Innovació

Dues propostes per a la detecció i salvament de pasteres guanyen la hackató de la UPC

Utilitzen drons i altres vehicles no tripulats, a més de boies intel·ligents

Net Disruptors i Lynx guanyen la hackató de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa. 

Net Disruptors i Lynx guanyen la hackató de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa.  / UPC

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / TERRASSA

La hackató de l'Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va tenir com a propostes guanyadores dos projectes tecnològicament factibles que facilitarien el salvament i l'auxili d'immigrants que viatgen fins a Europa en pasteres a través del Mediterrani. Les organitzacions Open Arms i ImanCorp Fundation estudien la seva viabilitat i implementació.

Net Disruptors és el nom de l'aplicació guanyadora de la hackató organitzada pels estudiants Carlos Fernández, Marc Escuder, Carlos Arjona i Marc Martínez. L'app, desenvolupada per Lola Ache i Pol Fontanas, de l'Eseiaat, juntament amb Jaume Colom i Oriol Casals, de la Universitat Autònoma de Barcelona, té com a finalitat el rescat i salvament d'immigrants.

La idea consisteix a activar i coordinar, des d'un hipotètic centre de control de salvament, l'acció combinada d'un dron i d'altres vehicles aeris no tripulats d'enlairament horitzontal, equipat amb un sistema de detecció de moviment i objectes i que seria l'encarregat de realitzar un primer reconeixement aeri d'una zona determinada del mar.

Mitjançant els algoritmes creats pels estudiants, el dispositiu podria fer recompte des de l'aire del nombre de persones que viatgen en una embarcació, de manera que ajudaria a discriminar si es tracta d'una barca de pesca o d'una pastera.

En cas que es tractés d'una pastera, des del centre de control sortiria un dron equipat amb aigua, menjar i armilles salvavides fins a l'embarcació, on descarregaria. D'aquesta manera, els equips de salvament detectarien amb molta més antelació les persones en perill i guanyarien un temps molt vàlid a l'hora de fer el salvament amb garanties.

Boies intel·ligents

Els organitzadors de la hackató també han premiat el projecte Lynx, obra dels estudiants Ferriol Pey i Laura Vidal, de l'Eseiaat, Alberto Guardiola, de la Universitat de Girona, i Pol Caubet, de La Salle.

Lynx consisteix en un sistema de boies intel·ligents que detectarien embarcacions i que, al mateix temps, albergarien drons. Quan la boia detectés l'embarcació, el dron s'elevaria, faria una fotografia i enviaria la imatge en temps real a un centre de control. Si els integrants de l'equip de salvament veiessin que es tracta d'una pastera, el mateix dron descarregaria material de supervivència com aigua i armilles salvavides, guanyant així un temps que podria ser decisiu per rescatar-los amb vida.

Notícies relacionades

La hackató de l'Eseiaat s'emmarca a l'Hack Day, celebrat el mateix 2 de desembre a tot el món, i ha comptat amb la col·laboració d'Open Arms i ImanCorp Fundation, així com de l'Espai Emprèn de la UPC a Terrassa, a més de les companyies Feedness Meals i de Pansalud.

Més notícies de Terrassa