Govern municipal

Terrassa en Comú i el PDeCAT no tanquen un acord i el PSC mantindrà l'alcaldia

El socialista Alfredo Vega es converteix en el nou alcalde i es compromet a fer un govern "responsable, serè i dialogant"

Alfredo Vega pren possessió com a nou alcalde de Terrassa. 

Alfredo Vega pren possessió com a nou alcalde de Terrassa.  / ACN

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / TERRASSA

El socialista Alfredo Vega es converteix en el nou alcalde de Terrassa al representar la llista més votada a les eleccions locals de 2015. Vega assumeix el càrrec després que l'exalcalde de la ciutat, Jordi Ballart, renunciés al càrrec el 2 de novembre per desavinences amb la direcció del PSOE i pel suport que el PSC va donar a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

Vega s'ha compromès a fer un govern “responsable, serè i dialogant” i ha dit que la ciutat necessita un executiu que prioritzi els interessos egarencs i no “experiments”, en al·lusió al govern alternatiu que Terrassa en Comú (TeC), ERC- Més, el PDeCAT i la CUP han intentat tirar endavant fins a l'últim moment sense èxit.

Alfredo Vega ha sigut escollit alcalde amb només els vots a favor dels regidors que el PSC té a l'Ajuntament de Terrassa, ja que els socialistes van ser el partit més votat. No hi ha hagut cap candidat alternatiu que hagi obtingut suports suficients per fer possible el canvi, malgrat les intenses negociacions que s'han produït en els últims dies TeC, ERC- Més, la CUP i PDeCAT.

El líder dels comuns, Xavier Matilla, només ha aconseguit 11 vots, els de TeC, ERC-Més i la CUP. El PDeCAT, finalment, ha presentat al seu candidat, Miquel Sàmper, que ha obtingut els tres vots favorables dels representants del seu partit.

Una aposta pel diàleg

Vega ha intervingut per presentar la seva candidatura, i també quan l'han investit, com marca el reglament. En les dues ocasions ha posat en relleu el seu caràcter dialogant i l'experiència que li ha donat ser regidor del govern de Pere Navarro i Jordi Ballart, a qui ara pren el relleu. No obstant això, no ho tindrà fàcil, ja que, amb Ballart, fins a cinc regidors han trencat el carnet socialista, cosa que ha forçat una renovació de l'executiu municipal.

“Necessitem un govern seriós, responsable i dialogant”, ha expressat Vega, que ha remarcat la necessitat de fugir del “sectarisme i el partidisme”. De la mateixa manera, assegura que Terrassa no ha d'apostar per “experiments”, referint-se a la proposta de govern alternatiu que els comuns volien liderar. L'ara alcalde ha iniciat la seva primera intervenció amb un record cap als presos polítics, en especial a l'egarenc i exregidor de la ciutat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Vega ha destacat que el PSC ha gestionat episodis complicats de la història de la ciutat, amb tres crisis, l'última encara viva, i on ha posat davant la defensa dels drets de les persones a través de la reivindicació de la vivenda digna. “Vam imposar sancions a la banca i obrim expedients per pisos desocupats inexplicablement, ningú no ho havia fet fins llavors en aquest país”, recorda.

Una vegada ja investit com a alcalde, ha insistit en els valors de pluralitat i diversitat que caracteritzen la ciutat de Terrassa, posant en relleu la necessitat de treballar per a tots els veïns de la localitat, votin el que votin. “Un Ajuntament no és un Parlament, ni el Govern d'una nació o d'un Estat, és l'administració més propera a les persones, que no pot ni vol tancar la porta a observar de lluny els problemes o necessitats”, assegura.

“No tot es pot decidir des de Terrassa, però el meu compromís és fer per a Terrassa tot el  que estigui a les nostres mans, i molt més fins i tot”, afegeix Vega. En aquest sentit, ha apuntat que a la ciutat no li convé que els seus càrrecs electes estiguin permanentment en “campanya electoral”, motiu pel qual ha fet una crida a la “responsabilitat i el diàleg”.

Encreuament de retrets

La falta d'entesa entre TeC, ERC-Més, la CUP i el PDeCAT s'ha fet evident en la sessió del ple d'aquest dijous. “No podem votar el candidat del PSC, que és del PSOE, perquè tenim molt clar que són coautors directes de l'aplicació de l'article 155 i de l'empresonament de vuit consellers i dos representants de la societat civil catalana”, ha expressat Sàmper. També ha retret, però, el veto a formar part d'un executiu per part de TeC.

El candidat de TeC, Xavi Matilla, ha lamentat que el PDeCAT no hagi apostat per fer efectiu el canvi. “Vostès han votat per quedar-se a l'oposició, faran alcalde un regidor, Alfredo Vega, del PSC, quan es van comprometre fa uns dies que no ho farien. Passaran a la història com el grup municipal que va evitar el canvi a la ciutat dues vegades en un mateix mandat”, ha assenyalat.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC-Mes, Isaac Albert, ha destacat el seu afecte per Vega a nivell personal, però ha posat de manifest que el PSC que aquest dijous revalida el govern local no és el que va sortir de les urnes. En aquest sentit, ha destacat que la marxa de Ballart de l'alcaldia i del partit “ho explica tot”, ja que en el seu comunicat deixava clar que el PSC havia perdut els valors catalanistes i socialistes que el definien, i que el 66% del grup municipal que va iniciar el mandat havia plegat per les seves diferències amb el partit.

Notícies relacionades

Al seu torn, Maria Sirvent, de la CUP, ha expressat l'esforç del seu partit per propiciar el canvi. “Hem fet tot el possible perquè es produís, i la ciutat no entendrà de cap manera que no sigui així”, apunta. En aquest sentit, ha acusat el PDeCAT i ha considerat que la seva decisió pretén “cobrir una estratègia electoralista de cara a les properes eleccions, incapaç de pensar en els interessos dels egarencs i afrontar les seves necessitats”.

Més notícies de Terrassa

Temes:

PDECat PSC PSC