Balanç

Carolina Torres (Cs): "Volem incrementar la participació ciutadana a Viladecans"

La portaveu de Ciutadans destaca el canvi aconseguit en la manera de plantejar els projectes urbanístics

Remarca que continuaran treballant en la defensa i l'impuls del comerç local

7
Es llegeix en minuts
L.M. / VILADECANS

“Una de les principals prioritats del nostre grup municipal per a aquest mandat era incrementar la participació ciutadana en les decisions que l'afecten i fer un Ajuntament transparent”. Així inicia la seva valoració dels dos últims anys de govern municipal Carolina Torres, portaveu de Ciutadans a Viladecans. “Després de tants anys de governs dels mateixos partits, la vida municipal havia entrat en una dinàmica en què, com ens manifestaven els veïns, ‘tot es cou portes endins i ens n'assabentem quan ja està fet’”, insisteix.

En aquest context, recorda que Cs va presentar diverses iniciatives, entre elles la modificació del Reglament Orgànic Municipal, que va ser rebutjada inicialment per l'equip de govern, “tot i que la nostra contínua insistència ha suposat que finalment s'hagi aprovat una modificació del Reglament de Participació Ciutadana que permet a entitats i veïns poder presentar mocions directament als plens, que era una reclamació històrica d'algunes entitats locals”.

En matèria de transparència, al ple d'abril del 2016 “es va aprovar la nostra moció per la transparència del nostre Ajuntament”, que sol·licitava importants millores en la informació que ofereix el consistori i les empreses municipals a través del web, “de la qual, avui dia, tot i que s'ha produït algun avanç, encara no s'ha donat total compliment”.

Per a Torres, també cal destacar l'aprovació, al ple del febrer del 2016, de “la nostra moció per al control del seguiment i l'execució de les mocions i propostes aprovades pel ple”, que obliga l'equip de govern a donar públicament informació trimestral del compliment de les decisions aprovades al ple, cosa que facilita el control i la fiscalització per part dels grups de l'oposició i de la ciutadania en general.

Projecte urbanístic del Polígon Centre

D'altra banda, des de Cs consideren que el projecte urbanístic del Polígon Centre és probablement l'actuació urbanística més ambiciosa i rellevant de Viladecans de les últimes dècades. “El projecte inicial, desenvolupat de manera única i exclusiva per l'equip de govern, va tenir una amplíssima resposta dels afectats, la majoria dels quals no havien sigut informats prèviament”, recorda Torres.

La resposta de Cs davant d'aquest malestar “va ser proposar una comissió ciutadana de seguiment en la qual han participat veïns, tècnics i representants de tots els grups municipals i que gràcies al seu treball s'ha aconseguit un consens més ampli en el projecte que incorpora canvis molt substancials respecte a l'unilateral projecte inicial. Aquesta comissió ha marcat un abans i després en la manera de plantejar els projectes urbanístics per part de l'equip de govern, que confiem que es mantingui en el futur per ampliar la participació ciutadana en temes tan importants”.

En un altre àmbit, Torres assegura que “els veïns de Viladecans hem vist com s'enderrocava l'històric Poliesportiu Centre, la parcel·la del qual ha sigut requalificada i venuda per l'equip de govern per poder fer front a l'excessiu cost que va suposar la construcció del nou Poliesportiu Joan Masgrau als terrenys de l'antiga piscina municipal, un cost tan elevat per a les arques municipals que ha condicionat els pressupostos municipals dels propers anys”.

Una altra iniciativa de Ciutadans que ha sigut aprovada “ha sigut la creació d'un parc d'horticultura urbana, que considerem un element important per millorar els espais verds de la nostra ciutat, i que construeix al mateix temps una eina educativa i social de tota la ciutadania".

Cas Inipro

El maig del 2016 la Guàrdia Civil va dur a terme un registre a les oficines de Viladecans de l'empresa Inipro i en dependències municipals, actuacions que van provocar la dimissió del primer tinent d'alcalde. “A proposta del nostre grup es va constituir una comissió per aclarir la relació de les empreses que formen el grup Inipro amb el nostre Ajuntament, i les conclusions de la qual es van endarrerir fins al ple de l'abril del 2017, ja que la informació sol·licitada pels diferents grups no era presentada en temps i forma per part de l'equip de govern, cosa que va dificultar el treball de la comissió”.

Torres insisteix, a més, que “la comissió va finalitzar de la pitjor manera possible, ja que l'oportunisme polític del grup municipal d'ERC, que va publicar als mitjans unes conclusions abans que la comissió finalitzés, va impedir que fos possible arribar a un consens després de mesos de treball conjunt”.

Tot això va motivar que les conclusions que es van aprovar per majoria fossin les de l'equip de govern format per PSC i ICV-EUiA, i que no van comptar amb el suport de cap partit de l'oposició. “Avui dia el cas segueix sota investigació judicial i esperem que s'arribi a aclarir tot el que va passar com més aviat millor”.

Prioritats a mitjà i llarg termini

Les prioritats de Cs per als propers dos anys es basen, entre altres temes, en:

Reduir la pressió fiscal als ciutadans: “Una de les nostres propostes, que ja ha sigut presentada en diverses ocasions i que l'equip de govern s'ha negat a considerar, ha sigut la disminució de la càrrega fiscal per als veïns de Viladecans que suporten un cost per IBI i altres impostos i taxes municipals dels més alts de tot Espanya. El nostre grup municipal seguirà insistint que es redueixi la pressió fiscal, mesura factible en un ajuntament que presenta superàvit pressupostari, i necessari per tornar als ciutadans una part de l'altíssim cost que han suportat durant els temps de crisi”.

Pla de Mobilitat Urbana: “Un obsolet PMU ens va motivar a plantejar una revisió de l'aparcament regulat, zona blava, més eficient i beneficiós per al ciutadà i el comerç local, no per a les arques municipals. Vam aconseguir que s'aprovés una moció i ara estem a l'espera que es creï una comissió que defineixi nous paràmetres. Cal recordar que aquest PMU plantejava duplicar les places de zona blava i, a més, en ubicacions de dubtós benefici per als ciutadans i comerços”.

Pla de LLEVANT: “En aquesta segona part de legislatura i recta final, també estarem molt atents al Pla de Llevant, i de manera més concreta als espais per a equipaments. És el nostre objectiu, i serà pilar fonamental de les nostres polítiques de cara al ciutadà, la construcció d'una piscina municipal, una instal·lació descoberta, accessible per a tots. És una de les reivindicacions dels viladecanencs, de la qual l'Ajuntament ha fet cas omís”.

Empreses municipals: “Entenem l'empresa municipal com a una bona eina per a la gestió municipal. Però tot en la seva mesura, és a dir, les mínimes possibles. Dit això, estem d'acord amb la cancel·lació de l'empresa municipal Viurbana, del tot innecessària avui dia. Estarem seguint en detall la seva absorció, que finalitzarà a finals d'aquest 2017, per Vimed, principal empresa municipal. No obstant això, d'aquesta última ens preocupa un elevadíssim deute amb venciment a curt termini que ronda els 30 milions d'euros. Farem seguiment d'aquest fet i demanarem explicacions al respecte”.

Recuperació de programes d'ocupació: “El nostre objectiu serà també recuperar els programes i partides pressupostàries que l'Equip de Govern va fulminar en els darrers pressupostos i que ascendien a més de 150.000 euros. No es pot abaixar la guàrdia en la lluita per l'ocupació”.

Turisme i nous centres comercials:  “A Viladecans s'ha obert recentment el centre comercial The Style Outlets, que va ser molt criticat abans de la seva obertura pel risc que podria suposar per al comerç local, tot i que també se suposava que podria ser un focus d'atracció turística per al conjunt del municipi. En els mesos transcorreguts es pot constatar que no ha suposat un augment de flux de persones cap al centre del municipi, i pel que fa al comerç local l'afectació se centra en alguns comerços especialitzats. De totes maneres, atesos el temps transcorregut des de la seva obertura i la magnitud del projecte, encara no disposem de tots els paràmetres necessaris per a una valoració definitiva. No obstant això, des de Ciutadans ja hem presentat diverses iniciatives en defensa del comerç local, font d'ocupació i dinamisme econòmic fonamental en un municipi com Viladecans, i ens comprometem en la seva defensa futura”.

Notícies relacionades

En definitiva, “des de Ciutadans entenem la política municipal com la política més pròxima, a peu de carrer, en la qual el ciutadà ha d'adquirir protagonisme en la construcció de la nostra ciutat i en la presa de decisions. Des de Cs seguirem treballant per afavorir el diàleg, la transparència, el consens i la cohesió social”, conclouTorres.

Més notícies de Viladecans

Temes:

Urbanisme