Creix l’interès per actius immobiliaris

Els inversors aposten pels centres de les ciutats

  • Fons d’inversió, socimis i grans grups internacionals han posat els seus ulls en els centres de les capitals espanyoles

Els inversors aposten pels centres de les ciutats

Fernando Bustamante

2
Es llegeix en minuts

El mercat immobiliari és més actiu que mai en els centres de les ciutats espanyoles. L’excés de liquiditat ha desbordat les oportunitats que ofereixen Madrid i Barcelona i ha derivat part de la voracitat inversora de grans companyies a ciutats com València, Alacant, Sevilla, Màlaga, Bilbao o Valladolid. Grups internacionals, fons d’inversió, societats immobiliàries cotitzades en borsa (socimis) i family oficce rastregen els centres a la recerca d’oportunitats per invertir en residències d’estudiants, hotels, apartaments turístics i edificis d’oficines i vivendes.

València és un dels mercats més actius per l’impuls del turisme internacional i l’obertura d’universitats privades al centre que atrauen centenars d’estudiants estrangers.

José Ángel Sospedra, director de la consultora CBRE al País Valencià, explica que diversos factors han provocat la febre inversora als centres de les ciutats més enllà de Madrid i Barcelona. «La inversió en actius immobiliaris s’ha disparat perquè els tipus d’interès són molt baixos i hi ha molta liquiditat al mercat. A més, ha tornat l’optimisme perquè podem conviure amb la Covid.

Els inversors són conscients que a Espanya hi ha molta seguretat jurídica i que ofereix més rendibilitat que altres països del nostre entorn. Estan ampliant el seu focus i s’han fixat en València, Alacant, Màlaga, Bilbao, Palma de Mallorca i Sevilla. Busquen els centres perquè ofereixen la màxima seguretat al ser zones molt consolidades».

Immobiliàries com Aedas també busquen oportunitats al centre de les ciutats malgrat l’escassetat de sòl per a grans promocions. Pablo Alonso, responsable nacional d’Aedas de regeneració urbana i rehabilitació, assenyala que tenen projectes residencials d’aquest tipus als centres de Madrid, Sevilla, València i Vilanova i la Gertrú. «Estem apostant per la regeneració. A Valladolid tenim un projecte en una antiga fàbrica d’alcohol que s’havia quedat al centre i hi hem aixecat un edifici de vivendes», apunta Alonso.

A València, la companyia projecta obrir el carrer Túria fins al mercat de Rojas Clemente i construir en un dels últims grans solars que queden verges al centre de la capital dos edificis amb 63 vivendes. Fa més de dues dècades que el projecte d’obertura del carrer Túria està planejat i comporta la demolició de diversos immobles antics.

Notícies relacionades

La directora general de Olivares Consultores, Yolanda Lozano, precisa que en el cas de València els inversors estan apostant per la reforma d’edificis d’oficines al centre, la renovació de galeries comercials que s’havien quedat obsoletes com Jorge Juan (que va adquirir Atitlan) o Juan d’Àustria (on Inditex prepara l’obertura de la seva botiga Zara de referència a València), i la posada en marxa d’apartaments turístics i hotels. Un dels grans actius que encara està al mercat és l’antic cine ABC Martí. A més, les britànica GSA i Amro promouen sengles residències d’estudiants a l’avinguda Guillem de Castro i el carrer Palleter, i l’empresa alemanya d’apartaments turístics Limehome va obrir un establiment al carrer del Nord.

Rafael Clausí, director d’Inversió de Recasens Real Estate, afegeix que els inversors busquen edificis d’entre 4 i 10 milions per destinar-los a residències de mitja estada i obtenir rendibilitats d’entre el 10% i el 12%.