Innovació en el camp biotecnològic

De la psoriasi a la lluita contra la COVID

L’empresa emergent alacantina Bioithas, referent en microbiota, desenvolupa dos assajos per accelerar la recuperació dels malalts de coronavirus i reduir la mortalitat

De la psoriasi a la lluita contra la COVID
5
Es llegeix en minuts

La irrupció de la pandèmia de coronavirus ha propiciat que tota la comunitat científica s’hagi abocat al llarg de l’últim any a buscar, des de les seves respectives especialitats, remeis que ajudin a combatre la malaltia. Amb l’esperança de la vacuna en potència, els experts continuen treballant en la investigació de tractaments que ajudin a millorar l’estat dels pacients i a aconseguir que el virus redueixi la seva agressivitat. La biotecnologia no podia quedar-se fora d’aquesta carrera, i un clar exemple d’això el constitueix l’empresa emergent Bioithas, referent internacional en microbiota i malalties de la pell, que, des de la seva seu al Parc Científic de la Universitat d’Alacant, està desenvolupant dos assajos que tenen per objectiu accelerar la recuperació dels malalts i reduir la mortalitat.

Els orígens de Bioithas són recents. Va ser concretament el 2015 quan el seu impulsor, Vicente Navarro, especialista en malalties infeccioses i cap d’aquest servei a l’Hospital del Vinalopó d’Elx, a més de professor de la Universitat Catòlica de Múrcia, va decidir emprendre un estudi sobre la relació que té la salut i la malaltia amb la microbiota, és a dir, els microorganismes que tots tenim al cos. «Els avenços tecnològics en la matèria han sigut molt importants en els últims temps, perquè en deu anys hem passat d’identificar tot just 25 bacteris en els excrements, a conèixer que en realitat n’hi ha més de 1.500. També sabem que la microbiota s’altera quan tenim un brot d’alguna malaltia. Del que es tractava era de veure com podíem aprofitar aquests coneixements en la millora de certes patologies», comenta el doctor.

L’estudi, en concret, es va enfocar a la psoriasi, amb un assaig que va arribar a 50 pacients, «i a través del qual detectem que en el seu corrent sanguini tenien restes de bacteris despresos de la paret bacteriana, que els estaven produint aquesta malaltia a la pell». A partir d’aquí, afegeix Navarro, dos laboratoris farmacèutics van contactar amb l’acabada de constituir empresa emergent per continuar la investigació amb productes probiòtics, «i intentar amb aquests bacteris vius eliminar els que estaven provocant l’alteració del sistema immune dels malalts. També vam estendre els estudis a la dermatitis atòpica».

La cosa va anar bé, fins al punt que la firma va aconseguir desenvolupar dues barreges probiòtiques per al tractament de les dues malalties i patentar-les, captant immediatament l’interès de diferents empreses farmacèutiques de diferents parts del món, que van començar a comercialitzar-les després d’adquirir la corresponent llicència. «La satisfacció –destaca Navarro– és que en molt poc temps ens hem convertit en el grup més important a nivell internacional respecte a la producció científica relacionada amb la microbiota i les patologies de la pell, i que els nostres productes es comercialitzen ja a 25 països».

Però Bioithas ha fet un pas més enllà, amb el desenvolupament també de kits de predicció diagnòstica, a partir de les dades obtingudes de microorganismes presents en determinades malalties. «Vam partir de la base que si aconseguíem identificar que pacients de càncer, quan apareixia la malaltia, tenien una microbiota diferent, estaríem en condicions de saber si una persona té efectivament una malaltia o pot patir una recaiguda». Aquest concepte es va aplicar en el cas del càncer de laringe, a través de la detecció dels bacteris a la saliva, i també en el cas de l’esclerosi múltiple. Els dos biomarcadors també han sigut patentats per a la seva distribució a través de multinacionals.

Per si això fos poc, l’empresa està comercialitzant els seus propis productes microbiòtics, que de moment s’estan comercialitzant a farmàcies i a El Corte Inglés. Són, concretament, quatre, un de destinat a les patologies de la pell, un altre per reforçar el sistema immune, un tercer per a les infeccions de mucosa, i un quart per a l’aparell digestiu.

Precisament aquest últim és el que està utilitzant Bioithas en un dels dos assajos clínics que ara mateix té en marxa en el marc de la lluita contra la Covid. «Està comprovat que el virus s’elimina pels excrements, fins i tot fins a més de tres setmanes després que el pacient s’hagi infectat. El que estem intentant esbrinar, a través d’un estudi amb 40 malalts, és si aquells que prenen aquest probiòtic negativitzen abans que els que no, fet que es traduiria en una acceleració de la recuperació i, conseqüentment, també en una rapidesa més gran per alliberar els llits dels hospitals, una cosa vital en un moment com aquest, de gran pressió als centres sanitaris», emfatitza el doctor.

L’altre assaig clínic surt una mica de l’activitat habitual de l’empresa emergent, ja que s’està portant a terme amb un medicament, en aquest cas gammaglobulines administrades en vena, un producte que s’utilitza per al tractament d’altres malalties, com la malaltia de Kawasaki, que causa la inflamació dels vasos sanguinis de tot el cos. L’estudi, aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament, s’està realitzant amb la coordinació de Bioithas, i amb la col·laboració de la Universitat Catòlica de Múrcia i els hospitals del grup Ribera Salut.

Segons explica Vicente Navarro, són un centenar de pacients els que participen en aquesta iniciativa, 50 dels quals rebran el tractament i la resta un placebo. Del que es tracta és d’esbrinar si la gammaglobulina pot tenir un efecte beneficiós en termes de menor mortalitat en els casos greus de coronavirus.

«Resulta una evidència –afegeix– que ara tots els esforços estan dipositats en la lluita contra el coronavirus, i nosaltres hem considerat convenient aportar la nostra experiència i coneixement. Esperem comptar aviat amb resultats, una vegada analitzades les dades de manera convenient».

Notícies relacionades

L’activitat de la firma, en qualsevol cas, no s’atura allà, ja que en aquests moments té en marxa un conjunt d’assajos clínics sobre microbiota que abasten 700 pacients de tot Espanya. A part de la Covid, els estudis se centren en malalties com l’acné, la migranya, l’esclerosi múltiple, la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, entre d’altres.

L’empresa emergent ha rebut ajuts de la Unió Europea i la Generalitat, i la seva facturació se situa en l’actualitat al voltant dels 700.000 euros anuals, quantitat que esperen incrementar el present exercici sumant els beneficis dels productes propis a les llicències que venen a les empreses comercialitzadores. La plantilla està formada, a part de pel mateix Vicente Navarro, per set dones, totes elles joves. Sis són doctorades o doctorandes i la setena, la secretària. El volum de feina anticipa una ampliació de la plantilla.

Temes:

Startups