Subrogació hipoteques

Canviar la hipoteca de banc permet estalviar fins a 30.000 euros en interessos

  • Gran part de les despeses associades al trasllat els ha de pagar el banc que assumeix la hipoteca

Canviar la hipoteca de banc permet estalviar fins a 30.000 euros en interessos

Pixabay

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), entre el gener i l’abril del 2021 més de 12.000 clients van portar a terme una subrogació d’hipoteca per portar-la a un altre banc i millorar les seves condicions rebaixant els seus interessos, eliminant comissions i altres despeses. Des del comparador financer HelpMyCash.com destaquen que això representa un augment del 179% respecte al mateix període del 2019 i del 275% respecte al del 2020 (en ple confinament), un creixement que es deu a l’interès de les financeres per augmentar la seva concessió de crèdit hipotecari i al dels prestataris per pagar menys cada mes.

En concret, el nombre de subrogacions portades a terme entre el maig i el desembre del 2020 per captar hipoteques d’altres bancs va ser superior a 11.000, gairebé el doble que en el mateix període del 2019. I una vegada al 2021, els bancs han continuat apostant per aquesta operació, que els permet «robar» clients amb solvència demostrada a la competència.

De la mateixa manera, la demanda de subrogacions ha crescut per l’elevat nombre d’hipotecats que volen aprofitar-se dels baixos tipus que ofereix ara la banca. En general, els préstecs per a vivenda contractats entre el 2010 i el 2015 tenen un interès de prop del 2% o superior, que es pot millorar fàcilment amb un trasllat a una altra entitat disposada a reduir-lo per sota de l’1,5% o fins i tot de l’1%. 

En aquest sentit, des de HelpMyCash afirmen que un hipotecat pot estalviar prop de 30.000 euros de mitjana en interessos si se subroga un altre banc. Així mateix, asseguren que el procés «és senzill», cosa que també ha contribuït que augmentin aquest tipus d’operacions.

«Per canviar de banc només es necessita trobar una entitat disposada a assumir i millorar el préstec, acceptar la seva oferta i escripturar-lo davant notari. No es requereix el permís de la financera original, tot i que aquesta sí que té dret a presentar una contraoferta que el client pot rebutjar», afegeixen.

Notícies relacionades

A més, gran part de les despeses associades al trasllat els ha de pagar el banc que assumeix la hipoteca: la notaria, la gestoria i el registre. El client, per la seva part, ha d’abonar el cost de la taxació de la seva vivenda (que costa uns 300 euros de mitjana) i la comissió per subrogació que li cobri l’entitat de la qual se’n vagi, el preu de la qual pot ser d’entre el 0% i el 2% sobre l’import pendent depenent del que s’indiqui en l’escriptura original.

Des de HelpMyCash indiquen que, per norma general, les despeses d’aquesta operació es compensen ràpidament amb l’estalvi obtingut en interessos. Ara bé, aconsellen fer comptes per assegurar-se’n, especialment si la rebaixa obtinguda és petita o si queden pocs anys per acabar de pagar la hipoteca.

Temes:

Hipoteques