Medi Ambient

Restauren l'espai natural del Remolar a Viladecans per obrir-lo al públic

Les 20 hectàrees de pineda han estat sanejades amb un projecte de la Diputació de Barcelona i Obra Social 'la Caixa'

foto 3153590

foto 3153590

1
Es llegeix en minuts
ACN / VILADECANS

L'espai natural del Remolar, al delta del Llobregat, ha estat restaurat per a crear un espai d'accés públic i fomentar l'educació ambiental.

A través d'un projecte de la Diputació de Barcelona i l'Obra Social ‘la Caixa’, s'han recuperat les gairebé 20 hectàrees de pineda que antigament ocupava el càmping Toro Brau. Es tracta d'uns terrenys que Aena va expropiar per a l'ampliació de l'aeroport i que posteriorment l'ens va cedir a l'Ajuntament de Viladecans per a la seva gestió.

La reforma, que ha suposat una inversió de 43.455 euros i ha servit per adequar els hàbitats animals i eliminar les espècies invasores, així com també aquells exemplars danyats, que resultaven perjudicials per a l'ecosistema.

Amb el projecte de recuperació del Remolar, s'ha millorat la pineda que ocupava el càmping, la que estava afectada per la plaga d'un insecte banyarriquer, s'han eliminat 22,5 tones de plantes invasores i s'han fet diverses actuacions per a la prevenció d'incendis.

Al mateix temps, s'han col·locat caixes niu per afavorir la cria d'ocells, mentre que s'han mantingut alguns pins morts, ja que aquesta fusta propicia la presència d'altres espècies de flora i fauna.

A part de recuperar l'espai natural enmig de la zona artificializada per la coincidència d'infraestructures, l'objectiu del projecte, segons apunten els seus impulsors, és que la zona del Remolar sigui un espai a disposició de la societat per poder passejar i fer esport, a la vegada que es puguin impulsar programes d'investigació i educació ambiental.

L'actuació feta ara complementa les tasques que l'Ajuntament de Viladecans ja va començar el 2007, quan ensorrar els edificis i carrers i va començar la retirada de plantes exòtiques. Algunes petites edificacions i piscines que no es van eliminar, s'han convertit en espais de suport a la investigació per a la conservació de peixos, amfibis i rèptils.

El projecte de restauració del Remolar ha comptat amb l'assessorament de la Fundació AccióNatura i el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals en les tasques de millora dels hàbits i estat de conservació de la pineda de pi pinyoner i per a l'eliminació de les espècies invasores.

Notícies relacionades

En el que es refereix a l'execució dels treballs, hi han participat set persones en risc d'exclusió social de la Fundació Nou Xamfrà i Passar Via.

Més notícies de Viladecans