Sector immobiliari

El maó torna a brillar a la costa

  • Els preus del lloguer de vacances s’han incrementat un 10% per al juliol i l’agost i les compres a la costa s’han reactivat 

El maó torna a brillar a la costa

David Revenga

3
Es llegeix en minuts

El sector immobiliari es frega les mans davant el repunt de l’interès per llogar i comprar a la costa del País Valencià després d’un any de travessia pel desert. L’avanç de la campanya de vacunació ha provocat que els turistes espanyols apostin aquest estiu per la costa de la comunitat davant les vacances de l’any passat, quan es van decantar per destinacions menys massificades com Astúries, les Canàries o la Corunya, segons dades de Rentalia (la plataforma vacacional d’Idealista).

Els apartaments de la província de València lideren l’augment de les reserves a Espanya, amb un creixement del 6,3% respecte a l’estiu passat, i els preus dels lloguers el juliol i l’agost han augmentat un 10%. Al nord de la província d’Alacant és molt complicat trobar un apartament lliure després de vorejar les reserves el 90%. 

Alguns espanyols també s’han tornat a il·lusionar amb la possibilitat de comprar-se una casa a la platja després d’un any de penúries. «La gent s’ha adonat que no dominem la vida i després de tenir-ho al cap fa temps ara s’han decidit a comprar», assegura Javier Rocher, gerent de la immobiliària Urbatic de Gandia.

Eduardo Vercher, representant de la taxadora Tecnitasa al nord d’Alacant i el sud de València, confirma l’interès dels turistes nacionals per la costa valenciana. «A la nostra zona hi ha hagut un repunt important del lloguer, i els preus han pujat un 10%», precisa.

La bona evolució es produeix després d’una primera part de l’any desastrosa pel confinament perimetral del País Valencià i les restriccions per viatjar des de la resta d’Europa. Els membres de l’Associació d’Immobiliàries del País Valencià (Asicval) als principals municipis costaners coincideixen en la reactivació amb força de les vendes després d’uns mesos molt durs.

«Els preus pujaran»

José Costa, director de la immobiliària Atina a Xàbia, Dénia i Gandia, assegura: «Ho hem passat molt malament pels estrangers perquè no podien venir. Ara estan arribant i comprant. És cert que no hi ha tants anglesos com abans, però tenim molts holandesos i belgues. El preu mitjà dels apartaments de dos dormitoris a Xàbia ronda els 200.000 euros i el dels de tres supera els 300.000, els xalets costen a partir de 300.000 euros i les viles de luxe valen de dos a tres milions. El mercat s’està animant perquè hi ha molta gent amb diners al banc que després d’aquests mesos de restriccions s’han decidit a comprar-se una casa amb jardí. La pandèmia ha canviat les prioritats de la gent. La nostra previsió és que els preus pujaran», pronostica Costa.

Notícies relacionades

Quant al lloguer de vacances, les agències de viatge van advertir el mes passat que destinacions com Cullera, Gandia o Peníscola tindran aquest any ocupacions històriques perquè estan molt vinculades al turisme nacional. Javier Rocher confirma la situació. «Els apartaments de Gandia tenen un índex de reserves del 85% per a la primera quinzena d’agost. Serà un estiu semblant al del 2019. A Gandia una setmana costa entre 700 i 1.400 euros. Serà molt complicat trobar apartaments lliures». El gerent de la immobiliària Urbatic afirma que les vendes estan molt actives després de l’aturada a causa del confinament perimetral al març, l’abril i el maig (mesos en què tradicionalment es tanquen les operacions pels desplaçaments de les vacances de Setmana Santa). Quant a la compra, a Gandia és possible trobar un apartament amb piscina per 140.000 euros i en primera línia pot pujar fins als 300.000. 

Francisco Beltrán (director de la immobiliària Modesto Beltrán, amb oficines a Oropesa, Castelló i Madrid) assegura que s’han disparat els apartaments en venda per la mort dels propietaris a causa del coronavirus. «Eren gent gran del País Basc o Madrid amb apartaments en propietat a Oropesa. Ara els fills els estan posant en venda. També han sortit al mercat propietats de persones que han patit amb duresa la crisi i han decidit desprendre’s de la segona residència», assenyala. El director de l’agència immobiliària castellonenca augura també un bon estiu per al sector. «La gent es quedarà per Espanya perquè és còmode i segur. Tenim una bona oferta d’apartaments i dos mesos per salvar tot l’any», apunta.

Temes:

Turisme