Renovables en el mercat

Soltec: l’energia solar s’atreveix amb la borsa

El grup d’equipaments per a fotovoltaiques tanca el 2020 amb la fita de ser l’única empresa espanyola que debuta en borsa en dos anys

Soltec va ser fundada el 2004 per Raúl Morales a Múrcia

Soltec: l’energia solar s’atreveix amb la borsa
7
Es llegeix en minuts

El debut de Soltec al parquet el 29 d’octubre ha sigut una de les notícies empresarials més positives en aquest nefast 2020. L’enrenou mediàtic i sectorial va ser considerable i no va ser per a menys: es tractava de l’única sortida a borsa a Espanya en més de dos anys. La tercera companyia a nivell global en l’execució de projectes de seguiment solar a gran escala es mostra intractable i ja encadena dos impulsos alcistes; les accions del grup Soltec Power Holdings s’han revaloritzat, en data de redacció, més d’un 80 per cent respecte al mínim marcatge el seu primer dia de cotització.

Entre les raons per fer aquest pas, Raúl Morales (Múrcia, 1970), CEO de Soltec, explica que busquen reforçar «la transparència i govern corporatiu, així com enfortir i institucionalitzar la relació amb els grups d’interès interns i externs». Un altre dels objectius de Soltec és «proporcionar liquiditat a la base d’accionistes, sense oblidar que el més rellevant és enfortir el balanç per complir el pla de negoci i captar el creixement que s’espera en el sector».

Aquesta companyia fundada a Múrcia l’any 2004 ha sigut una de les que millor ha sabut entendre l’auge i la revolució de les energies renovables, una tendència vencedora al mercat. Tot i que molts vaticinaven l’arribada d’aquesta època en què s’imposa la descarbonització, el camí de la transició energètica i la imparable electrificació del teixit productiu mundial, pocs van apostar pel ritme de creixement d’aquesta tendència amb la valentia i la confiança de Soltec. Ni tan sols la pandèmia ha pogut discutir el futur cert que s’acosta, amb cada vegada més governs que inclouen la nova economia verda com un eix estratègic per al seu progrés. Avui pot semblar obvi, però quan Soltec va emprendre la seva aventura Youtube no existia i es posava en dubte el canvi climàtic. Per Morales, «la tecnologia solar fotovoltaica ha passat etapes de creixement i d’altres menys favorables, però sens dubte, el moment actual en què ens trobem és un dels millors».

En concret, el mercat dels seguidors solars (estructures que permeten mobilitzar i orientar els plafons, perquè «segueixin el sol») té unes perspectives molt bones «i volem continuar absorbint aquest creixement mitjançant la innovació. Segons IHS i Wood Mackenzie, el mercat passarà de representar un 20% que té actualment a un 45% l’any 2025», afirma Raúl Morales. Una altra meta estratègica és enfortir la seva posició com a actor clau en la transició energètica, «posant al seu servei el nostre model de negoci integrat i sostenible».

La innovació i l’equip són claus

La innovació i l’equip són clausQuan se li pregunta al CEO de Soltec per les claus que expliquen l’èxit obtingut sempre acudeix als valors associats al treball, el sacrifici, la constància o el talent d’un equip de professionals experimentats en el sector del seguiment fotovoltaic, amb un marcat enfocament innovador; de fet, ja compten amb 35 patents internacionals. Aquesta força laboral s’acosta a les 2.000 persones i inclou més de 100 enginyers. Cada un d’ells aporta la seva quota per arribar a l’objectiu d’oferir als seus clients de mig món la millor tecnologia al preu més competitiu per maximitzar així el rendiment de les plantes solars. Un bon exemple d’aquest rendiment s’ha conegut recentment: Segons un estudi de l’empresa alemanya TÜV Rehinland, que disposa d’un servei de certificació, el TeamTrack de Soltec és capaç d’incrementar el guany d’una planta solar fotovoltaica fins un 6,2% en terrenys regulars en latitud mediterrània.

Aquest compromís per l’excel·lència ha portat Soltec a tenir avui presència a Espanya, l’Argentina, Austràlia, el Brasil, Xile, els Estats Units, la Xina, Dinamarca, l’Índia, Itàlia, Israel, Mèxic, el Perú i Egipte, a comptar amb més d’11 GW, i assolir vendes anuals que suposen més de 3,6 GW. Fins a tal punt va arribar el seu creixement que va liderar durant dos anys consecutius (2017 i 2018) la llista FT1000 del Financial Times de les empreses amb més creixement d’entre 31 països europeus.

L’ambició de Soltec depèn de tenir presència a tots els mercats. Morales explica que continuaran desenvolupant projectes a Amèrica, on han tingut més presència, «sobretot al Brasil, i també a Itàlia i a Espanya». Llatinoamèrica sempre ha sigut una regió molt important en el pla de negoci de l’empresa i on hi ha grans perspectives per al sector». A més, la companyia es troba explorant diferents opcions a l’Àfrica i l’Orient Mitjà, «un mercat molt actiu i amb moltes possibilitats», així com als Estats Units.

Impacte de la pandèmia

Impacte de la pandèmiaL’impacte de la pandèmia i les seves crisis associades ha sigut terrible. Quan se li demana al CEO de Soltec un consell per als empresaris assegura que sempre ha pensat que «la positivitat, unida al treball constant i l’esforç, sempre donen els seus fruits»

Però els retards naturals d’alguns tràmits i instal·lacions, a causa del context epidemiològic actual, només han sigut una incidència comptable per a Soltec més que un problema real; de fet, no s’han produït cancel·lacions en aquest període. La cartera de nous projectes continua augmentant a bon ritme, i en els últims sis mesos aquestes peticions han pujat prop d’un 84%. Aquestes xifres s’ajusten al model de creixement que té previst la companyia. S’espera que el mercat de seguidors solars creixi fins un 16%; tenint en compte que la quota de mercat mundial de Soltec en aquest moment es troba en una forquilla del 9% al 10% i amb la seva capacitat d’expansió, només es pot concloure que disfrutaran d’una evolució positiva sostinguda en el temps en els pròxims anys.

Fons de recuperació i futur

Fons de recuperació i futurQuant als fons de recuperació que podrien venir des d’Europa, Raúl Morales considera que el procés encara no s’ha definit, però en qualsevol cas entén que la seva companyia té la serietat necessària per utilitzar aquests fons i així crear més llocs de treball. «Tenim els projectes; alguns relacionats amb l’hidrogen verd perquè entenem que l’energia solar fotovoltaica és el millor complement, la millor energia que es pot utilitzar per, per electròlisi, generar aquest hidrogen verd que creiem que serà el vector energètic més important dels pròxims anys, però com dic, hem d’esperar i saber com arriben i s’apliquen aquests fons». Quant a aquell futur, Morales espera un escenari en què hagi tanta energia solar que sigui necessari no només transportar-la, sinó emmagatzemar-la. Aquest emmagatzemament pot fer-se de dues maneres, amb bateria, que té certes limitacions, o en forma d’hidrogen mitjançant dipòsits d’alta pressió.

Notícies relacionades

Sobre les tasques pendents al sector, Raúl Morales no dubta a referir-se a la necessitat de comptar amb un «marc jurídic estable per desenvolupar-se i créixer correctament». En l’actualitat resoldre els problemes de connexió a la xarxa és important i ordenar l’allau de peticions de connexió a la xarxa o diferenciar els projectes rellevants que es presenten són altres dels assumptes que queden per aclarir. En aquest sentit, Morales creu urgent avançar en simplificació administrativa i accelerar la tramitació mediambiental: «Es triga més a autoritzar una planta solar que a construir-la i això és un fet molt important que ens resta competitivitat en comparació amb altres països».

Quan se li va preguntar fa uns anys en una entrevista sobre l’origen de la seva empresa, Raúl Morales va afirmar que volia un futur millor i més sostenible per als seus fills. Ho continua pensant: «Crec fermament que aquesta crisi, que desafortunadament ens ha fet viure situacions molt complicades i difícils per a moltes famílies, també ha tingut coses positives. Sempre hi ha una cosa bona en tot el dolent, i oportunitats en totes les situacions que creem adverses en un inici», afirma. La pandèmia, per a Morales, ens ha ajudat a l’hora de donar visibilitat i posar en relleu les energies renovables com una sortida sostenible i necessària a la crisi econòmica, «treballem cada dia amb tot el nostre esforç per continuar visibilitzant aquest argument i fer d’aquest un món millor. Crec que anem pel bon camí i estic convençut que, junts, aconseguirem arribar als objectius plantejats per a les pròximes dècades quant a descarbonització i implantació d’energies netes».

Temes:

Borsa Empreses