inversió en empreses emergents

Invertir en projectes llavor i prellavor

  • Les xarxes de business angels, acceleradores, plataformes de finançament col·lectiu o els clubs d’inversió estan ajudant a finançar projectes de forma senzilla, així com a accedir a operacions que d’una altra manera serien complicades de descobrir

Invertir en projectes llavor i prellavor
3
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Malgrat la crisi sanitària, el 2020 va ser un any «important» si parlem de finançament en l’ecosistema emprenedor espanyol. Segons l’informe «Tendències d’inversió a Espanya 2020», publicat recentment per l’Observatori d’Empreses Emergents de la Fundació Innovació Bankinter, el finançament d’aquests projectes emergents va arribar a xifres rècord. En concret, es van realitzar 336 operacions d’inversió en empreses emergents espanyoles durant l’any, cosa que suposa un 36% més que el 2019.

Malgrat aquest increment en l’activitat, el volum d’inversió va disminuir un 11,3%, un resultat que es deu a la inferior quantitat de rondes en fases més madures i el gran increment en aquelles que són intermèdies i inicials, una cosa bastant «atípica», assegura Javier Megias, director del programa Startups de la Fundació Innovació Bankinter. «En realitat és una tendència que estava creixent en els últims anys i que el 2020 s’ha consolidat», explica l’expert. 

Segons el parer de Megías hi ha múltiples raons per explicar aquest canvi tot i que destaca l’increment de l’interès dels inversors privats en la inversió d’empreses emergents, «especialment per part d’inversors no professionals». Xarxes de business angels, acceleradores, plataformes de finançament col·lectiu o els clubs d’inversió estan ajudant a finançar projectes de manera senzilla, així com a accedir a operacions que d’una altra manera serien complicades de descobrir. 

Per la seva banda, David Giner, CEO i cofundador d’Ufounders, creu que la raó d’aquest rècord històric en el nombre d’inversions en les primeres etapes d’un projecte es deu al fet que són empreses d’alt creixement i, per tant, «d’una potent alta rendibilitat». A més, per al cofundador d’aquesta incubadora i acceleradora d’empreses emergents, cada vegada més els fons de fases inicials tenen menys competència que aquells que pertanyen a les sèries A i posteriors.

Projectes llavor i prellavor

Però, ¿què són exactament aquest tipus de projectes i quins factors els diferencien dels anomenats A o posteriors

La fase prellavor es refereix al moment en què sorgeix una idea de negoci que es vol posar en marxa però no hi ha encara cap producte mínim viable (PMV), per la qual cosa no existeixen mètriques de negoci i facturació, explica Giner. L’expert afegeix que en aquesta etapa «són els mateixos fundadors i el seu cercle pròxim els que fan la primera aportació de capital amb els seus propis fons. També solen invertir incubadors i acceleradores que ajuden en la posada en marxa de l’empresa emergent». 

Per la seva banda, la fase llavor és la segona etapa de la vida d’aquests projectes, on ja hi ha un equip de treball definit i dedicat a l’empresa, així com un PMV que ja es pot oferir als clients per a la seva validació. Aquesta fase «se centra en el desenvolupament de producte, el procés de testatge i la relació amb el mercat», assenyala Giner, que afegeix que l’empresa «ja comença a tenir les seves primeres mètriques i facturació». 

Per al cofundador d’Ufounders invertir en aquest tipus de projectes «té molts beneficis» tot i que adverteix que cal fer-ho d’una manera adequada.  

Notícies relacionades

En aquest aspecte, el director de programes d’empreses emergents de la Fundació Innovació Bankinter destaca la possibilitat de participar en un grau més gran en el projecte. Tant des d’una òptica quantitativa com en aportació de valor, una cosa «enormement valuosa per a l’empresa emergent i molt satisfactòria per a l’inversor», afegeix Javier Megías.

No obstant, el directiu declara la importància de ponderar els riscos. «El cert és que la inversió en fases més primerenques comporta més risc, ja que les companyies tenen més incerteses per aclarir en el camí», explica, i afegeix que també és habitual que la gestió i els processos de govern encara no estiguin professionalitzats i, sense inversions professionals que ajudin a ordenar-los, hi pot haver algunes «turbulències».

Temes:

Startups