Laura González-Estéfani (TheVentureCity): «A Espanya s’ha d’incentivar fiscalment, invertir en capital emprenedor i incentivar el talent»

Laura González-Estéfani (TheVentureCity): «A Espanya s’ha d’incentivar fiscalment, invertir en capital emprenedor i incentivar el talent»

Activos

4
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

El sector del capital risc presenta una important bretxa de gènere, una realitat que es pot veure de forma ràpida amb un parell de xifres. Segons un estudi d’Axios, als Estats Units el percentatge d’homes presents en rangs executius de la indústria ascendia al 91% el 2018. És a dir, només el 9% de càrrecs amb poder de decisió estan ocupats per dones.

A Espanya, un informe més recent de Diversity VC mostra que només el 27% de les persones que integren els equips d’aquestes firmes d’inversió són dones. Amb una excepció: quan es mira a través del sostre de vidre, s’observa que la xifra es redueix al 12,7% quan es tracta de dones sent sòcies de la firma, mentre que les professionals que ostenten un lloc en inversió representen només el 17,8% del total. 

Aquest és el terreny sobre el qual fa quatre anys es van posar a treballar Laura González-Estéfani i Clara Bullrich quan van llançar TheVentureCity, fons d’inversió i acceleració d’empreses emergents. «No hi ha pràcticament dones ‘general managers’ o ‘managing partners’ a Espanya ni a Europa», corrobora la cofundadora i CEO González-Estéfani, fins i tot encara que, segons explica, «s’ha posat de moda incloure dones en fons per complir les quotes per poder aplicar fons europeus». 

La directiva parla de «barreres d’entrada» al sector derivades de la qüestió de gènere, tot i que assegura que no han condicionat ni la seva evolució com a professional ni l’evolució de la firma de capital risc que ha aixecat juntament amb Bullrich. El mes d’abril registraven la seva primera fita amb la compra de Returnly, una de les ‘seves’ empreses emergents, per prop de 300 milions de dòlars per la financera nord-americana Affirm. La solució tecnològica de Returnly, empresa creada per l’espanyol Eduardo Vilar, facilita l’experiència de devolució en ‘e-commerce’.  

TheVentureCity va ser la descobridora del projecte i ha acompanyat l’empresa emergent amb el primer tiquet, la primera fase llavor, la sèrie B i la sèrie C. En paraules de González-Estéfani, fins ara representa una «gran aposta i èxit (sortida de la inversió)» tot i que mostra confiança a arribar a més trajectòries d’èxit dins de les companyies que tenen en cartera i que defineix com a «fascinants». 

Ecosistema emprenedor propi

Amb més de 80 companyies sota el seu paraigua, aquest fons de capital risc ha fet inversions a Cabify, Spotahome, Trakto, Internxt, Peoople, Tucuvi o Woom. Només durant el 2020 en un total de 30 empreses, de les quals 25 van ser inversions en fase llavor, amb un tiquet d’entre 150.00 i 250.000 dòlars, i les cinc restants van passar a la primera ronda, dins del denominat Fons I, on el tiquet mitjà se situa entre els 1,5 milions de dòlars. En concret, empreses emergents amb les quals van tancar ronda en aquest estadi van ser Simpliroute (Xile), Barkibu (Espanya), Constella (San Francisco) i Base (Nova York).

Amb seu a Miami i Madrid, TheVentureCity acredita el camí fonamentat per Silicon Valley com a motor de l’emprenedoria, tot i que Laura González-Estéfani descarta l’opció de la rèplica o la imitació i reclama una manera de fer les coses pròpia per a Espanya, tant per als emprenedors com per als inversors. «Silicon Valley ens ha ensenyat el que funciona i el que no, i jo crec en una recepta en la qual agafem el que funciona i ho barregem amb les particularitats del nou ecosistema, preservant sempre la personalitat/identitat», assegura.

No obstant, perquè el sector del capital risc rebi un veritable impuls reconeix que queda feina per fer, i passa per una digitalització ràpida de totes les indústries, a més d’«incentivar fiscalment, invertir en capital emprenedor i incentivar el talent emprenedor». En aquest sentit, González-Estéfani qualifica com «una pena» que a Espanya no hi hagi fons d’inversió en capital emprenedor de més de 1.000 milions d’euros. «Si haguessin existit, ni Cabify, ni Glovo, ni Alien Vault, ni Flywheel ni tants d’altres haurien hagut de recórrer a fons estrangers», remarca. 

TheVentureCity treballa fonamentalment en emprenedors espanyols que tenen com a objectiu obrir camí a Amèrica o, a la inversa, en emprenedors americans que busquen créixer a Europa. Els sectors que més interessen a aquesta firma són ‘fintech’, ‘health tech/biotech’, connectivitat, ciberseguretat i relacionats amb el turisme. A més d’aquests sis àmbits, González- Estéfani n’apunta dos més que estan actualment al seu radar: el de facilitadors per al comerç electrònic –on s’emmarcaria Returnly– i ‘cleantech’ (empreses que tenen com a objectiu tenir un impacte mediambiental positiu).

Notícies relacionades

A més del sector, a l’hora de seleccionar en quines empreses, idees o projectes invertir, tenen en compte tres criteris principalment. «El primer és sempre un bon equip tecnològic i un fundador amb visió ambiciosa i internacional. El més important en aquest estadi és un equip que sigui capaç d’atraure els millors», assenyala la cofundadora. El segon requisit té a veure amb la plataforma tecnològica: «La mirem en detall ja que nosaltres tenim a l’equip enginyers, experts en dades i equip de producte. ¡No es pot invertir en tecnologia sense entendre-la!». 

El tercer i últim lloc rellevant en la revisió de les sol·licituds l’ocupen les finances. «El nostre procés de ‘due diligence’ (auditoria) és molt exhaustiu, precisament perquè nosaltres abans d’invertir hem construït companyies, i sabem el que pot anar bé o malament abans que els mateixos fundadors», afegeix González-Estéfani. La inversora assegura que en la decisió final sobre quina empresa s’emporta el seu suport financer no hi influeix el gènere, sinó «la visió, l’equip i l’ambició». No obstant, inclou un matís: «La priorització és sempre mida de mercat i indústria. Si després és una dona fundadora, no et mentiré, clar que l’atenem abans que un home».