupament tecnològic de l’ecosistema d’aquesta àrea, protegeix el nostre avantatge competitiu i el dels nostres clients», indica el director de Propietat Intel·lectual d’Amadeus, Juan-François Cases.

Esteve Pharmaceuticals

En un 2020 marcat per la pandèmia, el sector farmacèutic, el camp tecnològic més important d’Espanya, va augmentar un 23% la sol·licitud de patents. Esteve Pharmaceuticals va sol·licitar 17 noves llicències el 2020 si bé el laboratori català rebutja precisar si algunes estan relacionades amb la cura o prevenció de la Covid. «Les 17 sol·licituds de patents el 2020 són per a projectes diversos i diverses malalties», respon Carlos Ramón Plata, ‘chief scientific & medical officer’ d’Esteve.

PharmaMar

Alguna de les 14 patents sol·licitades per PharmaMar el 2020 va tenir a veure amb un nou ús de l’Aplidina, contra la Covid. PharmaMar va informar dels seus avanços la CNMV el 3 de març del 2020 i el valor de les seves accions va arribar a triplicar-se en els mesos següents. La cartera de patents de PharmaMar inclou 1.320 expedients, dels quals 1.181 corresponen a patents concedides i 139 a sol·licituds en tramitació. Un bon nombre dels seus drets gira entorn del seu medicament estrella, Yondelis, d’ús oncològic. Dels 270 milions d’ingressos de PharmaMar el 2020, uns 15,6 milions van arribar pel cobrament de drets derivats de la cessió de les seves patents. I 135 milions més, per l’acord de llicència amb la nord-americana Jazz Pharmaceuticals per a la comercialització de lurbinectedina. Així, més de la meitat dels ingressos van tenir a veure amb la cessió dels seus drets a altres empreses.

Telefónica

La ciberseguretat és el departament que més patents sol·licita cedir llicències a canvi de ‘royalties’. Grupo Telefónica té actualment una cartera de 353 patents actives. El 2020 va registrar a l’EPO 17 sol·licituds en diferents àrees d’innovació, que van des de tecnologies de xarxes de telecomunicacions, ciberseguretat, internet de les coses (IoT) o serveis d’entreteniment com el vídeo en ‘streaming’, entre d’altres.

Repsol

Notícies relacionades

«D’entre les 14 sol·licituds de patent presentades el 2020 per Repsol, destaquen les que protegeixen les innovacions fetes en tecnologies de descarbonització en els nostres processos industrials, la producció d’hidrogen renovable a partir de tecnologies de fotoelectrocatàlisi, l’emmagatzemament energètic, noves composicions de combustibles, materials avançats i mètodes matemàtics de simulació avançada per a la millora de l’eficiència en les operacions», expliquen fonts de la petroliera . Repsol Technology Lab és el seu centre d’R+D, on treballen 250 científics i investigadors. Durant els últims cinc anys, Repsol ha invertit més de 380 milions d’euros en R+D+i, 70 d’ells el 2020. La petrolera acumula 108 patents europees. Una de les que més rendiment ha donat a la companyia és la tecnologia de producció d’òxid de propilè, amb multitud d’usos, com, per exemple, en la fabricació d’espumes per a matalassos i materials aïllants i en pintures.

En total, el 2020 Espanya va presentar 1.791 sol·licituds de patents, el 5% menys que el rècord del 2019, en un exercici marcat per la pandèmia. Les sol·licituds procedents d’Espanya amb prou feines representen l’1% de les registrades a Europa, en un esglaó compartit amb Dinamarca, Bèlgica, Àustria i Finlàndia, però molt allunyades del 25% de les llicències presentades pels Estats Units en terra europeu, del 14% d’Alemanya o el 6% de França. Per comunitats autònomes, Catalunya, Madrid, el País Basc i el País Valencià lideren el rànquings

Temes:

Patents PIB