Empreses a l’estranger

Els enginyers fan les Amèriques

Les enginyeries de construcció i arquitectura es reinventen al caure la inversió en tot Espanya

Els enginyers fan les Amèriques
4
Es llegeix en minuts

Abans de la crisi econòmica del 2008, aquella que va punxar la bombolla immobiliària, ser enginyer o arquitecte era sinònim de bonança i èxit gairebé assegurat en el món professional. Tot i que això va canviar radicalment des del fatídic any de Lehman Brothers, el gallet de la recessió. Treballadors i companyies relacionades amb la construcció d’obres públiques i serveis han hagut de preparar les maletes i sortir a l’exterior per sostenir negocis i començar noves aventures empresarials. Ara, amb la recessió derivada de la pandèmia de coronavirus, també s’accentua aquesta estratègia. És el cas de Vielca, empresa valenciana de serveis d’enginyeria i arquitectura, una de les líders a Espanya, que compleix tres dècades d’activitat i ja genera el 60% de la facturació des de les seves delegacions al Salvador, Nicaragua i Hondures (on acaba d’obrir seu). El 2021 n’inaugurarà una altra al Panamà.

Sens dubte, fer les Amèriques consolida el negoci d’aquestes firmes i dibuixa el futur de la mercantil posada en marxa per Vicente Candela, enginyer de Camins, Canals i Ports. En un sector tan atomitzat, en què aquestes crisis han arrasat gran part de les companyies, «només les empreses que s’han reinventat i les més internacionalitzades han pogut superar la debacle del 2008 i, ara, la de la Covid-19. A Espanya gairebé no hi ha demanda de grans projectes d’obra civil i el negoci està arrasat en el mercat domèstic», apunta el fundador i propietari de Vielca. Posada en marxa el març del 1990, els seus potencials clients se centraven únicament en les administracions públiques d’aquesta autonomia. Ha sigut una de les poques que va superar la fatídica crisi financera, ja que de les trenta empreses que hi havia se n’ha quedat una dotzena.

«Ens hem salvat de la crisi de la Covid per tenir delegacions permanents a cada país on operem. Directament licitem des d’aquestes places, sense necessitat de desplaçar enginyers al lloc. A més, per diversificar la nostra activitat, invertim cada vegada més recursos en recerca, disseny i innovació», explica Candela des de la seva caserna general i envoltat de l’equip directiu. L’empresa ocupa 90 professionals a València i 110 a l’exterior. Ha tancat el seu últim exercici amb una facturació de 7 milions d’euros, xifra que preveu superar en un 10% durant el 2021. El coronavirus frena, almenys de moment, l’obertura d’una seu a la Xina. Una mercantil de serveis d’enginyeria i arquitectura necessita «capacitat de diversificació, adaptació al terreny i llocs de treball multidisciplinaris», diu el seu principal timoner. Per això Vielca gestiona gairebé 200 projectes cada any entre estudis, informes i treballs de supervisió d’obres. El 90% de la facturació de Vielca procedeix de les administracions públiques, on no és fàcil espavilar-se. «Guanyar concursos públics resulta més fàcil en països d’Amèrica que en algunes autonomies espanyoles», puntualitza Candela. «Amb el transcurs del temps i invertint molt esforç i dedicació s’ha aconseguit mantenir un creixement continuat malgrat els cicles d’inversió pública, cosa que ens ha permès situar-nos, en diversos camps, entre les enginyeries més competents del mercat nacional», explica el principal executiu de la companyia.

Notícies relacionades

Un dels treballs emblemàtics en el terreny del medi ambient empresos per Vielca és l’inventari de tots els boscos del Salvador, on van participar quadrilles de camp formades per unes 90 persones per descriure i classificar tota la massa vegetal amb vista a fer plans de protecció, desenvolupament i explotació. Ha analitzat una superfície de 800.000 hectàrees, que suposa el 38% de tot el país. I ha mesurat més de 25.000 arbres. Va ser tot un èxit i arran d’aquest treball se li han obert nous horitzons a l’Amèrica Central. En aquest context, l’Institut de Recursos Mundials (WRI per la seva sigla en anglès), amb seu a Washington, s’ha fixat en Vielca per revitalitzar tots els boscos del Carib. Així, ha rebut l’encàrrec del monitoratge de més boscos en aquells països. «Som l’única empresa espanyola que és ‘partner’ tecnològic d’aquesta associació que cada any gestiona inversions privades de 2.400 milions d’euros», explica Candela.

Més enllà dels boscos, el grup de serveis desenvolupa eines informàtiques basades en la realitat augmentada i la tecnologia BIM (Modelatge d’Informació en Construcció) per a la remodelació de 32 estacions de metro de FGV (Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana). També és capaç de desenvolupar ‘software’ que sistematitza dades d’estacions meteorològiques i projecta tota mena d’obres hidràuliques. I no para de guanyar contractes a l’Índia, Bangladesh, el Marroc, Guinea Equatorial, el Canadà, Veneçuela, el Perú, el Salvador... I és que «Espanya és poc rendible», conclou el líder de Vielca, que afegeix que «la caiguda de la inversió pública redueix el nombre d’empreses. L’enginyeria de l’asfalt i el formigó té poc futur a Espanya».