Pla general metropolità

Viladecans aprova l'inici de la tramitació del projecte de transformació del sector Roca

L'Ajuntament garanteix la informació pública i la participació en el formulari de plantejament que permetrà a l'empresa situar la seva seu corporativa mundial al municipi

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VILADECANS

El ple municipal de Viladecans aprova l'inici d'un programa d'informació a la ciutadania sobre l'avanç del planejament presentat per la companyia Roca als ajuntaments de Viladecans i Gavà que apunta la necessitat de tramitar una modificació puntual del Pla general metropolità en l'àmbit de l'empresa.

El programa d'informació vol facilitar la participació ciutadana en un projecte que l'Ajuntament considera de màxima importància per al futur de la ciutat i que significa que l'empresa Roca fa una aposta decidida per la planta on va néixer ara fa 100 anys.

La multinacional familiar pretén transformar durant els propers 15 anys un espai urbà que ocupa aproximadament 32,6 hectàrees, 26 de les quals estan a Viladecans i la resta a Gavà. L'avantprojecte inclou la tornada de la seva seu corporativa, la modernització de la planta productiva actual, la ubicació dels centres mundials de formació i disseny de la firma, així com un espai expositiu similar al que té en grans ciutats.

Tot això es fa gràcies a repensar l'espai usat fins ara per la fàbrica. Roca reafirma així la seva responsabilitat amb el territori, i es compromet, sense perdre llocs de treball, a una important inversió i a generar un ambient d'innovació que atraurà més oportunitats de negoci i ocupació a la zona.

Així, vuit anys després d'un ERO que sembrava dubtes sobre la continuïtat de l'empresa on va néixer, Roca aposta per seguir a Viladecans i Gavà amb un projecte que té l'aval dels sindicats.

La proposta veu la llum tres anys després de firmar un protocol d'intencions amb els ajuntaments de les dues ciutats on es troba per buscar una fórmula que permetés garantir l'eficiència i la competitivitat de l'espai que ocupa. Després de treballar amb els serveis d'Urbanisme dels dos consistoris i com a propietària del 85% del sector urbà on s'ubica, Roca ha proposat una modificació del planejament urbanístic que ha passat el seu primer tràmit al ple municipal d'octubre.

Construcció d'un institut a Viladecans

L'avanç proposa que el sòl públic passi del 13 al 43%. S'aconseguirà una millora de la mobilitat amb la creació de carrers que donaran continuïtat a la xarxa viària i una millora urbana que se centrarà en la construcció de quatre places i dos equipaments, un institut a Viladecans i un centre cultural a Gavà.

També es destinarà sòl a vivendes, el 13,6%, dels quals gairebé el 50% seran protegides, la qual cosa afavorirà l'accés a vivendes assequibles a les generacions que s'emancipin en el futur a la ciutat.

El sòl que quedarà per a ús econòmic no només serà industrial. El que sí, situat a Viladecans, és on quedaria la producció de Roca, però també es destinarà una part a un parc empresarial i d'innovació que haurà de constituir un clúster d'activitat econòmica sobre la construcció sostenible. En el mateix espai es construirà també sota criteris de sostenibilitat i podrà acollir dos hotels.

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, valora com “una molt bona notícia” que Roca “aposti per tornar a casa i situar la seva seu corporativa mundial a la planta de Viladecans i Gavà, on va néixer fa 100 anys”.

Notícies relacionades

“Amb aquesta iniciativa de Roca es genera un nou focus d'activitat econòmica al municipi, que sumada a la resta de projectes que tenim en marxa, converteix Viladecans en la reserva d'activitat econòmica més important de Catalunya”, afegeix Ruiz.  

Més notícies de Viladecans

Temes:

Urbanisme