Finances personals

Construir per llogar: com aconseguir rendibilitats del 8%

  • Les tendències immobiliàries fan que el ‘build to rent’ guanyi pes inversor

Construir per llogar: com aconseguir rendibilitats del 8%

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Marta Gracia
Marta Gracia

Redactora del suplement 'actius'

ver +

Espanya és un país de propietaris. Almenys així ho mostren les dades de l’Enquesta Contínua de Llars de l’Institut Nacional d’Estadística. El 2020 el 76,9% dels espanyols vivia en una casa en propietat, contra el 17,3% que ho feia en una vivenda de lloguer (últimes dades disponibles). A poc a poc el lloguer va guanyant adeptes. Segons les dades de l’INE, el percentatge de vivendes de lloguer el 2013 era del 15,9%.

Les noves generacions volen vivendes més «líquides», per l’augment de la mobilitat i, a més, aposten pel pagament per ús en tots els àmbits: cotxes, audiovisual... De manera que la vivenda no seria aliena a aquesta tendència. El sector immobiliari i el de la construcció són conscients d’aquest canvi. També que ja no val qualsevol cosa. Per això, el 'build to rent’ (construir per llogar) s’assenta com una de les principals tendències del sector.

Els inversors tampoc són aliens a aquest fenomen. Des d’Atles Real Estate Analytics asseguren que el seu interès s’ha disparat en el sector en els últims anys. L’objectiu final de fons i altres entitats és convertir «els actius immobiliaris en actius financers que ofereixin rendiments estables a molt llarg termini, cosa que converteix el ‘build to rent’ en un producte molt atractiu per a un gran varietat de jugadors institucionals, des d’‘asset managers’ fins a fons de pensions», afirma Alejandro Bermúdez, CEO d’Atles RE Analytics.

Si el 2010 la inversió en residencial de lloguer suposava el 15% del total d’inversió immobiliària, en tan sols una dècada aquesta xifra ha augmentat fins i tot un 27%. Més d’un quart de la inversió immobiliària global s’enfoca al sector del residencial de lloguer. Cristina García Peri, sòcia d’Azora, apunta que el ‘build to rent’ suposarà el 20-25% de la cartera immobiliària de qualsevol inversor, perquè és un actiu a llarg termini i «volen que sigui una cosa important a la seva cartera».

Des de Schroders confirmen que és un moment interessant per a aquest tipus d’inversió, «ara que comencem a veure amenaces serioses d’inflació, la inversió immobiliària hi ofereix protecció, ja que els lloguers solen pujar en línia amb aquesta». La rendibilitat que t’ofereix aquest tipus d’inversió depèn del temps i de la ubicació dels immobles. El que sí que deixa clar Bermúdez és que invertir en el ‘build to rent’ és per rebre rendibilitats a llarg termini, «si els inversors volen a curt, s’hauran de centrar en el ‘build to sell’, construir per vendre».

En zones cèntriques de Madrid i Barcelona es veuen rendibilitats brutes entorn del 3,5% o 4%, mentre que en zones perifèriques, zones de renda mitjana-baixa, es veuen rendibilitats del 7-8%, segons analitza Atlas RE Analytics. «A curt termini reps diners més ràpidament si vens, però si mantens la vivenda 10 o12 anys, millor el lloguer», diu Alejandro Bermúdez.

¿És per a detallistes?

El ‘build to rent’ ha despertat l’interès d’inversors institucionals. Juan Jiménez Hevia, director per a Espanya d’inversions immobiliàries internacionals d’A.G., puntualitza que «a petita escala es podria considerar per a l’inversor minoritari, tot i que segurament no seria un producte dissenyat per a la demanda actual». No obstant, des de Schroders expliquen que una manera eficaç de tenir exposició al sector immobiliari a nivell global, tant per a inversors institucionals com ‘retail’ (minoristes), és a través d’un fons d’inversió.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, s’amplien les fonts potencials de rendibilitat i els gestors del fons, experts en inversió immobiliària, «poden orientar la cartera cap a les regions i tipus d’immobles en què considerin que hi ha més oportunitats». A això s’hi ha de sumar, recorden, que un fons «fa accessibles moltes oportunitats que no són a l’abast d’un detallista».

Bermúdez assegura que «la majoria dels fons immobiliaris sospesa el ‘build to rent’». Una afirmació que corrobora García Peri: «Els inversors consideren que és un segment molt ampli i a més hi ha escassetat de vivenda de lloguer». Des d’Atles RE Analytics esperen que es construeixin entre 90.000 i 120.000 vivendes per al lloguer en els pròxims cinc anys a Espanya.