Fiscalitat

Criptomonedes i declaració de la renda: ¿què he de fer?

Criptomonedes i declaració de la renda: ¿què he de fer?
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La campanya de la renda del 2020 està a tocar. A partir del pròxim 7 d’abril ja es podrà presentar, de forma ‘online’, la declaració de la renda i patrimoni de l’any passat. Serà des del 6 de maig quan els contribuents podran realitzar l’operació per via telefònica i, des del 2 de juny, presencialment.

Una dels problemes nous que possiblement es troben molts ciutadans és la de declarar les criptomonedes, tenint en compte l’auge que han viscut aquests actius en els últims mesos. Divises virtuals com bitcoin, ethereum o ripple s’estan fent un espai a Espanya, amb uns 4 milions d’espanyols que hi inverteixen, segons calculava ING en un informe del 2018.

L’interès dels espanyols per les criptomonedes, comparat amb el de la resta de països europeus, només està darrere de Turquia i Romania. I les previsions apunten que el mercat de criptomonedes continuarà creixent

Sense regulació específica

Malgrat la seva popularitat, no hi ha regulació específica sobre com declarar les inversions en criptomonedes. No obstant, sí que hi ha algunes obligacions fiscals que s’han de tenir en compte. «Tributen al teu impost sobre la renda com qualsevol plusvàlua que hagis obtingut per la renda de l’estalvi», recorda Juan Fernando Robles, professor de banca a CEF-Udima.

«Una altra cosa és que Hisenda tingui informació d’aquesta plusvàlua que reps, perquè potser no la té, però tu estàs obligat a tributar igual: és una inversió que genera un rendiment que has de tributar; és un actiu financer com un altre qualsevol», explica aquest expert.

Davant els possibles dubtes que puguin sorgir, hi ha algunes claus que cal tenir en compte, segons recopila la plataforma per a la presentació d’impostos TaxScouts. «Esperem que els pròxims anys s’estableixin normatives fiscals específiques, com el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal que està passant el tràmit parlamentari a Espanya, però de moment cal assimilar les regulacions aplicables a altres actius equiparables», indica Sebastián Oliveira, ‘country manager’ a Espanya d’aquesta empresa emergent.

Com s’han de declarar criptomonedes

- La compra de criptomonedes no implica l’obligació de declarar-les a la renda: només s’han de declarar quan es venen, per això, si no es realitza cap moviment amb les divises adquirides, no s’ha de tributar, ja que no hi ha guanys ni pèrdues.

- Les operacions amb criptomonedes s’han d’incloure a la casella 389 de la declaració de la renda: en la declaració de la renda del 2020, la campanya de la qual comença aquest 7 d’abril, es declaren els guanys o pèrdues obtingudes per la venda de criptomonedes de l’1 de gener al 31 de desembre del 2020, per això des de TaxScouts recomanen «tenir una llista de les operacions realitzades amb criptomonedes per saber quin és l’import que s’ha de declarar». S’ha d’anar a l’apartat «Altres guanys patrimonials a integrar en la base imposable de l’estalvi». 

- Les pèrdues en la venda de criptomonedes podran compensar-se fins al 25%: si la venda de criptomonedes suposa una pèrdua, aquestes es compensen amb els guanys derivats d’altres transmissions, i si el resultat global és de pèrdua, podrà compensar-se fins al 25% amb els guanys dels rendiments del capital (si no hi hagués guanys no es podria compensar). 

- Minar criptomonedes implica donar-se d’alta com a autònom: minar criptomonedes és aportar la potència de processament de l’ordinador, ajudant a realitzar càlculs i verificant les transaccions de monedes digitals. Al tractar-se d’una activitat econòmica que s’assimila a qualsevol altre treball per compte d’altri, tot i que sigui pagat en criptomonedes, és obligatori donar-se d’alta com a autònom i complir les obligacions que s’apliquen a aquest tipus de treballadors.

Notícies relacionades

- Es recomana presentar el model 720 quan el valor de les criptomonedes (o la suma de criptomonedes amb fons o valors dipositats en entitats financeres situades a l’estranger) superi els 50.000 euros: tot i que només és un model informatiu, i no és clara la seva aplicació a les criptomonedes, els assessors fiscals de TaxScouts recomanen presentar-lo, ja que les sancions per no fer-ho són elevades. El termini de presentació del model per a l’any 2020 és de l’1 de gener al 31 de març del 2021.

- En el cas d’estar obligat a declarar l’impost del patrimoni, s’haurà d’incloure el valor de les criptomonedes en el moment de la declaració de l’impost i pagar segons el tipus aplicable. Aquest impost té un mínim exempt a partir de 500.000 euros (canvia per comunitat autònoma), cosa que significa que no s’ha de presentar excepte que es tingui un patrimoni superior. Serà convenient revisar la normativa tributària de la comunitat autònoma en què es resideixi, ja que els mínims exempts canvien i existeixen bonificacions que arriben al 100%.