Fons ASG

La ‘febre verda’ en la inversió s’accelera

  • Els fons globals amb criteris ASG gestionen 1,6 bilions de dòlars, el doble de diners que fa un any

La ‘febre verda’ en la inversió s’accelera

activos

3
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

Mentre la societat ha assistit atenta al desenvolupament de la cimera de l’ONU contra el canvi climàtic, els diners ja estan donant senyals que hi ha canvis en marxa. «La COP26 és una oportunitat perquè el món i el sector de la gestió d’actius s’uneixin i actuïn», afirmaven recentment des de la gestora Generali Investments Partners, que demanaven al sector que «continuï amb el seu esforç».

Segons les dades d’EPFR recollides per Bank of America (BofA), la sostenibilitat és en el punt de mira dels inversors. Al setembre, el patrimoni en més de 2.300 fons amb criteris ASG (sigles d’ambientals, socials i de bon govern corporatiu) va arribar als 1,6 bilions de dòlars a nivell global, el doble que fa un any. Aquesta xifra suposa, a més, que els actius sota gestió en fons ‘verds’ creixen tres vegades més ràpid que els que es destinen a fons que no compleixen cap factor sostenible, destaca l’entitat nord-americana a l’últim informe.

De manera concreta, 3 de cada 10 dòlars dels fluxos d’entrada en renda variable global s’han destinat a fons ASG en els nou primers mesos de l’any. En total, les inversions en accions que han apostat pel verd a través d’aquests vehicles van repuntar el 111% interanual, fins a superar els 230.000 milions de dòlars. En el cas de la renda fixa global, un de cada deu dòlars ha anat a parar a estratègies ASG fins al setembre. «El 2021 va camí de ser un any rècord en la captació d’actius ASG», a ulls dels analistes de BofA, que preveuen que l’interès per la inversió socialment responsable encara no ha tocat sostre.

Aparentment, la pandèmia hi ha col·laborat. Ara, més de la meitat dels inversors (el 55%) creu que les qüestions mediambientals són més importants que abans que la Covid-19 arribés a les seves vides. Alhora, el 57% es mostra més preocupat per les qüestions socials que abans, revela l’‘Estudi Global d’Inversió de Schroders 2021’.

«L’últim any s’ha disparat l’interès pels fons sostenibles», diu Francisco Javier Garayoa, director general de Spainsif, associació que agrupa diferents organitzacions –des de financeres, asseguradores o gestores, passant per universitats i escoles de negocis– interessades a promoure la Inversió Socialment Responsable (ISR) a Espanya. Des d’aquest fòrum han vist com en els últims 12 anys (del 2009 al 2020), els actius gestionats amb criteris ASG s’han multiplicat «pràcticament per deu» a Espanya, per això descarten les «modes o tendències passatgeres».

Això es deu al fet que, segons la seva opinió, s’està fent un canvi de paradigma econòmic amb efecte directe en l’activitat financera, «i la sostenibilitat s’ha convertit en un factor inherent». Perquè, si bé la pandèmia ha augmentat la sensibilitat de l’inversor, hi ha altres disparadors que estan impulsant l’acceleració. Per començar, institucions públiques, nacionals i internacionals, continuen tancant acords sobre medi ambient, recuperació econòmica i inclusió social amb què «ja s’alineen gestores i inversors», afirma Garayoa. En paral·lel, les firmes generalitzen l’oferta de productes ASG per recollir la demanda, més pronunciada en el cas dels institucionals.

Notícies relacionades

«La cirereta per completar aquest ecosistema favorable als fons ASG és el marc regulador de la UE, que propicia la transparència i la protecció a l’inversor als productes financers sostenibles», comenta el director general de Spainsif. Tot i que continua faltant un consens global, l’entrada en vigor el març d’aquest any de la de l’EU Sustainable Finance Disclosures Regulation ha aportat certes garanties quant a homogeneïtzació del concepte de finances sostenibles al mercat europeu.

Durant el tancament del 2020, l’ISR va arribar als 345.314 milions d’euros gestionats, el 21% més que el 2019, segons l’estudi ‘La Inversió Sostenible i Responsable en Espanya 2021’ de Spainsif. A l’exercici passat, els productes amb alguna característica de sostenibilitat van ser majoritaris, al representar el 54% dels actius totals, i van sobrepassar per primera vegada els no ASG. «No té sentit pensar en termes de productes financers ‘no sostenibles’», diu Garayoa. Les previsions apunten a creixements superiors al 15% anual en actius amb criteris ASG per als pròxims tres anys.