VIVENDES INDUSTRIALITZADES

Llars sortides de fàbrica

Les vivendes industrialitzades d’Aedas revolucionen el sector de la construcció a Espanya

La nova tècnica redueix els terminis d’entrega i augmenta la qualitat dels acabats

Llars sortides de fàbrica
4
Es llegeix en minuts

En un sector com el de la construcció, que gairebé no ha registrat canvis significatius en els últims 100 anys a Espanya, l’aposta de la promotora immobiliària Aedas Homes per les denominades vivendes industrialitzades suposa tota una revolució. Aquest sistema, que incorpora la producció d’elements construïts en fàbriques, ofereix nombrosos avantatges, que van dels menors terminis d’entrega a més qualitat en els acabats, en un marc en què s’intenta prioritzar la sostenibilitat i el respecte al medi ambient. L’empresa, a més, defensa que aquesta tècnica constructiva és una bona iniciativa per impulsar l’economia en aquests moments tan complicats, ja que es genera un nou teixit industrial lligat a la promoció amb llocs de treball més qualificats.

Al contrari que a la resta de sectors, que han progressat i s’han fet més eficients juntament amb la tecnologia, en la construcció s’han estat fent les coses d’una manera molt semblant des de fa pràcticament un segle. Així ho defensa el director d’operacions d’Aedas Homes, Luis García Malo de Molina, que, no obstant, no dubta a l’hora d’assenyalar que la promoció de vivendes ha començat a canviar a Espanya. En el seu cas, arran que el 2018 l’empresa es convertís en la primera gran promotora a impulsar la industrialització, seguint l’estela dels països nòrdics, el Regne Unit o els Estats Units, on aquesta tècnica està molt més desenvolupada.

Les vivendes industrialitzades o ‘offsite’ (fabricades fora de lloc) són aquelles que estan compostes, al 100% o en part, per elements fabricats per empreses industrials especialitzades. Poden ser vivendes en 3D, a base de mòduls elaborats totalment en fàbrica, o en 2D, que incorporen els anomenats mètodes moderns de construcció industrialitzats, com ara plafons, façanes, lavabos i envans.

Luis García Malo de Molina assegura que els avantatges d’aquesta nova tècnica constructiva són múltiples i en tots els sentits. Segons les seves paraules, «en el cas del client, disfruta de menors terminis d’entrega, que es redueixen pràcticament a la meitat. A més, les vivendes industrialitzades ofereixen més qualitat d’execució al fer-se en fàbrica, on la precisió és màxima. Per a la promotora, parlem d’una rotació més ràpida d’actius, cosa que repercuteix de manera molt positiva en el negoci, ja que ens fa ser més competitius en preu. En tercer lloc –afegeix, s’ha de fer referència als avantatges per al sector, ja que la industrialització de la promoció de vivendes suposa una millora en les condicions laborals. El treball en la indústria és molt més atractiu, sobretot per als joves». En aquest sentit, i pel que fa als preus, en aquests moments són similars als d’una casa convencional, tot i que, a mesura que vagi arrencant aquesta tècnica, s’aniran abaratint, afirmen des d’Aedas Homes.

El medi ambient és un altre dels grans beneficiats per aquest nou model constructiu, segons s’assegura des de la companyia. «La industrialitzada –manifesta el director d’operacions– és l’edificació més sostenible. Al fer-se majoritàriament al taller, l’impacte al lloc és mínim i es controla el consum de l’energia, alhora que es produeixen menys residus. I si parlem d’economia circular, la construcció ‘offsite’ potser és la panacea, perquè es tracta d’una construcció intel·ligent que uneix digitalització, tecnologia, innovació i, insisteixo, fonamentalment, sostenibilitat». Les vivendes es produeixen en modernes plantes industrials localitzades en diferents punts d’Espanya i es fabriquen a través d’innovadores cadenes de muntatge en què es van incorporant els diferents oficis (electricistes o lampistes), en un procés similar al de la producció d’automòbils. Les fàbriques no pertanyen a Aedas Homes, sinó que es tracta d’empreses externes que elaboren les vivendes per a la promotora.

Actualment, la companyia compta amb una cartera de vuit promocions completament industrialitzades, dues d’entregades a Torrejón de Ardoz, dues més en procés d’entrega en aquest mateix municipi i a Madrid capital, i quatre en fase de comercialització també al mateix Torrejón i a Boadilla del Monte. En total, més de 100 vivendes impulsades, fabricades i acoblades en un període molt inferior al que haurien requerit amb la construcció tradicional.

Notícies relacionades

La firma també està treballant en el desenvolupament de vivendes en altura. Segons Luis García Malo de Molina, «entenem que, una vegada resoltes les dificultats inicials de qualsevol nou model, la producció de vivendes ‘offsite’ a Espanya creixerà exponencialment i començarem a veure, més aviat que tard, el desenvolupament també a gran escala de promocions amb sistemes modulars en altura, tal com es ve fent des de fa uns anys en països com els Estat Units, el Regne Unit, Austràlia i el Japó». En el cas d’aquesta empresa, fa temps que treballa en la promoció d’un edifici de nou plantes i 30 metres d’alçària per habilitar més de 150 vivendes a Alcalá de Henares.

«De moment –assenyala el representant d’Aedas Homes–, la vivenda industrialitzada és un petit percentatge del nostre negoci, però l’objectiu és que les promocions ‘offsite’ representin a curt i mitjà termini el 10% de la nostra oferta i a partir d’allà poder anar incrementant progressivament aquest proporció». El hàndicap per arribar a aquesta meta és la falta de fàbriques especialitzades, ja que l’actual teixit amb prou feines té capacitat per a unes 100 vivendes a l’any. Amb tot, s’espera que aquest problema es vagi corregint de manera notable en els pròxims anys.

Temes:

Empreses