Carmena experimenta amb carrers de vianants de sentit únic

A Preciados i Carmen només es podrà accedir en una direcció a partir d'aquest divendres durant el Nadal

Rita Maestre precisa davant les crítiques que la mesura únicament afecta les entrades i sortides i no l'interior de les vies

jjubierre41137841 madrid 30 11 2017 previa puesta en marcha calles peatonales 171130185323

jjubierre41137841 madrid 30 11 2017 previa puesta en marcha calles peatonales 171130185323 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Madrid inicia aquest divendres una experiència gairebé inèdita i no exempta de polèmica a l'establir dos carrers de vianants de sentit únic durant les festes nadalenques. L'objectiu és evitar molestes aglomeracions i "possibles allaus". Encara que altres ciutats, com Sevilla o Nàpols, han pres mesures similars, no són equiparables ni pel volum de les vies afectades ni per la seva durada.

Els carrers afectats són els populars Preciados i Carmen, que van en paral·lel al llarg dels 450 metres que separen la Puerta del Sol de la plaça del Callao. Al primer només s'hi podrà entrar des de la Puerta del Sol, i el segon és molt conegut per ser on es formen les quilomètriques cues de la lotera Doña Manolita, des de Callao.

La mesura s'aplicarà durant el període nadalenc tots els divendres, dissabtes, diumenges i vigílies de festius a partir de les 17.30 hores, els períodes en què aquestes vies solen estar a plenes de gom a gom de persones que es dirigeixen a fer les compres.

Crítiques a "l'ocurrència"

Des que es va fer pública l'aposta de l'equip de Manuela Carmena l'oposició del PP i Ciutadans va carregar contra el que van qualificar de "nova ocurrència de l'alcaldessa". Les xarxes no es van quedar enrere i els mems ridiculitzant la mesura van inundar Twitter. "Per favor, us ho prego, si aquest Nadal desitgeu freqüentar la zona de Sol, feu-vos un mapa i mesureu bé cada pas que feu", "Escolta, això dels carrers de sentit únic per a vianants a Madrid ¿val si camines cap enrere?" o un dibuix amb un ramat d'ovelles comandat per Carmena són algunes de les mofes que es poden trobar a internet.

Algunes de les crítiques partien d'una idea falsa de com funcionarà el sistema. La portaveu municipal, Rita Maestre, ha precisat aquest dijous que el sentit únic s'aplicarà només a les entrades i les sortides dels carrers, no a tot el recorregut.

“S'entra o se surt en una direcció, però evidentment en aquest tram un es pot moure lliurement, no es tracta que anem tots en fila índia un darrere l'altre al carrer Preciados, se'n surt o s'hi entra en una direcció", ha detallat la regidora.

Ni multes ni persecucions

La policia municipal tampoc estarà perseguint ningú ni posant multes. Simplement, amb cartells lluminosos s'advertirà els vianants a l'entrada i a la sortida, i agents municipals també informaran.

Notícies relacionades

Els responsables de la mesura asseguren que ho van experimentar durant el cap de setmana passat sense que hi hagués "cap problema”.

La seva posada en marxa coincideix també amb la restricció de trànsit a la Gran Vía que l'any passat ja va ser polèmica pels col·lapses que va crear en l'entorn. El nombre de carrils per a vehicles passa de sis a dos per a cada sentit de circulació, i el més pròxim a la vorera queda reservat per a autobusos, taxis i motocicletes. La velocitat es limitarà a 30 quilòmetres per hora.